Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Εργαζόμενοι Κορασίδη: ένα παράδειγμα για όσους ελπίζουν ακόμη στα ..."νόμιμα μέσα".

Ένα από τα πάρα πολλά δηλαδή!

Φυλάκιση 3.540 ημερών στον ιδιοκτήτη του Ράδιο Κορασίδης
Ποινές χωρίς αντίκρισμα και οι εργαζόμενοι άνεργοι κι απλήρωτοι
Μια γεύση για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι «μπαταχτσήδες» εργοδότες για να ξεγλιστρούν από τις υποχρεώσεις τους, μας δίνει μια απόφαση του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά. Με την απόφαση 2020/12 την Τετάρτη 23/5 καταδίκασε τον ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Ράδιο Κορασίδης, Ιωάννη Ευαγγελάτο, σε συνολική φυλάκιση ενός μηνός και 3.540 ημερών για καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών 355 εργαζομένων!
Αυτή η φαινομενικά υπερβολική ποινή όμως δεν φαίνεται να πτοεί τον επιχειρηματία, αφού κάνει έφεση και μέχρι την τελεσιδικία η ποινή αναστέλλεται.
Το ίδιο έχει συμβεί και σε απόφαση του ίδιου δικαστηρίου σε αντίστοιχη προηγούμενη δίκη στις 7/3, όπου του επιβλήθηκε ποινή 26 μηνών για απλήρωτες αποδοχές 26 εργαζομένων.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει κλείσει όλα τα καταστήματα και τα γραφεία της επιχείρησης και έχει αφήσει τους 355 εργαζόμενους στο δρόμο, απλήρωτους και χωρίς αποζημιώσεις.
Η αίτησή του για πτώχευση έχει απορριφθεί και τυπικά οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι σε μια επιχείρηση που υπάρχει μόνο στα… χαρτιά. Παρά τις βαριές καταδίκες, δεν έχει πληρώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές, για μέρος μόνο των οποίων καταδικάστηκε. Στην περίπτωση αυτή το νομικό μας σύστημα δεν παρέχει καμιά προστασία στους εργαζόμενους και άπειρη στον εργοδότη.
Και όχι μόνο.
Στον κ. Ευαγγελάτο, ο οποίος έχει φροντίσει να ξεφορτωθεί τυχόν περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο «ελαφρυντικό» και για εντελώς τυπικούς λόγους δεν του επιβλήθηκε καμία χρηματική ποινή. Αντίθετα, στην προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του είχε επιβληθεί χρηματική ποινή 7.900 ευρώ, η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που οφείλει.
http://e-dromos.gr

Αθήνα 30-5-2012
Σωματείο Εργαζομένων Ράδιο Α. Κορασίδη
Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
Με την απόφαση 2020/12 το Β’ Μον/λες Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε την Τετάρτη 23/5/12 τον Ιωάννη Ευαγγελάτο σε συνολική φυλάκιση 3.540 ημερών ήτοι 9 ΧΡΟΝΙΑ 9 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ για καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών 355 εργαζομένων της «Ράδιο Κορασίδης Ε.Ε.Α.Ε.
Το δικαστήριο δέχθηκε ελαφρυντικό και δεν επέβαλε καμία χρηματική ποινή στον κατηγορούμενο. Αντίθετα το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση [Β’ Μον/λες Πλημ/κείο Πειραιά] με την απόφασή του 1063/7-3-12 επέβαλε στον ίδιο κατηγορούμενο, ποινή φυλάκισης 26 μηνών και χρηματική ποινή [που κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος των δεδουλευμένων που οφείλονταν] 7.900€, επειδή συν τοις άλλοις, δεν αποδέχτηκε κανένα ελαφρυντικό υπέρ του Ιωάννη Ευαγγελάτου. Η υπόθεση αφορούσε τότε αντίστοιχη καθυστέρηση αποδοχών άλλων 26 εργαζόμενων.
Η απόφαση και στις δύο περιπτώσεις επιδέχεται έφεση και η ποινή αναστέλλεται μέχρι την τελεσιδικία των αποφάσεων αυτών.
Και στις δύο περιπτώσεις οι καθυστερούμενες αποδοχές δεν καταβλήθηκαν ποτέ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και είναι μέρος μόνο από τα δεδουλευμένα που εξακολουθούν να οφείλονται, ενώ πολύ μεγαλύτερο ποσό οφείλεται για αποζημιώσεις, όταν η τυπική διαδικασία ολοκληρωθεί [πτώχευση ή εκκαθάριση] για τις οποίες δυστυχώς δεν προβλέπεται τέτοια ποινική προστασία.
Εμείς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΡΑΔΙΟ Α.ΚΟΡΑΣΙΔΗ, πιστοί στο κοινό αγώνα που έχουμε αποφασίσει μέσα από τις συνελεύσεις μας,απαντούμε με κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεση μας,,προσπαθώντας να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα ,τελούν σε στάση πληρωμών προς τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους οδηγούν,με μαθηματική ακρίβεια,στην εξαθλίωση.
Σε αυτό το τεράστιο τσουνάμι των πτωχεύσεων,δύσκολα ξεχωρίζει κανείς που αρχίζουν τα αποτελέσματα της καταστροφικής ύφεσης που διατρέχει όλη την οικονομία και που ξεκινά η δολιότητα των επιχειρηματιών που βρίσκουν ευκαιρία να “κάνουν ταμείο” και να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας στο έλεος του Θεού, ομήρους, χιλιάδες εργαζόμενους.
“ΖΗΛΩΤΟΝ ΜΕΝ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΙΜΙΟΝ ΜΕΝΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ”.Ο πλούτος βέβαια ζηλευτός,η Δικαιοσύνη όμως είναι πολύτιμο και θαυμαστό πράγμα.(ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ).
Εμείς όμως ενωμένοι και γεμάτοι δύναμη, δε θα σταματήσουμε ποτέ,το δίκαιο κι έντιμο αγώνα μας και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους,τα δίκαια αιτήματα μας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ!
Εξάλλου οι μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων είναι με το μέρος των εργαζόμενων και υπέρ μιας λύσης που θα διαφυλάξει τα δικαιώματα τους.
                                     ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
                        Πρόεδρος                                                Γραμματέας
                     Γ.Καβακλής                                                 Ε.Ψαρρός
πηγή: ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