Αντίσταση στα Γιάννενα


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ταξική Πορεία: Μαύρα μαντάτα για εργαζόμενους και λαό η επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου

Η κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για προσέγγιση κυβέρνησης-ιμπεριαλιστών στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Μάλιστα, αναφέρεται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί και να “κλειδώσει” ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τίποτα το καλό δεν περιμένει τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Όπως όλα δείχνουν, η νέα επίθεση στο εισόδημα και στους όρους ζωής θα είναι πολύ σκληρή, πράγμα που δεν μπορεί να κρύψει η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν τα νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα θα είναι “δίκαια”.


Στο μέτωπο του ασφαλιστικού ετοιμάζεται χτύπημα τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ. Αυτό που αναζητείται δεν είναι η πολιτική-ταξική απόφαση (που είναι δεδομένη) αλλά ο τρόπος, η φόρμουλα μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί η επίθεση. Έτσι για τη λεγόμενη εθνική-κατώτατη σύνταξη προβλέπεται το ποσό των 384 ευρώ για τους έχοντες τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, με ανοιχτό το θέμα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Για τους έχοντες 15-20 χρόνια ασφαλιστικό χρόνο αναφέρεται μια κλιμάκωση αυτής της σύνταξης μεταξύ 320 και 360 ευρώ, με κάποια δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ακόμη και για 288!
Για το αναλογικό κομμάτι της κύριας σύνταξης προωθείται ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού (δηλ. αυτού που υπολογίζεται ως βάση για τη σύνταξη) περί το 45-50%(!) πράγμα που θα σημάνει πολύ κατώτερες συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους. Για τους ήδη συνταξιούχους, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από το κουαρτέτο το “κόλπο” της προσωπικής διαφοράς που προτείνει η κυβέρνηση, μια μεταβατικότητα δηλ. τριών ετών για να εφαρμοστούν πλήρως οι περικοπές στις συντάξεις.
Η μεγάλη σφαγή ετοιμάζεται στις επικουρικές συντάξεις που προωθούνται άμεσα μειώσεις πάνω από 20% και μέχρι 40% και βλέπουμε. Ήδη ορισμένα επικουρικά ταμεία όπως του Δημοσίου, πριν καν οριστικοποιηθούν και προχωρήσουν για ψήφιση τα νέα μέτρα, ενημέρωσαν ότι τερματίζουν τη μηνιαία καταβολή της επικουρικής σύνταξης μετατρέποντάς την σε 3μηνιαία(!). Παράλληλα φαίνεται να έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – γίνεται λόγος για 1% στους εργοδότες και 0,5% στους εργαζόμενους – πράγμα που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη ληστεία στις συντάξεις.
Συνολικά το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 1400 ευρώ μεικτά κατ' ανώτατο όριο. Γίνεται μάλιστα λόγος για αυτόματο κόφτη σε περίπτωση υπέρβασης.
Στο μέτωπο του φορολογικού (δηλαδή στην άμεση φορολογία εισοδήματος) η “διαφοροποίηση” κυβέρνησης και κουαρτέτου βρίσκεται στο αν η νέα φοροεπιδρομή θα υλοποιηθεί με βάση τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου (των λεγόμενων φοροαπαλλαγών) ή μέσω της αναδιάρθρωσης της φορολογικής κλίμακας. Πιο πιθανό φαίνεται να χρησιμοποιηθούν και τα δύο εργαλεία ενάντια στο λαό για να “γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις”. Το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι η μεγαλύτερη ληστεία του όποιου εισοδήματος.
Έτσι σχεδιάζεται αύξηση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 22 στο 22,5% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και κλιμάκωση για τα επιπλέον (32% από 25.001 έως 32.000, 42% από 32.001 έως 60.000 και 50% πάνω από 60.000 ευρώ). Στη σχετική αρθρογραφία αναφέρεται μια συνολική ετήσια επιβάρυνση στα κατώτερα εισοδήματα μεταξύ 50 και 125 ευρώ αλλά θεωρούμε ότι  το ύψος του τελικού «λογαριασμού» θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστές πιέζουν για τον πιο σίγουρο δρόμο ληστείας, αυτόν της μείωσης του αφορολόγητου (και στην προοπτική κατάργησής του), με το ύψος του να διαμορφώνεται για τα εισοδήματα του 2016 στις 7.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση αντιπροτείνει μια μείωση της τάξης των 200 ευρώ (στα 9.350).
Σε κάθε περίπτωση η νέα φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων είναι δεδομένη.
Η πολιτική-ταξική στόχευση της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών γίνεται ακόμη πιο φανερή σήμερα, όταν μάλιστα γίνεται λόγος για νέο 4ο μνημόνιο και μέτρα, αφού, ως γνωστόν,  ο λογαριασμός ποτέ δεν θα βγαίνει.
Η ανάγκη μαζικής απάντησης από πλευράς των εργαζομένων στη νέα αντεργατική λαίλαπα που έρχεται ολοταχώς, είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Πρέπει άμεσα να ξαναπιαστεί το νήμα της αντίστασης και των αγώνων για ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ!
Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, τοπικές κινητοποιήσεις, σε εργασιακούς χώρους και σε γειτονιές είναι απαραίτητες. Το ίδιο και η κατεύθυνση του απεργιακού αγώνα, όχι ως μορφή διαμαρτυρίας μόλις κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή όπως σχεδιάζουν οι συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά ως επείγουσα στόχευση αναμέτρησης-σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών. Μόνο μέσα από ένα ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ μπορεί να ανακοπεί η επίθεση. Και σε αυτό η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις!
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
 
Ταξική Πορεία