Αντίσταση στα Γιάννενα


Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα! Όλοι στον αγώνα!

Κατατίθεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στην εβδομάδα και ψηφίζεται την επόμενη. Χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταθέτει ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο πάνω στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και παίρνει προληπτικά μέτρα για τη συνέχεια. Όλο το περιεχόμενό του βρίσκεται στην υπηρεσία του στόχου της κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης ως δικαίωμα.

Κανένας εργαζόμενος και καμιά σύνταξη δεν μένει αλώβητη. Όλες οι συντάξεις, παλιές και νέες, αναπηρίας, πρόωρες και χηρείας, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργαζόμενων με μπλοκάκι, μειώνονται δραματικά.

Οι νέες συντάξεις θα προκύπτουν με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός που προκύπτει απ’ όλο των εργασιακό βίο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση οι συντάξιμες αποδοχές είναι ο μέσος μισθός που προκύπτει από το 2002 και έως την υποβολή της αίτησης, επειδή από το 2002 υπάρχουν τα στοιχεία στην μηχανογράφηση.


Το 2018 αρχίζει ο επανυπολογισμός των ήδη χορηγούμενων συντάξεων με βάση το νέο νόμο. Το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής, τα χρόνια ασφαλισμένης δουλειάς που απαιτούνται, τα 15 χρόνια για δικαίωμα κατώτερης σύνταξης που γίνονται 20, τα 67 έτη σαν όριο ηλικίας, ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφώνονται οι συντάξεις. Οι αναπηρικές συντάξεις σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79% μειώνονται κατά 25%, αν προστεθεί και η μείωση του νέου τρόπου υπολογισμού, η μείωση της επικουρικής και από την εισφορά αλληλεγγύης, μειώνονται συνολικά περίπου κατά 40%. Οι συντάξεις χηρείας χορηγούνται εφόσον ο εν ζωή σύζυγος είναι 55 χρονών. Αν είναι 52 ετών συνταξιοδοτείται για τρία χρόνια και αναστέλλεται η συνταξιοδότηση μέχρι τα 67.
Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται για τον κλάδο κύριας σύνταξης, η οποία θα έχει ως βάση υπολογισμού της ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων. 20% σε όλο το εισόδημα, με μείωση για τα πέντε πρώτα χρόνια στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που θα μεταφέρεται σαν ασφαλιστική οφειλή και θα πρέπει να εξοφληθεί έως την συνταξιοδότηση.

Οι επικουρικές, το ΕΚΑΣ, το μετοχικό ταμείο μειώνονται έως και 40%. Μειώνονται οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά 20% το 2016 με πρόβλεψη να καταργηθεί το 2020.

Τα εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μειώνονται ακόμη 10%.
Η εθνική σύνταξη, που παρουσιάστηκε σαν σύνταξη για όλους, προϋποθέτει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας για το ποσό των 384 ευρώ, ενώ με 15 χρόνια εργασίας κατεβαίνει στα 345 ευρώ. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας, τη μαύρη ανασφάλιστη και περιστασιακή εργασία, την τραγική μείωση δηλαδή εκείνων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι ο λαός οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Γι’ αυτό είναι αισιόδοξοι οι ιμπεριαλιστές! Την ώρα που η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών κανονίζει τον τρόπο για τη σφαγή του ελληνικού λαού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει στο πρακτορείο Ρόιτερ: «Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά».

Και ο Ζαν Μαρκ Ερό, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζει: «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, έχουν ένα κόστος βέβαια για τον ελληνικό λαό, αποδεικνύουν όμως τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρώπη».

Η εμπιστοσύνη των ιμπεριαλιστών στις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν δεν χαρίζεται, κατακτιέται, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν κέρδισε αυτήν την -έστω και προσωρινή- αναγνώριση με το σπαθί της. Με το σπαθί στο λαιμό των εργατών, των εργαζόμενων, της νεολαίας και των συνταξιούχων. Απέδειξε και πρέπει να αποδεικνύει στα αφεντικά της ότι μπορεί να καταργήσει εργατικές κατακτήσεις που στέκονται εμπόδιο και είναι εχθρικές για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Ο Τσίπρας ζήτησε τηλεφωνικά τη στήριξη της Μέρκελ, όταν η Λαγκάρντ απαίτησε και άλλα μέτρα, για την ολοκλήρωση του «φιλολαϊκού» του έργου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, «ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της 20λεπτης επικοινωνίας, εξήγησε ότι ήδη δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο ίδιο του το κόμμα και στη Βουλή για μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον για επιπρόσθετες».

Όταν έγινε κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείκνυε την καλή σχέση με όλους τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία) και καλλιεργούσε στο λαό την αυταπάτη ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών σε όφελός του. Οι εργαζόμενοι και ο λαός βλέπουν ότι οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών δεν λύνονται σε όφελος των λαών, λύνονται μέσα από την εξαθλίωση λαών, το γκρέμισμα των δικαιωμάτων, τις καταστροφές χωρών και τις εκατόμβες νεκρών από τους πολέμους τους. Τώρα η κυβέρνηση του Τσίπρα παρουσιάζει το νομοσχέδιο σαν «μονομερή ενέργεια» -κόντρα τάχα στους ιμπεριαλιστές- και προσπαθεί ακόμη μια φορά να ξεγελάσει το λαό για τις διαθέσεις του. Γιατί φοβάται το ξέσπασμα του λαού.

Είμαστε αναγκασμένοι να ξεσηκωθούμε! Για να βάλουμε φραγμό στην επίθεση. Στην επίθεση που επιμένει και αγριεύει. Η κοινωνική ασφάλιση είναι εργατική κατάκτηση. Κατακτήθηκε όταν το εργατικό κίνημα επέβαλε με τους αγώνες του τα αιτήματά του, γιατί ήταν συγκροτημένο και ισχυρό. Το καπιταλιστικό- ιμπεριαλιστικό σύστημα, όταν έτριζαν τα θεμέλια της παντοκρατορίας του από τους μαζικούς, εργατικούς ταξικούς αγώνες, αναγκάστηκε να δώσει πίσω ένα μερτικό από την κλεμμένη αξία της δουλειάς. Πρόκειται ξεκάθαρα για θέμα συσχετισμών και όχι θέμα εσόδων και εξόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Και αυτοί οι συσχετισμοί αλλάζουν μέσα από το συνεχή αγώνα και τη διαρκή σύγκρουση με τις δυνάμεις του συστήματος. Με την έμπρακτη αναμέτρηση με τους όρους που γεννούν το φόβο και την παράλυση στους εργαζόμενους. Και όχι μέσα από ψευτοκλιμακώσεις όπως η περιπλανώμενη 48ωρη των ΓΣΕΕ-ΠΑΜΕ. Απαιτείται μαζική και σθεναρή αντίσταση, διαρκής και συγκροτημένος ταξικός αγώνας που θα βγάλει στον δρόμο το λαό για να αποκρούσει την επίθεση.

Αυτό το τερατούργημα δεν πρέπει να περάσει! Το δικαίωμα στην ασφάλιση όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί αλλά να διευρυνθεί! Όλοι στον αγώνα!

Προλεταριακή Σημαία - http://www.kkeml.gr/