Αντίσταση στα Γιάννενα


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

 «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι»! Με το σύνθημα αυτό να φωνάζουν συνεχώς μπροστά από την πύλη της «Χαλυβουργίας» στις μαζικές γραμμές της περιφρούρησης οι απεργοί χαλυβουργοί με ατσάλινη ενότητα και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους απάντησαν χτες το πρωί στις προσπάθειες στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία. Οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και οι απειλές ότι θα σπάσουν τον ηρωικό αγώνας που δίνουν οι χαλυβουργοί και κλείνει μεθαύριο τις 200 μέρες έπεσε για μια ακόμα φορά στο κενό.

Μπροστά στην πύλη του εργοστασίου έφτασε νωρίς το πρωί ο μεγαλοδιευθυντής του Μάνεση, Αντρέα Μέντζεν με μια κουστωδία διευθυντικών στελεχών που από πίσω τους σέρνονταν μια 20αριά επίδοξοι απεργοσπάστες και απαίτησαν από την περιφρούρηση να ανοίξει η πόρτα της εισόδου ...για όποιον θέλει να εργαστεί. Απέναντι στις απειλές, το σωματείο κάλεσε τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να συναντηθούν μαζί τους όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα και να συζητήσουν τα αιτήματά τους. Η αρχική «σκληρή» στάση που θέλησαν να εμφανίσουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσία έσπασε τελικά μπροστά στη αποφασιστική ατσάλινη μαζική περιφρούρηση και το πλήθος εκπροσώπων σωματείων που βρέθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό των χαλυβουργών. Ετσι, την είσοδο πέρασαν τελικά μόνο τα διευθυντικά στελέχη που έχουν δικαίωμα, τα οποία μάλιστα λίγο αργότερα κάλεσαν το σωματείο και σε διαβούλευση.

Στη συνάντηση, το σωματείο επανέλαβε το αίτημα για την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2011 η επιχείρηση είχε κέρδη που αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί περί οικονομικής κρίσης είναι προσχηματικοί. Τελικά, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας υποσχέθηκαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα στον ίδιο τον Μάνεση και θα καλέσουν ξανά το σωματείο σε νέα διαβούλευση.Την ίδια στιγμή, τα τσιράκια της εργοδοσίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αμέσως μετά παρέμεναν μπροστά στη περιφρούρηση να προκαλούν τους απεργούς μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών με εμφανή επιδίωξη να στηθεί σκηνικό σύγκρουσης. «Το "ένας για όλους και όλοι για έναν" δε θα το σπάσουν ούτε οι απεργοσπάστες ούτε τα τσιράκια του Αλαφούζου και των άλλων ιδιοκτητών καναλιών. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τα μεγάφωνα ο Γιώργος Σιφωνιός πρόεδρος του σωματείου. Και έτσι έγινε, και λίγο πριν το μεσημέρι τελικά απεργοσπάστες και κάμερες έφυγαν άπραγοι...

πηγή: ριζοσπάστης