Αντίσταση στα Γιάννενα


Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τούρκικο Κουρδιστάν: Ιδρυτική διακήρυξη του Ενιαίου Λαϊκού Επαναστατικού Κινήματος

Παρακάτω δημοσιεύουμε τη μετάφραση της πρόσφατης διακήρυξης δέκα οργανώσεων που δρουν στο Τουρκικό Κουρδιστάν, όπου ανακοινώνεται η ίδρυση κοινού μετώπου για να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στο τουρκικό κράτος που το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές και τα κατασταλτικά μέτρα σε ολόκληρη την Τουρκία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί καμπή στην πορεία του λαϊκού κινήματος στην περιοχή, αφού για πρώτη φορά οι σημαντικότερες τουρκικές και κουρδικές οργανώσεις καταφέρνουν, εκφράζουν δηλαδή την πολιτική βούληση, να δράσουν από κοινού ενάντια στο αντιδραστικό τουρκικό καθεστώς που εκφράζεται σήμερα από την κυβέρνηση του AKP υπό την ηγεσία του Ερντογάν και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.
Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην μέχρι τώρα δράση όλων αυτών των οργανώσεων, όπως έχει εκφραστεί τόσο στο Τουρκικό όσο και στο Συριακό Κουρδιστάν. Οι σημαντικές επιτυχίες των επαναστατικών δυνάμεων στις περιοχές του τελευταίου, σε πολύ δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες καταδεικνύουν τη δυναμική που εμπερικλείει ο λαϊκός παράγοντας παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς. Σε μια χρόνια εμπόλεμη κατάσταση όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνδυάζονται με την εμπλοκή των αυταρχικών καθεστώτων της περιοχής και την ένοπλη δράση αντιδραστικών μορφωμάτων με πολύ ύποπτη και σκοτεινή καταγωγή.
Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να εκφράσει κανείς εκτιμήσεις και κριτικές προσεγγίσεις στο περιεχόμενο της διακήρυξης. Δεν μπορεί παρά να επισημανθούν τα θετικά χαρακτηριστικά που εκφράζει μπροστά στην ένταση της φασιστικοποίησης της πολιτικής και πρακτικής του τουρκικού κράτους αλλά και τα σοβαρά αδιέξοδα των μέχρι τώρα κοινοβουλευτικών πρακτικών, όπως εκφράστηκαν κυρίως μέσω του HDP. Παρόλα αυτά διάφορα σημεία της διακήρυξης χρίζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Για παράδειγμα, ποιός ο ρόλος κάθε ιμπεριαλιστή στην περιοχή, τι εννοείται με τον «δωσιλογισμό του AKP»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και κυρίως τα όρια της επαναστατικής διαδικασίας στη Ροζάβα; Πώς συνδέεται η κουρδική αυτοδιάθεση με τα δικαιώματα και τους αγώνες ευρύτερων και διαφορετικών στρωμάτων (Αλεβίτες, κοσμικοί δημοκράτες, εργάτες, ενώ δεν αναφέρονται οι αγρότες);
Τα ερωτήματα τα κρατάμε, αλλά ξέρουμε ότι προέχει η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας τόσο των δυνάμεων στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων ενάντια στην αντίδραση και τον ιμπεριαλισμό.

