Αντίσταση στα Γιάννενα


Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ παρουσιάζοντάς την προβληματική!!!

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου αναφερόταν ότι δεν έχει ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, γιατί η εταιρία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας, η τελευταία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζει το 2011 αύξηση στον κύκλο εργασιών της και κερδοφορία. Με άλλα λόγια, η ΛΑΡΚΟ διαψεύδει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναφέρει ότι με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30/9/2011 η εταιρία παρουσιάζει καθαρή αρνητική θέση, ενώ οι σημερινές τιμές του νικελίου οδηγούν σε συσσώρευση λειτουργικών ζημιών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΛΑΡΚΟ, συνεχίζεται και κατά το 2011 η ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών της, που είχε ξεκινήσει από το 2010. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας σημείωσε αύξηση κατά 30%, η παραγωγή κατά 33,6% και τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ. Όπως υποστηρίζει η ΛΑΡΚΟ, αξιοποίησε πέρυσι τη θετική διεθνή συγκυρία στον τομέα του νικελίου, διατηρώντας την πρώτη θέση στην προμήθεια νικελίου προς τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στην Ε.Ε. Οι τιμές του νικελίου στο LME κινήθηκαν, όπως αναφέρει, στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων/τόνο, με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο του 2011, οπότε η ελάχιστη τιμή ήταν 16.935 δολ./τόνο. Η εταιρία μείωσε κατά 6,7% το μέσο εμπορικό κόστος του νικελίου (από 16.722 ευρώ/τόνο το 2010 σε 15.903 ευρώ/τόνο το 2011) βελτιώνοντας, όπως υποστηρίζει, τις παραγωγικές δομές της και αυξάνοντας την παραγωγή της. Μάλιστα, προσθέτει ότι η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχαν μεγάλες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα και το γαιάνθρακα (13% και 28% αντίστοιχα). Επιπλέον, η τιμή του ηλεκτρικού πέρυσι παρέμεινε στο πολύ υψηλό επίπεδο των 66,6 ευρώ/MWh.
Η αύξηση της παραγωγής της εταιρίας, λέει η ΛΑΡΚΟ, επιτεύχθηκε χωρίς εισαγωγές μεταλλεύματος, αλλά με μεγάλη αύξηση της παραγωγής των μεταλλείων και βελτίωση της ποιότητας.
Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της ΛΑΡΚΟ το 2011 έφθασε τα 311,12 εκατ. ευρώ (30%), ο όγκος πωλήσεων κατά 42% (18.594 τόνους) και το κόστος πωληθέντων ανήλθε σε 282,56 εκατ. ευρώ. Το EBITDA ξεπέρασε τα 33 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010. Βέβαια, τα αρνητικά κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά, αλλά με σημαντική βελτίωση το 2011 (-26,67 εκατ. ευρώ). Η ΛΑΡΚΟ υποστηρίζει ότι αυτοχρηματοδοτεί τη λειτουργία της και τη σταδιακή αντιστάθμιση των υψηλών ζημιών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διετία 2008-2009, ύψους 221,8 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, πάντα σύμφωνα με τη ΛΑΡΚΟ, το 2011 δρομολογήθηκε από τη διοίκηση της η διευθέτηση μιας σειράς περιβαλλοντικών ζητημάτων. Έτσι, φέτος, το Μάρτιο, εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ η απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, 10ετούς διάρκειας, για τη λειτουργία του εργοστασίου της Λάρυμνας ως το 2022, την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα του λιμένα του εργοστασίου και την κατασκευή και λειτουργία χώρου χερσαίας διάθεσης της σκωρίας ηλεκτροκαμίνων της μονάδος, στη θέση Λιάβδα, του νομού Φθιώτιδας.
Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Αναστάσιος Μπαράκος αναφέρει ότι το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά της εταιρίας από την ίδρυση της, κάτι το οποίο αποδίδει στην κινητοποίηση των εργαζομένων της και διαβεβαιώνει ότι η εταιρία έχει προϋποθέσεις βιώσιμης επιχειρηματικής οντότητας, με κρίσιμη σημασία για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή ο Μπαράκος απαντά στο ΤΑΙΠΕΔ, ανασκευάζοντας τα όσα υποστήριξε το Ταμείο, μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση του με εργαζομένους της εταιρίας, για το «οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας, το οποίο καθιστά την αξιοποίηση της ιδιαίτερα δυσχερή». Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε στη διάθεση του τα στοιχεία αυτά, προτού προβεί στην προχθεσινή ανακοίνωση του.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58624

Θυμίζουμε πως μετά την κάκιστη διαχείριση 2008-2009, όπου κάποιοι διορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ ροκάνισαν τα πάντα και έκλεισαν την παραγωγή με τιμές 40% μειωμένες σε “φιλαράκια”, γίνονται προσπάθειες ανάκαμψης με άγνωστο μέλλον. Ωστόσο, εκεί εργάζονται ακόμη εργολάβοι που δίνουν μισθούς πείνας ενώ δεν είναι λίγα τα εργατικά ατυχήματα, μερικά θανατηφόρα, που έγιναν.
Παραθέτουμε ένα μικρό βίντεο για έναν από τους μεγαλύτερους ταξικούς αγώνες της “μεταπολιτευτικής” ελλάδας, την απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ το 1977.
Μια απεργία 110 ημερών ατσάλινης ταξικής ενότητας και αποφασιστικής πάλης που βρίσκει την συνέχειά της στον ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας των χαλυβουργών εργατών.
Αφιερώνουμε το βίντεο σε εκείνους που κράτησαν ψηλά την σημαία της αντίστασης και στους συνεχιστές τους στο σήμερα που φωτίζουν με τους αταλάντευτους αγώνες τους το δρόμο της συνολικής ρήξης και ανατροπής του υπάρχοντος συστήματος εκμετάλλευσης, το δρόμο για την επιστροφή του πλούτου στους παραγωγούς του.
http://kokkinostupos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9905.html