Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την παρουσία συνδικαλιστών και αγωνιστών από πολλούς χώρους, νοσοκομεία, εκπαίδευση, λεωφορεία, λογιστές, από χώρους του ιδιωτικού τομέα αλλά και αρκετούς νεολαίους φοιτητές πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο της Ελευσίνας.
Στόχος της εκδήλωσης, όπως τονίστηκε και από τον εισηγητή της Ταξικής Πορείας Κώστα Μπεκιάρη, δεν ήταν απλά και μόνο άλλη μια έκφραση αλληλεγγύης προς τους απεργούς χαλυβουργούς αλλά να δημιουργηθεί μια ευρύτατη πρωτοβουλία, από δυνάμεις πολιτικές, συνδικαλιστικές, από σωματεία και κινήσεις γειτονιών απ' όλους όσους στηρίζουν το αγώνα αυτό ώστε η αλληλεγγύη να πάρει ξανά ευρύτερες διαστάσεις. Ειδικά σε μια περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε τώρα η οποία δεν είναι και τόσο ευνοϊκή για το εργατικό λαϊκό κίνημα από πολλές απόψεις.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αρκετά ζωντανή. Απόψεις διάφορες ακούστηκαν αλλά κοινός τόπος όλων ήταν η στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών. Τονίστηκε ότι η μάζωξη αυτή δεν έγινε για απολογισμό του αγώνα μιας και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και στόχος αυτής της συγκέντρωσης είναι να διερευνηθούν τρόποι που θα στηρίξουν την πορεία προς την, όσο το δυνατόν συντομότερα, νίκη!
Οι παρευρισκόμενοι, είτε είναι μέλη Δ.Σ. σωματείων και συλλόγων είτε όχι, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν και να προτείνουν στα σωματεία τους την πρόταση για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας. Παρόμοια και αγωνιστές που συμμετέχουν σε κινήσεις γειτονιών. Υπήρξαν προτάσεις για να γίνουν κινητοποιήσεις άμεσα την επόμενη βδομάδα στην περιοχή της Ελευσίνας.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της αναρχοσυνδικαλιστικής κίνησης "Ροσινάντε" ο οποίος εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του στη πρόταση για τη δημιουργία πρωτοβουλίας αλληλεγγύης.

Από τους χαλυβουργούς στην εκδήλωση ήρθαν ο Παναγιώτης Κατσαρός αναπληρωτής γραμματέας του σωματείου και ο Μάρκος καθώς και η Σοφία, γυναίκα του Παναγιώτη και μέλος τς επιτροπής γυναικών. Μας διευκρίνισαν ότι δεν ήρθαν εκπροσωπώντας το σωματείο αλλά ως άτομα. Μας ενημέρωσαν για πολλά πράγματα σε σχέση με τον αγώνα που διεξάγουν εδώ και 249 μέρες, για το ηθικό των απεργών, για την αλληλεγγύη και τις εμπειρίες τους. Αυτό που τόνισαν ήταν η ανάγκη όλα όσα ειπώθηκαν σε αυτή την εκδήλωση να μην παραμείνουν στα λόγια αλλά να προχωρήσουν άμεσα. Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν είναι ένας αγώνας που μπορεί να περιμένει μέχρι τον ...Σεπτέμβρη για να γίνουν οι όποιες κινήσεις στήριξης και αλληλεγγύης, μιλάμε για εργάτες που βρίσκονται επί μήνες σε απεργία με όλες τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια κατάσταση αλλά και με την απόφαση της πλειοψηφίας τους να μη κάνουν πίσω. Κάθε μέρα που περνάει είναι αρκετά κρίσιμη και η εργοδοσία αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Να σημειώσουμε ότι την ίδια ώρα "εκδήλωση" έκαναν στον Ασπρόπυργο και οι ...απεργοσπάστες. Με βάση αυτό αλλά και με βάση ότι την Παρασκευή θα κάνουν οι απεργοί τη συνέλευσή τους βρίσκονται σε επιφυλακή μιας και φοβούνται για κινήσεις εκ μέρους της εργοδοσίας. Γι' αυτό και καλούν όλους όσους μπορούν να πηγαίνουν στο εργοστάσιο για να στηρίζουν και τη περιφρούρηση.
Συνεχίζουμε με την παρέμβαση του σ. Τάσου εργαζόμενου από το χώρο του ξύλου, καθώς και ένα βίντεο με αποσπάσματα από τις αρχικές ομιλίες και την παρέμβαση του Παναγιώτη Κατσαρού:

"Παρακολουθούμε και συμπαραστεκόμαστε εδώ και 8 μήνες στον απεργιακό σας αγώνα. Έναν αγώνα που έγινε γνωστός από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, σ' όλη την Ευρώπη. Παίρνουν και παίρνουμε μαθήματα από το δικό σας αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι, Έλληνες και ξένοι. 'Έναν αγώνα που ξεκίνησε με οικονομικά αιτήματα ενός εργοστάσιου της χαλυβουργίας και πήρε διαστάσεις πολιτικές ενάντια στα μνημόνια που μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.
Ο αγώνας αυτός δεν στηρίχτηκε και δεν στηρίζεται μόνο από ένα συνδικαλιστικό φορέα. Στηρίχτηκε και στηρίζεται από τους πάντες: συνελεύσεις γειτονιάς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα και από οποιαδήποτε συλλογικότητα πιστεύει στον Αγώνα των εργατών.
Στηρίξαμε και θα στηρίζουμε τις δικές σας αποφάσεις που ψηφίζονται στις συνελεύσεις σας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η απεργία είστε εσείς! Ο κάθε εργαζόμενος της Χαλυβουργίας, η βάση που παίρνει τις αποφάσεις!
Όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν και γκρίνιες, και λάθη, και παραλείψεις, και διαφωνίες. Υπάρχει και ένα βαθύ κάθισμα αυτού του αγώνα. Υπάρχουν εργαζόμενοι απεργοί που δεν έρχονται στη πύλη. Υπάρχουν κι άλλοι που πέρασαν παρασυρόμενοι από υποσχέσεις δπό την άλλη πλευρά. Τίποτα νομίζουμε δεν είναι τυχαίο. Αντίστοιχα έχει υποτονίσει και η αλληλεγγύη.
Πρέπει να ξανασηκώσετε τη γροθιά σας ψηλά!
Πρέπει να πάρεται αποφάσεις για αγώνα συλλογικό, με άλλους απεργούς.
Πρέπει να ξαναβγείτε στους δρόμους μαζί με το λαό που σας στηρίζει και είναι στο πλάι σας.
Πάρτε αποφάσεις, εσείς, η βάση του σωματείου, και ΄μεις για άλλη μια φορά, με υψωμένες τις γροθιές θα πορευτούμε μαζί σας.
Οι χαλυβουργοί δεν πρέπει να υποχωρούν!
Πρέπει να πηγαίνουν μόνο μπροστά!
Τα παιδάκια του σχολείου που δώσανε στον ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ το λίγο χαρτζιλίκι τους θέλουν να σας βλέπουν με ψηλά  το κεφάλι!
Και αυτά είναι τα δικά μας και τα δικά σας παιδιά!"

Δείτε το βίντεο από το blog " Αντίσταση στις Γειτονιές"