Ιδρυτική διακήρυξη του Ενιαίου Λαϊκού Επαναστατικού Κινήματος

Δέκα επαναστατικές οργανώσεις από το Τουρκικό Κουρδιστάν ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να αγωνιστούν κατά του φασιστικού AKP και του επικεφαλής του, Προέδρου Ερντογάν. Βασισμένοι στην εμπειρία του Διεθνιστικού Τάγματος Ελευθερίας, μέσα από το οποίο οι οργανώσεις αυτές ενώθηκαν, για να υπερασπιστούν τη Ροζάβα, γνωρίζοντας, ότι οι αντάρτες των TKP/ML-TIKKO, PKK και MKP έχουν μοιραστεί στρατόπεδα εκπαίδευσης για αρκετά χρόνια και γνωρίζοντας ότι, για αρκετούς μήνες τώρα, αυτές οι οργανώσεις συμμετείχαν ανεπίσημα στην άμυνα των πόλεων Cizre, Silopi και Nusaybin, ήρθε ο καιρός γι' αυτήν την επίσημη ένωση. Σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας της κοινοβουλευτικής στρατηγικής του HDP, που βρέθηκε αντιμέτωπο με το βαθύ κράτος της Τουρκίας, η φύση του οποίου δεν επιτρέπει την παραμικρή ελπίδα για δημοκρατία, οι οργανώσεις αυτές, οι οποίες δεν είχαν ως επί το πλείστον στενές σχέσεις, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την εντατικοποίηση του αγώνα τους ενάντια στη φασιστική δικτατορία του AKP.
Η δημιουργία του Ενιαίου Λαϊκού Επαναστατικού Κινήματος- ΕΛΑΚ (Halkların Birleşik Devrim Hareketi) ανακοινώθηκε από 10 επαναστατικές οργανώσεις, οι οποίες μετά από μια σειρά συζητήσεων, που ξεκίνησαν το Δεκέμβρη, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ηγηθούν ενός κοινού μετώπου.
Στη διακήρυξη τους, οι οργανώσεις, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ΕΛΑΚ δηλώνουν, ότι το κάνουν, για να δυναμώσουν την επανάσταση παλεύοντας ενάντια “στο φασιστικό δωσιλογικό AKP και το καταπιεστικό σύστημα της Τουρκικής Δημοκρατίας” σε όλα τα μέτωπα, μέσα από τον ένοπλο αγώνα και άλλα μέσα.

Αυτό θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας, που θα καταστρέψει τον φασισμό μια για πάντα

Εκπρόσωποι των οργανώσεων, που συμμετείχαν στην ίδρυση του ΕΛΑΚ, αφού συγκεντρώθηκαν στις αντάρτικες ζώνες, εξήγησαν τον σκοπό αυτής της κίνησης και τους στόχους της. Προτού διαβαστεί η διακήρυξη, ο Duran Kalkan, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK, είπε τα παρακάτω: “Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διακηρύξουμε, ότι ο φασισμός θα καταδικαστεί εδώ και τώρα, κάτι που θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας στους λαούς μας”. Κατόπιν, απαρίθμησε, με τη σειρά που αναφέρονται παρακάτω, τις επαναστατικές οργανώσεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, οι οποίες συμμετείχαν στις συζητήσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δράσουν ενιαία:
TKP/ML (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας/Μαρξιστικό-Λενινιστικό)
PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν)
THKP-C/MLSPB (Απελευθερωτικό Κόμμα-Κίνημα του Τουρκικού Λαού/ Μαρξιστική-Λενινιστική Ένοπλη Προπαγανδιστική Ομάδα)
MKP (Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα)
TKEP-L (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Τουρκίας-Λενινιστικό)
TIKB (Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα Τουρκίας)
DKP (Επαναστατικό Κόμμα Κομουνάρων)
Devrimci Karargâh (Επαναστατικό Επιτελείο)
MLKP (Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία/Βόρειο Κουρδιστάν)
Επιπλέον, το Proleter Devrimciler Koordinasyonu (Συντονισμός των Επαναστατών Προλετάριων), ανακοίνωσε, ότι θα συμμετέχει στο ΕΛΑΚ. Επίσης, μια οργάνωση με το όνομα Diriliş Hareket (Κίνημα Αναγέννησης), η οποία είχε πάρει μέρος στις συζητήσεις δήλωσε, ότι θα εξετάσει τη συμμετοχή της στο Κίνημα.

