Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ήρωας γαλλικής ταινίας για την Ουκρανία αρνείται τις κατηγορίες για «ομοφοβία», «σταλινισμό» και «συνεργασία με νεοναζί»

Ο σύντροφος Αλεξέι Άλμπου, μέλος της Μποροτμπά και επιζών από τη σφαγή του Κτηρίου των Συνδικάτων, έπαιξε πρόσφατα σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για το Μαϊντάν και τη σφαγή στο Κτήριο των Συνδικάτων. Το ντοκιμαντέρ αυτό, την προβολή του οποίου οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν σκληρά να αποτρέψουν, προκάλεσε ένα κύμα λάσπης από τους φιλομαϊντανούς, που το χαρακτηρίζουν – τι πρωτότυπο! – «αντιουκρανική προπαγάνδα του Κρεμλίνου» και επιτίθενται προσωπικά στον Αλεξέι. Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένη την απάντησή του, προτρέποντας τους αναγνώστες μας να δουν το ντοκιμαντέρ αυτό. 

Του Σεμέν Ντοροσένκο, PolitNavigator 
4 Φλεβάρη: Ο Αλεξέι Άλμπου, πρώην μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οδησσού, κομμουνιστής και συντονιστής του πυρήνα της οργάνωσης Μποροτμπά (Αγώνας) στην Οδησσό, που σχεδόν εδώ και δύο χρόνια έχει αναγκαστεί να ζει σε πολιτική εξορία λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, έκανε μια δήλωση σχετικά με το ντοκιμαντέρ του Paul Moreira που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία, με τίτλο «Ουκρανία: Μάσκες της Επανάστασης», που ξεσκεπάζει τους μύθους της λεγόμενης «επανάστασης της αξιοπρέπειας» στην Ουκρανία.
Ο Αλεξέι Άλμπου της Μποροτμπά στο ντοκιμαντέρ του Paul Moreira με τίτλο 
«Ουκρανία: Μάσκες της Επανάστασης»
«Στις 2 Φλεβάρη στη Γαλλία μεταδόθηκε μια ταινία του διάσημου δημοσιογράφου Paul Moreira με τίτλο: «Ουκρανία: Μάσκες της Επανάστασης», στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω. Αυτή η ταινία έχει προκαλέσει ένα μπαράζ κατακραυγής και κριτικών από τους υποστηρικτές των σημερινών ουκρανικών αρχών, δεδομένου ότι δείχνει το αληθινό πρόσωπο των πολιτικών που ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα το Φλεβάρη του 2014.
«Ο Paul Moreira κατάφερε να μεταφέρει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα του φόβου και της αδυναμίας που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία. Η ταινία του αποκάλυψε τις αρρώστιες που μαστίζουν την ουκρανική κοινωνία, όπως ο ρόλος των ξένων αξιωματούχων και των νεοναζιστικών ομάδων στην πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, η οποία οδήγησε στα γεγονότα της Οδησσού και της Ανατολικής Ουκρανίας. Η ταινία δείχνει την αλήθεια που οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν τόσο προσεκτικά να κρύψουν», αναφέρει στη δήλωσή του ο Άλμπου.
Ωστόσο, ο αριστερός πολιτικός από την Οδησσό επέστησε επίσης την προσοχή στις συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του που δημοσιεύθηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ως αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ αυτού.
«Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών των ουκρανικών αρχών που επικρίνουν την ταινία, είναι να πετάνε εναντίον μου τις λέξεις «ο ομοφοβικός, σταλινικός, συνεργάτης των νεοναζί Άλμπου». Αυτές οι «κατηγορίες» που έχουν ως πηγή ένα στημένο και βρώμικο άρθρο που στόχο του έχει να αμαυρώσει το όνομά μου στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών», λέει ο Αλεξέι Άλμπου. [Το συγκεκριμένο άρθρο, «Homophobic Stalinist reiterates Russian propaganda for French documentary», γράφτηκε από την Άλια Σάντρα, αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας προπαγάνδας ‘Εuromaidan Press’.]
Ο Άλμπου θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να απαντήσει σε αυτό το άρθρο γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιείται ως αναφορά από πολύ έγκυρες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρωσόφωνου BBC.
«Κατ ‘αρχάς, όλη μου τη ζωή ήμουν υποστηρικτής αριστερών και προοδευτικών ιδεών, που απέρριπταν κάθετα κάθε διάκριση λόγω εθνικότητας, φυλής, σεξουαλικής / πολιτιστικής ή ιδεολογικής ταυτότητας. Από μικρή ηλικία αγωνίζομαι εναντίον των ακροδεξιών δυνάμεων στο δρόμο της Οδησσού και στον πολιτικό στίβο.
«Όλα τα αποσπάσματα που παρατίθενται στο άρθρο, στα οποία υποτίθεται πως προσβάλλω εκπροσώπους σεξουαλικών μειονοτήτων, είναι ψευδή και αναληθή. Ακόμη και η διεύθυνση του σάιτ από το οποίο υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί τα αποσπάσματα είναι ψεύτικη, γιατί η οργάνωσή μας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το domain «.tk» », λέει ο Άλμπου.
Ο Αλεξέι Άλμπου αρνείται επίσης τις κατηγορίες για συνεργασία με νεοναζί.
«Όσο για υποτιθέμενη συνεργασία μου με τους νεοναζί, που αναφέρεται στο άρθρο, πρέπει να πω ότι οι Ουκρανοί προβοκάτορες χρησιμοποιούν την άγνοια του αναγνώστη σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική γλώσσα. Επειδή στα υλικά που παρουσιάζουν για να στηρίξουν το επιχείρημά τους σχετικά με τη συνεργασία μου με τον Ντμίτρι Ροντιόνοφ, ο ίδιος ο Ντμίτρι καλεί το λαό να πολεμήσουν τη «φαιά πανούκλα» (όπως ονομάζονται οι υποστηρικτές των φασιστικών και των ναζιστικών ιδεών στην Ουκρανία και τη Ρωσία). Ναι, ο Ντμίτρι Ροντιόνοφ έχει δεξιές πολιτικές απόψεις, αλλά η Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Οδησσού δεν ένωσε τη ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση Μποροτμπά με την «Πολιτοφυλακή της Οδησσού» του Ροντιόνοβ, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει σαφώς αντιφασιστικές και πατριωτικές θέσεις. Έτσι, η υποτιθέμενη συνεργασία μου με νεοναζί είναι ένα ακόμα ψέμα των Ουκρανών προπαγανδιστών.
Αλεξέι Άλμπου (δεξιά, με ντουντούκα), οδηγώντας αντιφασιστική πορεία στην Οδησσό την 1η Μάη 2014 – από το ντοκιμαντέρ του Paul Moreira «Ουκρανία: Μάσκες της Επανάστασης»
«Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί σταλινισμού – δε νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια ιδεολογία, και ως εκ τούτου, δε μπορώ να είμαι υποστηρικτής της. Όσο για την προσωπικότητα του Ιωσήφ Στάλιν και το ρόλο του στην ιστορία της χώρας μου, πιστεύω ότι αυτό είναι αντικείμενο ιστορικής μελέτης και ανάλυσης», δήλωσε ο Αλεξέι Άλμπου.
«Για να προκαλέσουν στους αναγνώστες αντιπάθεια και μίσος εναντίον μου, οι Ουκρανοί προπαγανδιστές χρησιμοποίησαν ένα άλλο ψέμα – ότι προέτρεψα τους ανθρώπους να μπουν στο Κτήριο των Συνδικάτων [κατά τη σφαγή της Οδησσού, στις 2 Μάη 2014] και, ως εκ τούτου, είμαι ένοχος για το θάνατό τους. Δεν ενοχλούνται από το γεγονός ότι, ακόμα και αν αυτό ήταν αλήθεια, δεν φταίνε αυτοί που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο Κτήριο των Συνδικάτων, αλλά αυτοί που πυροβόλησαν, έσφαξαν και αποτελείωσαν τους τραυματίες. Είμαι πραγματικά ευτυχής που δεν είμαι μόνος, και που δεκάδες που συμμετείχαν στη σύγκρουση στο Κτήριο των Συνδικάτων επέζησαν τη φοβερή εκείνη ημέρα και είναι σε θέση να αντικρούσουν αυτό το κραυγαλέο ψέμα, που για πρώτη φορά μεταδόθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη σφαγή. Η μετάδοση του ψέματος έγινε με εντολή του τότε νέου κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού, Ιγκόρ Μάκες, για να με δυσφημίσουν στην προεκλογική εκστρατεία για τη θέση του δημάρχου της Οδησσού, η οποία πραγματοποιούνταν την εποχή εκείνη στην πόλη», λέει η δήλωση.
Βίντεο: Ο Αλεξέι Άλμπου, τραυματισμένος στο μακελειό στο Κτήριο των Συνδικάτων στην Οδησσό, μιλάει στους υποστηρικτές έξω από το αστυνομικό τμήμα Οδησσού, 5 Μάη 2014.

