Αντίσταση στα Γιάννενα


Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κρίσιμη μάχη για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΦΚ, όπως εξουσιοδοτήθηκε από την πιο μαζική συνέλευση του κλάδου στις 22 Απρίλη, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τις 10 Μάη,
ημέρα διαπραγμάτευσης, η οποία ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από την εργοδοσία σήμερα, με την εργοδοτική ένωση ΟΕΦΕ και καλεί σε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Imperial, Aχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο (στάση Μετρό), στις 10.00πμ.
Με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, να τσακίσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Απαιτούμε την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Απόφαση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 22.04.2012
Το Μαύρο Μνημονιακό Μέτωπο συνεχίζει να νομοθετεί την κοινωνική καταστροφή
Στα δύο τελευταία χρόνια οικονομικής κατοχής της χώρας από την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ που είναι σε πλήρη συμφωνία και σε αγαστή συνεργασία με την εγχώρια ολιγαρχία, δεχόμαστε την πιο βάρβαρη, την πιο ανελέητη επίθεση των δυνάμεων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων. Η σύγχρονη χούντα των αγορών και το πολιτικό της προσωπικό καταργεί με διαδικασίες ΄΄fast truck’’, που ακυρώνουν απροκάλυπτα πλέον ακόμα και αυτόν τον ίδιο τον πυρήνα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών που το εργατικό και λαϊκό κίνημα κατέκτησε με σκληρούς ταξικούς αγώνες.
Η συγκυβέρνηση ανδρείκελων υπό τον δοτό τραπεζίτη-πρωθυπουργό Παπαδήμ(ι)ο, έσπευσε να προλάβει (για να μας «επιτραπεί» να γίνουν εκλογές) να ψηφίσει και τη δεύτερη μνημονιακή δανειακή σύμβαση με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση (PSI) του ελληνικού χρέους. Η συντριπτική μείωση του βασικού μισθού της ΕΓΣΕΕ κατά 22% και των νέων έως 25 κατά 32%, που συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους μισθούς σε όλους τους κλάδους (στην πράξη 30 με 40 % και ολοταχώς προς την ΄΄κινεζοποίηση΄΄), οι νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων, η έως και 35% μείωση των επικουρικών στην προοπτική της κατάργησής τους, η απαράδεκτη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές), η αποψίλωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (τα οποία χάνουν συνολικά 11 δις) ακόμα και των αποθεματικών των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και νοσοκομείων μέσω του υποχρεωτικού κουρέματος των ομολόγων που διέθεταν, η πραξικοπηματική στην ουσία κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και του ΟΜΕΔ, το ξεπούλημα οργανισμών (ΔΕΠΑ, ΟΔΙΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Ελληνικό) μέσω του περιβόητου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (στο οποίο θα προΐστανται υπάλληλοι της τρόικας και θα δεσμεύει κάθε δυνατό πόρο για την αποπλήρωση του δημόσιου χρέους), η άγρια φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων που έρχεται τον Ιούνιο αμέσως μετά τις εκλογές, οι δεσμεύσεις στους δανειστές για 150.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα, είναι μερικές μόνο βίαιες μεταβολές που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και που είναι ήδη σε ισχύ ή πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στη δημόσια υγεία και ασφάλιση (ΕΟΠΥΥ) οδηγεί στην πλήρη χρεοκοπία το ήδη αποσαρθρωμένο «κοινωνικό κράτος». Ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι γιατροί, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, αύξηση νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία, μετακύληση των εξόδων στους ασφαλισμένους. Στον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για την κάλυψη 10 εκατομμύριων ασφαλισμένων, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ και ήταν ήδη ελλιπής. Η ψήφιση, λοιπόν, του δεύτερου μνημονίου όχι μόνο οδηγεί τους εργαζομένους και το λαό στον εργασιακό μεσαίωνα και την απόλυτη εξαθλίωση, αλλά και με τις ανατροπές στο χώρο της υγείας/ασφάλισης, τους στέλνει κυριολεκτικά στον... τάφο. Τα πρώτα μακάβρια στατιστικά στοιχεία στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, είναι αποκαλυπτικά. Αύξηση κατά 17%-36% στις καταγεγραμμένες απόπειρες αυτοκτονιών. Αλματώδης άνοδος στα καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτίναξη των ψυχικών νοσημάτων. Η θλιβερή εικόνα μιας καθημαγμένης κοινωνίας συμπληρώνεται με το πρωτοφανές ποσοστό ανεργίας για ειρηνική περίοδο, που φτάνει το 25% (στους νέους είναι τουλάχιστον διπλάσιο). 1.100.000 είναι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι.