Είμαστε παρόντες

Όσον αφορά την επιλογή της 12ης Μάρτη για την ανακοίνωση της ίδρυσης του ΕΛΑΚ, ο Kalkan δήλωσε: “Η 12 Μάρτη είναι 45η επέτειος του φασιστικού πραξικοπήματος του 1971, είναι 21η επέτειος της σφαγής του Gazi το 1995, και η 12η επέτειος της σφαγής του Qamışlo (Συρία) το 2004. Στέλνουμε μήνυμα σε όλους τους λαούς της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, ότι αποφασίσαμε να αγωνιστούμε ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και κάθε μορφής σκοταδισμό, για την Επανάσταση, τη λευτεριά, τον σοσιαλισμό, τη δημοκρατία και την αδελφοσύνη των λαών. Διακηρύσσοντας την ενότητα μας στην 45η επέτειο του φασιστικού πραξικοπήματος του 1971, δηλώνουμε ανοιχτά την επιθυμία μας να καθοδηγήσουμε νικηφόρα τον αγώνα για Επανάσταση, δημοκρατία και σοσιαλισμό. Το καθεστώς του φασιστικού πραξικοπήματος σφάγιασε τον Mahir Çayan, τον Deniz Gezmiş και τον İBRAHİM KAYPAKKAYA. Όμως το πάθος τους, η αντίσταση τους, οι γνώσεις τους, οι στόχοι και οι πόθοι τους υπάρχουν ακόμη και είναι ζωντανοί. Είμαστε παρόντες, όπως και 45 χρόνια πριν, δηλώνοντας, ότι η αγάπη μας για λευτεριά, δημοκρατία και σοσιαλισμό θα γίνει πραγματικότητα. Αναλαμβάνουμε αυτό το καθήκον, ώστε να οδηγήσουμε στη νίκη ενάντια στον φασισμό του AKP, το οποίο αναστηλώνοντας τα πραξικοπήματα της 12 Μάρτη και της 12ης Σεπτέμβρη, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια νέα δικτατορία”.

Είμαστε ανοιχτοί σε όσους θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στον φασισμό
“Θα αγωνιστούμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί”

Το ανακοινωθέν διαβάστηκε στα Τούρκικα και Κουρδικά. Αφού αναλύει την κρίση και τις σφαγές, που συνταράζουν τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει, ότι οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι ιμπεριαλιστικής φύσης και ότι οι αντιδραστικές δομές των εθνών-κρατών μπορούν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Σχετικά με το AKP, αναφέρεται: “Στην ενότητα του με τους ιμπεριαλιστές και στη βάση των αντιτιθέμενων συμφερόντων, η κυβέρνηση του AKP επιδιώκει βρώμικες συμμαχίες, τόσο σε διεθνές, όσο και σε τοπικό επίπεδο, σ' αυτόν τον αιματηρό πόλεμο, που διεξάγει ενάντια στους λαούς της περιοχής. Παρομοίως, στο εσωτερικό της χώρας το AKP έχει εξαπολύσει μια αιματηρή, ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στους λαούς. Προσπαθεί να συντρίψει κάθε αντιπολίτευση με την κρατική τρομοκρατία, τις δολοφονίες στους δρόμους, τις σφαγές και τις μαζικές συλλήψεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί γενοκτονία ενάντια στον Κουρδικό λαό, μετατρέποντας με τανκ και σφαίρες τις πόλεις σε ερείπια. Προσπαθεί να συντρίψει κάθε αντίσταση και να εγκαθιδρύσει μια μονοκομματική δικτατορία στηριγμένο στις παραδοσιακές, σύγχρονες, αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις του καταπιεστικού συστήματος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτή η αιματοβαμμένη και φασιστική συμμαχία έχει κοινή συνισταμένη το μίσος για τους Κούρδους”.
Η διακήρυξη, αφού αναφέρεται στις μεγάλες ζημιές και την εκμετάλλευση από τις δυνάμεις της περιοχής, πράγμα που ωρίμασε την επαναστατική κατάσταση και άνοιξε το δρόμο για το ΕΛΑΚ, συνεχίζει: “Στην πράξη, η υπεράσπιση σήμερα του επαναστατικού προτσές στη Ροζάβα, η αντίσταση υπέρ της Κουρδικής αυτοδιάθεσης και η Ενιαία Επαναστατική Πάλη των λαών μας, σημαίνει την υπεράσπιση όλων των καταπιεζόμενων, των εργατών, των διανοούμενων, των δημοκρατών, τη ζωή και το μέλλον όλου του πληθυσμού. Συμπερασματικά, το να παίρνουμε υπ' όψη όλες αυτές τις αξίες είναι συνώνυμο με την υπεράσπιση του μέλλοντος των λαών όλου του κόσμου. Σ΄ αυτό το σύστημα, κανένα κομμάτι του πληθυσμού δεν είναι ασφαλές στην Τουρκία. Οι Αλεβίτες, οι Κούρδοι, οι κοσμικοί δημοκράτες, οι εργάτες, οι φτωχοί και όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις δέχονται τα πυρά της επίθεσης. Αν σπάσει ο αγώνας για την Κουρδική αυτοδιάθεση, το AKP θα ξεκινήσει επίθεση ενάντια σε όλες τις άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της Τουρκίας. Επομένως, το μέλλον όλων των προοδευτικών, επαναστατικών και εργατικών δυνάμεων της Τουρκίας είναι άμεσα δεμένο με το μέλλον της Κουρδικής αντίστασης”.