Ο Αλεξέι Άλμπου ευχαρίστησε το σκηνοθέτη Paul Moreira για την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις και το όραμά του για την κατάσταση στην Ουκρανία στο ευρύ κοινό – μια ευκαιρία την οποία στερήθηκε στη δική του χώρα.
«Παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ’ όλη τη λάσπη που μου πετούν διάφοροι φιλοκαθεστωτικοί αγκιτάτορες, παρά την ανακοίνωση ότι είμαι καταζητούμενος από τις ουκρανικές αρχές, παρά την πίεση που ασκεί η ουκρανική Ασφάλεια στους συγγενείς μου – δε σταματάω το αγωνίζομαι για την απελευθέρωση της πόλης μου από τις νεοναζιστικές συμμορίες», καταλήγει η δήλωση του Αλεξέι Άλμπου.
Σημείωση του μεταφραστή: Από τις 4 Φλεβάρη και μετά, το YouTube λογοκρίνει την αγγλική έκδοση του «Ουκρανία: Μάσκες της Επανάστασης». Το LiveLeak κυκλοφόρησε ένα βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους εδώ. Την πλήρη παραγωγή στη γαλλική γλώσσα μπορεί κανείς να τη δει εδώ.
Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Greg Butterfield, στα ελληνικά από τον ΠΠ.

https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/