Αντίσταση στα Γιάννενα


Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κείμενο στελεχών του ΚΚΕ(μ-λ) στην Εφημερίδα των Συντακτών για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα μας!


Συντάκτης: 
Δημήτρης Παυλίδης, Κώστας Μπεκιάρης*

Η σπουδή της αμερικάνικης κυβέρνησης να αποδεχθεί το γερμανο-τουρκικό αίτημα για επιχειρησιακή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την ειρήνη στην περιοχή.
Το ότι για πολλές δεκαετίες η πολεμική συμμαχία απέφευγε συστηματικά να πάρει θέση και να μπει ανάμεσα, ενώ τώρα το κάνει χωρίς δισταγμούς, υποδεικνύει πως οι λόγοι είναι πολύ σοβαροί και πιεστικοί. Αν και η αφορμή, δηλαδή το προσφυγικό κύμα από τη Μέση Ανατολή λόγω του μεγέθους του έχει ιστορικές διαστάσεις και σημαντικές επιπτώσεις, η Νατοϊκή επέμβαση στο Αιγαίο έχει άλλους, ευρύτερους στόχους. Μια παλιά «καραβάνα» της στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ, ο Αμερικάνος ναύαρχος Σταυρίδης, πριν λίγες ημέρες υπενθύμιζε με νόημα πως η συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει 24 χιλιάδες αεροσκάφη και 800 πολεμικά πλοία που προσφέρονται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις! Μόνο αφελείς θα πιστέψουν πως τέτοια σχέδια και υποκρυπτόμενες απειλές απευθύνονται στους δύστυχους πρόσφυγες που ταξιδεύουν με φουσκωτές βάρκες ή στους διακινητές και τους δουλεμπόρους των τουρκικών παραλίων.
Είναι κοινό μυστικό πως η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει με κάθε τρόπο μια από κοινού νατοϊκή επέμβαση στη Συρία ή, έστω, κάλυψη για να αποσοβήσει τις ανεπιθύμητες γι' αυτήν εξελίξεις που διαδραματίζονται στο βορρά της πολύπαθης αυτής χώρας. Το Βερολίνο επεδίωξε εμπλοκή του ΝΑΤΟ και φαίνεται πως αποδέχεται μια επέκταση της δράσης του μέχρι τα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ είναι άγνωστο το μέχρι πού θέλει να το τραβήξει, πιεζόμενο από τις ενδο-ευρωπαϊκές αντιθέσεις και αδιέξοδα. Όσο για τους Αμερικανούς, η πρόταση για την επιχείρηση στο Αιγαίο, παρά τα προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να πυκνώσουν τα σημεία ελέγχου στις ναυτικές γραμμές που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Δηλαδή να επιτηρούν και να αποτρέπουν (τουλάχιστον) τη ρωσική ναυτική δραστηριότητα, σε μια στιγμή που -με επίκεντρο τη Συρία- διεξάγεται μια αναμέτρηση με περιφερειακές και διεθνείς διαστάσεις.
Τα πρώτα θύματα αυτής της ολοκάθαρα εμπρηστικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης θα είναι φυσικά οι δύστυχοι πρόσφυγες του πολέμου. Οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί και άλλοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταστροφή που προκάλεσαν οι δυτικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, θα αντιμετωπίζουν τους θύτες να τους απωθούν ή να τους θαλασσοπνίγουν!
Την ίδια μοίρα μπορεί να έχει και ο λαός μας μαζί με τον τουρκικό λαό (ο τελευταίος ήδη ματώνει καθημερινά, με επαναλαμβανόμενες εκατόμβες, με ευθύνη της κυβέρνησής του και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων), δηλαδή να βρεθούν μπροστά σε τεράστιους πολεμικούς κινδύνους. Το ίδιο και οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο άγριου πολιτικού, στρατιωτικού και ενεργειακού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ακριβώς πάνω στα θαλάσσια και εναέρια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελεί εγγύηση όχι για σταθερότητα αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Η συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτήν την επιχείρηση είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτελέσει μέσο για να πολλαπλασιαστούν οι αμφισβητήσεις, να τεθούν επιτακτικότερα απαιτήσεις συγκυριαρχίας και να υποδαυλιστούν αντιθέσεις. Όλα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στους Αμερικανούς και άλλους Νατοϊκούς να αναβαθμίσουν τον επιδιαιτητικό ρόλο τους μετατρέποντας το Αιγαίο από θάλασσα σιωπηλού θανάτου σε πεδίο τυχοδιωκτικών εξορμήσεων και μαγνήτη πολέμου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους. Από τις υπερφίαλες, δήθεν πολυμερείς, πρωτοβουλίες του πρώτου καιρού έχει μετατραπεί σε έρμαιο των πιο απίστευτων πιέσεων και εκβιασμών. Από τις χίμαιρες της εκμετάλλευσης των αντιθέσεων, σε υπηρέτη δύο αφεντάδων, με τη διαρκή απειλή της απόλυσης! Έτοιμη για κάθε λογής εξωτερική απαίτηση, με μοναδικό μέλημα να δείξει πως είναι συνεργάσιμη και πρόθυμη. Ιδανική συνταγή για να χωθεί σε ένα λαβύρινθο αδιεξόδων και να ανοίξει την πόρτα πολύ σοβαρών περιπετειών για το λαό μας και την ειρήνη στην περιοχής.
Ήδη έχει γίνει τεράστια ζημιά στο λαϊκό κίνημα με το ρόλο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Έχει κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση και έχουν, δυστυχώς, συκοφαντηθεί οι ιδέες της Αριστεράς. Έχει δοθεί η δυνατότητα να ενισχυθούν οι αντιδραστικές δυνάμεις και να κινδυνεύει να κυριαρχήσει στο κοινωνικό-πολιτικό πεδίο μια συντηρητική αναδίπλωση κλίμακας. Δεν χρειάζεται να δούμε και τα χειρότερα ! Κάθε εργαζόμενος ή άνεργος, κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε αριστερός, που κατανοεί τους κινδύνους που έχουν φανεί καθαρά στον ορίζοντα, οφείλει να εγερθεί! Να απαιτήσει από τις δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά να πάρουν ενωτικές πρωτοβουλίες δράσης και παλλαϊκού συναγερμού. Να αρχίσει να φτιάχνεται ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ενάντια στους εμπρηστές των πολέμων που απειλούν να φέρουν την καταστροφή στην πόρτα μας. Το ΚΚΕ(μ-λ), και μέσω της Λαϊκής Αντίστασης-Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας, έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

* Στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ)

http://www.efsyn.gr/