Αντίσταση στα Γιάννενα


Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων : Μας σκοτώνουν και λένε ότι φταίμε… ή αλλιώς, η αντεργατική επίθεση δεν έχει πάτο!

Χαρακτηριστικές της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι 2 δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα. 
Συγκεκριμένα αφορούν σε 2 διαφορετικές υποθέσεις, σχετικές με τροχαία ατυχήματα οδηγών φορτηγών εν ώρα εργασίας.
Στην πρώτη ο οδηγός κατάφερε να επιζήσει, ενώ το φορτηγό και το εμπόρευμα καταστράφηκαν. Ο οδηγός απέδωσε την ευθύνη του ατυχήματος στην κακή συντήρηση του φορτηγού. Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε πως την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο οδηγός, ο οποίος μάλιστα καλείται τώρα να αποζημιώσει την εταιρία για τη ζημιά.
Στη δεύτερη περίπτωση, ο εργαζόμενος είναι νεκρός. Όταν η οικογένειά του διεκδίκησε αποζημίωση από την εταιρία, η οποία ανάγκαζε τον εργαζόμενο να δουλεύει υπερωρίες, που του κόστισαν τη ζωή, η Δικαιοσύνη είχε άλλη άποψη… Έκρινε λοιπόν τον εργαζόμενο συνυπεύθυνο του θανάτου του!
Αν συνυπολογίσουμε σ’ αυτά πως το Εφετείο πρόσφατα ανέτρεψε μετά από 8 χρόνια την πρωτόδικη απόφαση δικαίωσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα για την επίθεση με βιτριόλι στο χώρο εργασίας της, ή πως σχετικά με τον νεκρό μεταλλωρύχο στις Σκουριές Χαλκιδικής η εταιρία υποστήριξε πως ουδεμία ευθύνη έχει για το ατύχημα, τότε καταλαβαίνουμε πως το σύστημα πάει γοργά να ξεμπερδέψει και με άλλο ένα δικαίωμα των εργαζομένων.
Κι όχι μόνο θεωρούμαστε υπεύθυνοι για τα ατυχήματα που μας συμβαίνουν την ώρα εργασίας μας, αλλά μάλιστα καλούμαστε ζωντανοί ή και νεκροί να αποζημιώσουμε τον εργοδότη μας για τη χασούρα!
Συνυπεύθυνοι λοιπόν για το θάνατό μας και θύματα οι εταιρίες, επειδή τους ζημιώνουμε κιόλας, όταν μας σκοτώνουν. Γιατί μας σκοτώνουν! Μας εκμεταλλεύονται μέχρι το μεδούλι, μας αναγκάζουν να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια, σε απαράδεκτες συνθήκες, ανασφάλιστοι, με μισθούς πείνας ή και απλήρωτοι. Μας πετάν σαν κρέας στις μηχανές τους για χάρη του κέρδους…
Η επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίζεται λυσσαλέα και το κεφάλαιο είναι αχόρταγο, δε θα σταματήσει αν δε βρεθεί εμπόδιο στο δρόμο του. Και το εμπόδιο είμαστε εμείς! Δε θα τους πληρώνουμε κιόλας για να μας σκοτώνουν! Οι συνθήκες μπορεί να μην μας ευνοούν, όμως λιθαράκι λιθαράκι θα χτίσουμε την αντίστασή μας, θα οργανωθούμε και θα διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν!
Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων
http://pnea-thess.blogspot.gr/