Στα φροντιστήρια Μ.Ε οι εργοδότες θέλουν να αρπάξουν την ευκαιρία. Θα τους το επιτρέψουμε;
Τον Ιούνιο του 2011, η εργοδοτική ένωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων του ν. Αττικής, ΕΣΙΦΜΕΑ (ΣΕΦΑ είναι το νέο τους όνομα), κρυμμένη πίσω από την τρόικα και τα μνημόνια, κατήγγειλε καταχρηστικά και τυχοδιωκτικά τη ΣΣΕ για το νομό Αττικής, αν και έχει ισχύ νόμου για όλους τους εργοδότες μέχρι και τον Μάρτη του 2013. Αυτό έγινε ένα μόλις χρόνο μετά, από όταν η ίδια συμφώνησε σε αυτήν και την υπέγραψε, στο στάδιο της μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ (Ιούλιος 2010), όχι για να κάνει διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ, αλλά για να μην υπάρχει καμία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου που την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την καταγγέλλουν οι εργοδότες. Έχουμε δημοσιοποιήσει και άλλες φορές την «αιτιολογική έκθεση» των εργοδοτών που συνοδεύει την καταγγελία και τι ζητάνε για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, αλλά η επανάληψή τους, ειδικά σήμερα, νομίζουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη σύνδεση της επίθεσης που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι καθηγητές στα φροντιστήρια, με τη συνολικότερη επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι από τις τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές.
Ζητούσαν λοιπόν από το 2008: - μείωση από 26-38% στο ωρομίσθιο υποστηρίζοντας τότε ότι οι καθηγητές στα φροντιστήρια έχουν τις υψηλότερες αποδοχές σήμερα στην Ελλάδα. Ο βασικός μισθός από 1175 Ευρώ να κατέβει στα 880 Ευρώ, αποσιωπώντας ότι οι καθηγητές εργάζονται 9-10 μήνες και ο βασικός μισθός διά 12 θα είναι κάτω και από τον βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ (προσεγγίζοντας το σημερινό μνημονιακό του επίπεδο) - ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: «παράβαση του όρου ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν πρέπει να αποσκοπεί στη δυσφήμιση του φροντιστηρίου και δεν πρέπει να δυσχεραίνει τη λειτουργία του» θεωρείται μονομερής καταγγελία της σύμβασης και οδηγεί στην απόλυση. - κατάργηση των διακοπών Πάσχα. - απόλυση των καθηγητών αμέσως μόλις κριθεί από τους εργοδότες ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις μαθησιακές απορίες και ερωτήσεις των μαθητών. - αύξηση της διδακτικής ώρας από τα 45 λεπτά στα 50. - μη πληρωμή του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών, «εφόσον αυτό δεν είναι σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν». - πληρωμή του μισθού στις 10 του επόμενου μήνα και όχι στις 5. Οι καθηγητές να επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα. - η ενημέρωση των καθηγητών για το αν θα δουλέψουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να γίνεται στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι στις 10 Ιούλη. - να απολύεται ο καθηγητής, αν απουσιάσει 3 φορές αδικαιολόγητα. Σε εξόρμηση που είχε κάνει ο ΣΕΦΚ το φθινόπωρο στο φροντιστήριο του προέδρου των εργοδοτών Γ. Βαφειαδάκη, δεν δίστασε και ο ίδιος να μας δηλώσει ότι αν δεν υποταχτούμε στους όρους που βάζουν, δεν θα υπάρχει νέα ΣΣΕ.
