Αντίσταση στα Γιάννενα


Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ρεπορταζ της Προλεταριακής Σημαίας για των αγώνα των εργαζομένων στην "ΣΚΟΤ"

Την Τετάρτη 27/1, έπειτα από 14 ημέρες απεργίας, οι εργάτριες και οι εργάτες στη χημική βιομηχανία ΣΚΟΤ Α.Ε., μπήκαν στο εργοστάσιο νικητές, περήφανοι και με ψηλά το κεφάλι, έτσι όπως άλλωστε τους γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του απεργιακού τους αγώνα. Η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους στέλνει μήνυμα οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή και σχολείο. Γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων του μεροκάματου, του μόχθου και της βιοπάλης χαρά, αισιοδοξία, σθένος και δύναμη. Μα πάνω από όλα, μας γεμίζει ΕΛΠΙΔΑ. Την πραγματική ΕΛΠΙΔΑ, που γεννιέται μέσα στους ταξικούς αγώνες, την ΕΛΠΙΔΑ, που κρατούν ζωντανή οι εργάτες, οι αγρότες, ο λαός και η νεολαία με την πάλη τους. Η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους βροντοφωνάζει ΞΑΝΑ, ότι «οι αγώνες μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, μπορούν να ΝΙΚΗΣΟΥΝ».

Η νίκη του απεργιακού αγώνα των εργατριών και εργατών στη ΣΚΟΤ, έρχεται σε μια περίοδο, που ο λαός και η εργατική τάξη βιώνουν στο πετσί τους τις δυσβάστακτες συνέπειες της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής του συστήματος. Αυτή τη βάρβαρη πολιτική προωθεί και κλιμακώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με στόχο να συντρίψει, για λογαριασμό του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, το δικαίωμα στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στη σύνταξη, στη δουλειά και τη ζωή. Έρχεται σε μια περίοδο, που το κεφάλαιο και η εργοδοσία, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέλουν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους, με στόχο την υπερεκμετάλλευση και το ξεζούμισμα τους. Έρχεται σε μια περίοδο, που οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, ο λαός και νεολαία έχουν μπροστά τους τη ΜΑΧΗ, για να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα.

Γι’ αυτό, το μήνυμα της νίκης πρέπει να φτάσει παντού!

Το Σάββατο 23 Γενάρη, μέλη της Ταξικής Πορείας και της Λαϊκής Αντίστασης βρέθηκαν στο πλευρό των εργατριών και εργατών της ΣΚΟΤ Α.Ε., για να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους. Μας υποδέχτηκαν στο «φτωχικό» τους, το κιόσκι, που έστησαν δίπλα στο εργοστάσιο, προκειμένου να περιφρουρούν την απεργία τους, με την αναμενόμενη εγκαρδιότητα και ζεστασιά της τάξης μας, που βρίσκεται στον αγώνα.
Η απεργία ξεκίνησε την Τετάρτη 13/1/2016 ως προειδοποιητική και από την Πέμπτη 14/1 συνεχίζεται ως σήμερα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απαιτώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους, που απολύθηκε εκδικητικά από την εργοδοσία. Παρά την τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις από τη μεριά της εργοδοσίας, για να σπάσει η απεργία, οι εργάτριες και οι εργάτες του εργοστασίου αποφασισμένοι, ενωμένοι σαν γροθιά και αλύγιστοι δήλωναν, ότι θα συνεχίσουν μέχρι να επιστρέψει ο συνάδελφος τους.
Ούτε η αστυνομία και τα ΜΑΤ, που αντιμετώπιζαν σχεδόν κάθε πρωί στην πύλη του εργοστασίου, ούτε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, που έχει επιχειρήσει να στήσει η εργοδοσία αποτελούμενος από 7 εργαζόμενους, ούτε οι αντίξοες συνθήκες και το τσουχτερό κρύο, δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα τους. Η ξεκάθαρη άποψη για τα χαρακτηριστικά του αγώνα τους, για την ταξική σύγκρουση, που διεξάγεται και για τη βασική επιδίωξη της εργοδοσίας να διαλύσει το σωματείο τους, είναι αυτά τα στοιχεία που μετέτρεψαν τον απεργιακό αγώνα σε μονόδρομο.
Με ενθουσιασμό και περηφάνια μας μίλησαν για τον αγώνα τους, αλλά και για το Σωματείο τους. Σωματείο, που κατάφεραν να φτιάξουν πριν από περίπου 3 χρόνια στην αντιπαράθεση τους με την εργοδοσία, που ήθελε να επιβάλει απολύσεις και μειώσεις μισθών. Το 2013 το σωματείο προκηρύσσει 48ωρη απεργία, που καταλήγει σε νίκη των εργατών, επαναπρόσληψη των απολυμένων και υποχώρηση στο μισθολογικό.
Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων από τη μεριά της εργοδοσίας ήταν η προσπάθεια να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να διασπάσει τους εργαζόμενους, να αποδυναμώσει και να σπάσει την απεργία, για να οδηγήσει σε ήττα τον αγώνα. Οι 7 περίπου απεργοσπάστες, που μπήκαν ορισμένες φορές στο εργοστάσιο με τη συνοδεία των ΜΑΤ και της αστυνομίας είναι κυρίως υπάλληλοι γραφείων και στελέχη, ενώ οι περίπου 40 εργάτες της παραγωγής συσπειρώνονται στο Σωματείο (το σύνολο των εργαζομένων είναι 51). Το άμεσο μπόνους της απεργοσπασίας, που έχει δώσει η εργοδοσία, είναι η εξόφληση του μήνα Δεκέμβρη, που παραμένει ανεξόφλητος για τους υπόλοιπους εργάτες.
Τη Δευτέρα 25/1 το πρωί πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Οι εργάτριες και οι εργάτες της ΣΚΟΤ δεν είχαν αυταπάτες για το ποιον στηρίζει το κράτος και οι νόμοι του. Ήξεραν, ότι η δική τους μάχη δίνεται στο χώρο δουλειάς, με την απεργία τους και την αναμέτρηση τους με την εργοδοσία και εκεί θα κρινόταν ο αγώνας. Γι’ αυτό άλλωστε η αδιάλλακτη στάση, με την οποία εμφανίστηκε η εργοδοσία στο Υπουργείο δεν τους επηρέασε στο ελάχιστο.
Την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας με την εργοδοσία να υποχωρεί μπροστά στην ενότητα και την αποφασιστικότητα των απεργών και να κάνει δεκτό το αίτημα του σωματείου για επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους.
Η Ταξική Πορεία (και) μέσα από τη στήλη της Προλεταριακής Σημαίας στέλνει στις εργάτριες και τους εργάτες στη ΣΚΟΤ τους αγωνιστικούς και ταξικούς χαιρετισμούς της και νιώθει την ανάγκη να τους ευχαριστήσει, που ψήλωσαν ακόμη ένα πόντο το μπόι της τάξης μας.