Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Να γυρίσουμε μαζικά τις πλάτες μας στις εκλογές για τα όργανα συνδιοίκησης Π/ΚΥΣΠΕ – Π/ΚΥΣΔΕ – Να στηρίξουμε το πραγματικό κίνημα

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές
Αυτές τις μέρες κατατίθενται τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές των συνδιοικητικών οργάνων της Εκπαίδευσης. Οι εκλογές αυτές θα γίνουν μέσα στον τραγικό χειμώνα που έρχεται, με την επίθεση στα δικαιώματά μας να οξύνεται, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να αγγίζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, με την περιστολή των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων να θυμίζει άλλες σκοτεινές περιόδους.
Ισως, η υπενθύμιση της περιόδου που ζούμε θα αρκούσε για να αποκαλυφθεί το γελοίο της υποτιθέμενης «δημοκρατικής» και «συμμετοχικής» επιλογής της διοίκησής μας. Θα θέλαμε, όμως, να πούμε και λίγες κουβέντες παραπάνω…
Η συνδιοίκηση αποτέλεσε ένα «κόλπο γκρόσο» του κεφαλαίου και ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας για να «βάλει στο βρακί της» το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να αμβλύνει τα ταξικά του χαρακτηριστικά, για να ενσωματώσει, να θεσμοποιήσει και να κάνει ακίνδυνη την αμφισβήτηση, για να συσκοτίσει και να αποκρύψει το ρόλο του αστικού κράτους ως όργανο ταξικής επιβολής και κυριαρχίας στον κόσμο της εργασίας.
Και κάλεσε τους «εκπροσώπους των εργαζομένων» (ως μειοψηφία, ασφαλώς – δύο στους πέντε) στα στημένα τραπέζια των Π/ΚΥΣΠΕ – Π/ΚΥΣΔΕ, των οποίων ο ρόλος είναι η πιο αποτελεσματική εφαρμογή των αντιδραστικών κυβερνητικών αποφάσεων.
Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, ασφαλώς, άνθισε το παιχνίδι των μικροεξυπηρετήσεων και των μικροεκβιασμών από τους κυβερνητικούς «συνδικαλιστές» - αιρετούς στα όργανα αυτά. Σε μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών, η απεύθυνση στο σωματείο αντικαταστάθηκε από την απεύθυνση στον αιρετό. Ενισχύοντας ακόμα παραπέρα τη σύγχυση και την απαξίωση της έννοιας του συνδικαλισμού και της συλλογικής πάλης. Αντικαθιστώντας την έννοια του αγωνιστή – συνδικαλιστή με την έννοια του παράγοντα… καλοχαιρέτα.
Λέγεται ότι η συμμετοχή στα όργανα αυτά μας «βοηθάει να μαθαίνουμε τι ετοιμάζεται». Όμως, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε όλα είναι διάφανα. Ο αντίπαλος κυνικά προανακοινώνει το σύνολο των εφιαλτικών του μέτρων ενάντια στους εκπαιδευτικούς και σε όλο το λαό.
Λέγεται ακόμα, ότι η συμμετοχή σε αυτά τα όργανα «μπορεί να περιορίσει τις διοικητικές αυθαιρεσίες». Ομως το μόνο που μπορεί να περιορίσει τις διοικητικές αυθαιρεσίες είναι το συγκροτημένο κίνημα, οι μαζικοί αγώνες των ανθρώπων – ενάντια στους οποίους τα όργανα αυτά έχουν να επιδείξουν (δυστυχώς) αποτελεσματικό έργο.
Συναγωνίστριες, συναγωνιστές
  • Ας σκεφτούμε αν και πόσο φρεναρίστηκε η επίθεση του συστήματος (ή έστω οι διοικητικές αυθαιρεσίες) τα δύο τελευταία χρόνια, που οι εκπρόσωποι της Αριστεράς στα ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ είναι ιδιαίτερα πολλοί…
  • Ας σκεφτούμε πόσος αδιέξοδος κόπος, πόσες μάταιες ώρες χάνονται από αγωνιστές της Αριστεράς που είναι αιρετοί στα όργανα αυτά, αντί αυτός ο κόπος να καταναλώνεται εκεί που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, στη συγκρότηση, δηλαδή του κινήματος…
  • Ας σκεφτούμε πόσοι συνάδελφοι μπερδεύουν τα όργανα αυτά με τα πραγματικά συνδικαλιστικά όργανα ΕΛΜΕ – Διδασκαλικούς Συλλόγους και τι συνέπειες έχει αυτό…
  • Ας σκεφτούμε γιατί η διοίκηση προβάλλει, δίνει άδειες και γενικά έχει στα όπα – όπα τις εκλογές αυτές…
  • Ας σκεφτούμε ότι «η αλεπού» δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό το –όνομα και πράγμα- παζάρι…
  • Ας σκεφτούμε ότι η εποχή είναι τέτοια, που απαιτείται πλήρες διαζύγιο από κάθε μηχανισμό του αντιπάλου, που απαιτείται ολοκληρωτικός διαχωρισμός από το σάπιο κόσμο του…
  • Ας σκεφτούμε ότι αυτές τους κρίσιμες μέρες, δεν πρέπει να πάει ούτε λεπτό χαμένο από την κοπιώδη αλλά μοναδική αποτελεσματική προσπάθεια να συγκροτηθούν οι αντιστάσεις μας, οι αγώνες μας, το κίνημά μας.
Συναγωνίστριες, συναγωνιστές
Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε να γυρίσουμε μαζί και μαζικά την πλάτη στις υποψηφιότητες για τα Π/ΚΥΣΠΕ – Π/ΚΥΣΔΕ. Να κάνουμε και τις μέρες των εκλογών μαζική καμπάνια αποκάλυψης των αντιδραστικών αυτών οργάνων και καλέσματος του κόσμου της εκπαίδευσης σε αποχή από τις εκλογές αυτές.
Και με πλατιά, κοινή και αγωνιστική δράση, να στηρίξουμε ενωτικά και συναγωνιστικά τις γενικές μας συνελεύσεις, τα συνδικαλιστικά μας όργανα και τους μεγάλους αγώνες που έρχονται αυτό το δύσκολο χειμώνα. Ξεκινώντας από αυτό το γύρο συνελεύσεων, τη γενική απεργία στις 26/9 και την κλιμάκωση και γενίκευση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