Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Τι γίνεται με τα σουπερ μαρκετ Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης

Απολύσεις, απληρωσιά και μειώσεις μισθών στο φόντο των διεργασιών στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ.


Τη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανακοίνωσαν οι όμιλοι «Σκλαβενίτης» και «Μαρινόπουλος», για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται αρχικά τα 33 «hypermarkets», συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ. που διαθέτει σήμερα η «Μαρινόπουλος» σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. ευρώ περίπου. Ως σκοπός των δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής που λειτουργούν στην εγχώρια αγορά, περιγράφεται η περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλη την Ελλάδα, η απόσπαση δηλαδή μεγαλύτερου μεριδίου της σχετικής «πίτας».
Παράλληλα, η Μαρινόπουλος ΑΕ και η Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ ανακοίνωσαν την κοινή απόφασή τους για λύση της μεταξύ τους σύμβασης δικαιόχρησης. Η εταιρεία Μαρινόπουλος τον Μάρτιο του 2014 είχε υπογράψει συμβόλαιο δικαιόχρησης με την Karipidis Bros, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Η συμφωνία αφορούσε στο σύνολο του δικτύου των 149 καταστημάτων της Αρβανιτίδης ΑΕ.


Ήδη είχαν προηγηθεί κλεισίματα καταστημάτων του Μαρινόπουλου, μικρά κατά κύριο λόγο, αλλά και το μέλλον των υπόλοιπων είναι αβέβαια. Όπως αβέβαιο είναι το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτά οι οποίοι είναι θύματα πολλαπλών πιέσεων. Πιέσεις που ξεκινάνε από την αβεβαιότητα που τους δημιουργείται όταν βλέπουν ακόμη και στα μεγάλα καταστήματα της εταιρείας άδεια ράφια και έλλειψη προϊόντων και καταλήγουν στην επίθεση της εργοδοσίας στα εργασιακά τους δικαιώματα. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές συμβάσεων, 4ωρη εργασία είναι το σκηνικό που συνθέτει η εργοδοσία για τα κέρδη της και για να παραδώσει, εάν και εφ' όσον ευοδωθεί η συμφωνία μιας και υπήρξε και το προηγούμενο του ναυαγίου ανάλογης κίνησης μεταξύ Σκλαβενίτη και Βερόπολου, όσα καταστήματα παραδώσει, με εργαζόμενους τσακισμένους. Υπάρχουν άλλωστε και τα ανάλογα προηγούμενα του  ΔΟΥΚΑ και των ΕXTRA όπου των εξαγορών προηγήθηκαν οι ανάλογες τακτικές. Και βέβαια η καλή και πατριωτική εργοδοσία του Σκλαβενίτη διατηρεί τις νέες εργασιακές σχέσεις και τα νέα μισθολόγια όπως επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους πριν την εξαγορά.
Εδώ μεγάλη σημασία και ουσιαστικό ρόλο θα παίξουν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων. Μέσα από τη συγκρότησή τους και ξεπερνώντας τους φόβους αλλά και τα εμπόδια που δημιουργούνται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Και έχοντας κατά νου ότι τα συμφέροντά τους σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ταυτίζονται με τα συμφέροντα του ενός ή του άλλο εργοδότη ανεξάρτητα από το τι προφίλ του δημιουργείται. Δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν εργοδότη εμπλεκόμενοι στις διεργασίες που γίνονται στο χώρο. Με συνελεύσεις, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, να συγκορτηθούν και να αποφασίσουν την αντίστασή τους στα σχέδια των απολύσεων και των μειώσεων των μισθών τους. Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά!
Ήδη το πανελλαδικό σωματείο του Αρβανιτίδη, αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανήκει στην "Αφοί Καρυπίδη", ξεκίνησε κινητοποιήσεις με αιχμή την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους χρωστάνε αλλά και τη διατήρηση της δουλειάς τους.
Αναδημοσιεύουμε εδώ την ανακοίνωσή τους:

«Η εταιρεία "Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ" στα πλαίσια της όξυνσης των ανταγωνισμών των μεγάλων αλυσίδων super market, σπάει τη συμφωνία με τη "Μαρινόπουλος ΑΕ". Το αβέβαιο μέλλον της επιχείρησης, η ανασφάλεια που νιώθουν οι συνάδελφοι για τις θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση. Σε αυτήν τη δύσκολη καμπή δεν υποχωρούμε στις αυταπάτες που μας καλλιεργούν, δεν λυγίζουμε στην τρομοκρατία της.
Δεν μπορούμε πια να ανεχθούμε την κοροϊδία της. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις της να δουλεύουμε απλήρωτοι. Δεν φέρουμε ευθύνη για τις επιλογές της, που για ακόμη μια φορά καλούμαστε να τις πληρώσουμε ακριβά.
Διεκδικούμε:
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας (Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και επιδόματος αδείας).
Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
Την πλήρη ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων.
Καλούμε το υπουργείο Εργασίας με τις υπηρεσίες του να σταματήσει να ανέχεται και να καλύπτει την εταιρεία και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι απαντάμε δυναμικά με αγωνιστικές κινητοποιήσεις με δύο 24ωρες απεργίες».

Η πρώτη 24ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη με συγκέντρωση στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 20 Φλεβάρη με συγκέντρωση στο πεζόδρομο της Καλαμαριάς στις 10 το πρωί.

πηγές ενημέρωσης 902.gr και news247