Οι βασικές αρχές του Ενιαίου Λαϊκού Επαναστατικού Κινήματος είναι οι παρακάτω:

● Οι στόχοι του κινήματος μας είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, το σοβινισμό, τον φασισμό, και τον ρατσισμό για ένα χειραφετημένο και δημοκρατικό μέλλον για τους λαούς μας. Η καταστροφή του φασιστικού AKP και της λαϊκής στήριξης του από τις λαϊκές επαναστατικές δυνάμεις θεωρείται αναπόφευκτη.
● Η κυβέρνηση του AKP καταστρέφει την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες και τη νεολαία. Εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και επιβάλλει συνθήκες σκλαβιάς. Υποτάσσει και σφαγιάζει όλα τα τμήματα του πληθυσμού.
● Το ΕΛΑΚ υιοθετεί την αρχή του σχηματισμού, οργάνωσης και ενοποίησης όλων των δυνάμεων -των θυμάτων της κυβέρνησης AKP και τις επιθέσεις του αστικού κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας- με στόχο την κινητοποίηση όλων στον αγώνα.
● Το ΕΛΑΚ αγωνίζεται για μια οικολογική κοινωνία και υποστηρίζει τον αγώνα των γυναικών για απελευθέρωση, δικαιώματα και ελευθερίες, για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Αγωνίζεται για ένα χειραφετημένο μέλλον για τους λαούς μας εγκαθιδρύοντας τη λαϊκή εξουσία στην Τουρκία και τη δημοκρατική αυτονομία στο Κουρδιστάν.
● Το ΕΛΑΚ καλεί τις καταπιεζόμενες μάζες, τα θύματα του φασισμού και του συντηρητισμού, ξεκινώντας με τις γυναίκες, τη νεολαία, τους προλετάριους και τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να ενωθούν και να αγωνιστούν για λευτεριά, δημοκρατία και αδελφοσύνη για τους λαούς.

Αν δεν παρθούν μέτρα, μια δικτατορία θα γεννηθεί

Συμπερασματικά, η διακήρυξη διαπιστώνει, ότι στη σημερινή Τουρκία, αν δεν παρθούν μέτρα, θα επιβληθεί μια πιο αιματηρή δικτατορία. Η διακήρυξη λέει: “Μόνο η αντίσταση του ενωμένου λαού και η επανάσταση μπορούν να μας προστατέψουν απ' αυτό, που θα συμβεί. Είτε θα επιβληθεί μια ακόμη πιο αιματηρή δικτατορία ή, με την οργάνωση και την ένοπλη πάλη τους, οι λαοί μας θα μετατρέψουν σε σκόνη τους φασίστες του AKP και τους τζιχαντιστές”.
Μετά την ανάγνωση της διακήρυξης, ο εκπρόσωπος του MLKP Ferzad Can μίλησε συγχαίροντας τον λαό για τη δημιουργία του ΕΛΑΚ: “Τελειώνοντας, να πούμε, ότι οι λαοί μας έχουν πλέον εναλλακτική λύση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, τον φασισμό και όλες τις μορφές του συντηρητισμού. Το ΕΛΑΚ είναι μια επαναστατική πρωτοπορία, χτισμένη πάνω στα συνθήματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της επανάστασης. Καλούμε τους λαούς μας, τους εργαζομένους, τους καταπιεσμένους, όλες τις κοινότητες, αρχίζοντας με τους Αλεβίτες, τις γυναίκες, τη νεολαία, να μπουν στις γραμμές του ΕΛΑΚ και να αγωνιστούν. Συγχαίρουμε τα μέλη του Ενιαίου Επαναστατικού Κινήματος και ελπίζουμε, ότι θα φέρει νίκες”.

Η διακήρυξη τελείωσε με τα συνθήματα “Κάτω ο φασισμός”, “Ζήτω η επανάσταση”, “Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών”.

Προλεταριακή Σημαία