Αντίσταση στα Γιάννενα


Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στη ΒΙΠΕ

Η Ταξική Πορεία εκτός από τις παρεμβάσεις (που γίνονται καθημερινά με τους συναδέλφους) στους χώρους που δουλεύουν οι συναγωνιστές παρέμβηκε αυτή την εβδομάδα τόσο στους εμπορουπαλλήλους/ιδιωτικούς υπαλλήλους με Α3 και συζήτηση όσο και στη Βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων με προκύρηξη .

Στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων σε σχέση με 10 χρόνια πριν οι εργάτες που δουλεύουν είναι κατά πολύ λιγότεροι εξαιτίας των απολύσεων και του κλεισίματος επιχειρήσεων και εργοστασίων με αφορμή την κρίση. Ετσί οι βιομήχανοι-εργοδότες προστατεύουν τα κέρδη τους από τη μείωση ή άλλους κινδύνους, και από την άλλη ρίχνουν όλα τα βάρη στις πλάτες των εργατών. 
Σε πολλές περιπτώσεις π.χ εργοστάσιο Spider οι εργάτες είναι απλήρωτοι εδώ και  ενάμιση και παραπάνω χρόνο, άλλοι έχουν παραιτηθεί για να ψάξουν για δουλειά αλλού μιάς και οι βιοποριστικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται , άλλοι έχουν φύγει για τον τόπο τους ή τη χώρα τους .
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εμπαιγμός των προισταμένων και των βιομηχάνων φτάνει στα όρια της τρέλας και της παράνοιας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί εργάτες που δουλευουν "εκ περιτροπής" δανείζονται χρήματα για να βάλλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους για να πάνε 4-5 μαζί στο εργοστάσιο για να "δούμε τι θα μας πούν σήμερα".

Στις  "καλές" περιπτώσεις δουλειάς όπου εκεί πληρώνονται οι εργάτες το βασικό μισθό τους (οι 8ωροι το 8ωρο , οι 4ωροι το 4ωρο οι μόνιμοι κάθε μήνα (ως τώρα τουλάχιστον) και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου κάθε μήνα) οι συνθήκες χειροτερεύουν διαρκώς τόσο με το φόρτο εργασίας , όσο με την πίεση για "παραγωγή τέλεια από άποψη αποτελέσματος, μεγάλη από θέμα όγκου και γρήγορη από θέμα χρόνου" . Σε αρκετές βιομηχανίες όπως π.χ Βίκος, Ζαγόρι, Πλαστικά Θράκης, Πίνδος, Νιτσιάκος,Δωδώνη... τα κέρδη που έχουν οι εταιρίες αυτές μετά το '08 είναι τεράστια κσι αυξανόμενα.
Εκεί οι εργάτες "δεν πρέπει να έχουν παράπονο, είναι τυχεροί που κάποιος τους έδωσε δουλειά, που τους έκανε άνθρωπους ..." κλπ κλπ. Εκεί "πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και να λές ευχαριστώ".

Τα σωματεία των εργαζομένων εκεί συνήθως δεν είναι των εργαζομένων. Είναι εργοδοτικά καθαρά ή όχι. Οι δυνάμεις της αριστεράς παρεμβαίνουν πολύ ή λίγο και η λογική που γίνεται αυτή η παρέμβαση δεν είναι διαφορετική από το γενικό κανόνα του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκουν.
 
Η Ταξική Πορεία προσπαθεί με συναγωνιστές που δουλεύουν στα εργοστάσια αυτά αλλά και  με συχνές παρεμβάσεις έξω από αυτά και στον "κόμβο της ΒΙΠΕ" να σπάσει το κλίμα τρόμου που υπάρχει στους εργάτες και σε συνάρτηση με τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα και στον κόσμο να αποκαλύψει το σύστημα, τους ιμπεριαλιστές και καπιταλιστές και να παλέψει την άποψη της αντίστασης των εργατών μέσα στα εργοστάσια, τον ρόλο των σωματείων και πώς πρέπει να είναι αυτά , την διαφοροποίηση της επαναστατικής άποψης από την αστική,την ρεφορμιστική και την σαπίλα του φασιμσού, τον ιστορικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η εργατική τάξη πρός ώφελός της και προς ώφελος της ιδιας της κοινωνίας.

Η προκύρηξη που βγήκε και μοιράστηκε εν όψει του συλλαλητηρίου ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  είναι η παρακάτω:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ

Εργάτες, εργάτριες

      Δε χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψουν την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι ξεκάθαρο στον καθένα ότι έχουμε μπροστά μας νέα επίθεση στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο έχοντας στις υπηρεσίες του, το νέο πολιτικό προσωπικό που διαμορφώθηκε απ’ τις εκλογές βάζει μπροστά τις μηχανές επίθεσης σε όποια εργατική λαϊκή κατάκτηση ξέφυγε απ’ τα δυο προηγούμενα μνημόνια.
      Ο «νέος φορέας» αυτής της επίθεσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετώντας πιστά τα ξένα αφεντικά των ΗΠΑ και ΕΕ αφού πέρασε το μνημόνιο 3, με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) φέρνει εκατοντάδες μέτρα (προαπαιτούμενα και κύρια) που θα χτυπήσουν ασφαλιστικό, εργασιακά, μισθούς και συντάξεις, εκπαίδευση – περίθαλψη και θα αυξήσουν σε νέα ύψη τη φορολογία.  Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς συμφωνούν και εντείνουν συνεχίζουν το ρήμαγμα και την αρπαγή πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και το ξεζούμισμα του λαού και της εργατικής τάξης. Την ίδια στιγμή οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών έχουν βάλει φωτιά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αιματοκυλώντας λαούς,  οδηγώντας τους στην προσφυγιά, ενώ η επικίνδυνη για το λαό ελληνική κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ στους Αμερικάνους.

Εργάτες εργάτριες

Αυτά τα μέτρα έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση που ζούμε και εργαζόμαστε. Οι συνθήκες φτώχειας , απλήρωτης εργασίας, τρομοκρατίας της απόλυσης και της ανεργίας, εντατικοποίησης της δουλειάς είναι μια καθημερινότητα για την εργατική τάξη. Αυτή η κατεύθυνση είναι η επιλογή των καπιταλιστών για να σώζουν τα κέρδη τους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο δρόμος της οργάνωσης είναι ο μόνος που μπορεί να είναι νικηφόρος αντίθετα με τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που κατέρρευσαν τους τελευταίους μήνες παταγωδώς.  Είναι αναγκαίο ένα ευρύ Μέτωπο Αντίστασης, Πάλης και Διεκδίκησης. Για να βγει ξανά ο λαός και η εργατική τάξη στο προσκήνιο. Για να οικοδομηθούν και να ενισχυθούν οι λαϊκοί και εργατικοί αγώνες, η μόνη δύναμη που μπορεί να ωθήσει τις εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση.
H τρομοκρατία και η ηττοπάθεια που σπέρνουν εργοδοτικοί στους χώρους δουλειάς δείχνει το φόβο του κεφαλαίου στην οργάνωση της εργατικής τάξης. Να τους παραμερίσουμε. Να συννενοηθούμε μεταξύ μας. Εργάτης με εργάτη. Να φτιάξουμε εστίες αντίστασης. Σε όλη τη ΒΙΠΕ. Πρέπει να παλέψουμε για τη δουλειά και τη ζωή μας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Παρασκευή 16/10 , Νομαρχία 7 μμ
Ταξική Πορεία