Είναι φανερό ότι οι εργοδότες θέλουν να ισοπεδώσουν κάθε κατακτημένο δικαίωμα μας στον χώρο δουλειάς και να συμπιέσουν στα όρια της… τρόικας το μισθολογικό τους κόστος. Η συγκυβέρνηση του εργασιακού μεσαίωνα και οι νόμοι τους είναι οι σύμμαχοί τους. Μετά την ψήφιση των 4024/2011 και 4046/2012, στην πραγματικότητα οι φροντιστηριάρχες δεν χρειάζονται πλέον την τυχοδιωκτική ομάδα του ΣΕΦΑ-ΕΣΙΦΜΕΑ. Ό,τι ήταν να τους δώσουν αυτοί τους το έδωσαν με την καταγγελία της ΣΣΕ. Τώρα τους είναι σχεδόν άχρηστοι. Με την αναστολή της επέκτασης εφαρμογής και ισχύος των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών ΣΣΕ (μέχρι το τέλος του 2013, άρθρο 37, παρ. 6, Ν. 4024/2011), και το άρθρο 2 του Ν.4046/2012 που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις ΣΣΕ και στην ουσία αφήνει τους μισθούς των εργαζομένων στο έλεος των ατομικών συμβάσεων και των ατομικών διαπραγματεύσεων, οι εργοδότες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, έχουν αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους. Ήδη από συναδέλφους σε φροντιστήρια, έχουμε πληροφορίες ότι γίνονται οι πρώτες κρούσεις για συναίνεση σε μειώσεις μισθών.
Η κατάσταση για τον κλάδο γίνεται ακόμη χειρότερη εξαιτίας του γεγονότος ότι στις 24 Μάρτη η ΟΕΦΕ κατήγγειλε και την πανελλαδική ΣΣΕ, επιχειρώντας να λεηλατήσει τις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου. Ο ΣΕΦΚ δήλωσε ξεκάθαρα στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ότι δεν νομιμοποιείται από κανένα πρωτοβάθμιο σωματείο να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την ΟΕΦΕ για μείωση μισθών στη πανελλαδική ΣΣΕ και ότι δεν πρέπει να αποδεχτεί ο τόπος των διαπραγματεύσεων να είναι στη Θεσσαλονίκη, όπως απαιτούν οι εργοδότες, αλλά στην Αθήνα, όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις εδώ και 14 χρόνια. Είναι προφανές ότι οι εργοδότες φοβούνται την κινητοποίηση εκατοντάδων καθηγητών στην Αθήνα, όπως έγινε και πέρυσι στις 21 Ιουνίου στα γραφεία του ΕΣΙΦΜΕΑ-ΣΕΦΑ στη Σόλωνος 142. Δεν ξεχνούν ότι 300 συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους και βροντοφώναξαν «κάτω τα χέρια από τη ΣΣΕ».
Καλέσαμε στις 20/4 την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των εργοδοτών, που φοβούνται την οργή των εργαζομένων, η διαπραγμάτευση να γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Να τους καλέσει εγγράφως να απαντήσουν, γιατί μετά από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, απαιτούν να γίνει η διαπραγμάτευση στη Θεσσαλονίκη, αν και η έδρα των ομοσπονδιών είναι στην Αθήνα. Να μη γίνει σε καμία περίπτωση η διαπραγμάτευση στη Θεσσαλονίκη και να οριστεί άλλη μέρα, την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, αλλά με πανελλαδική 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στα γραφεία τους στην Αθήνα να επιβάλουμε, με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στα φροντιστήρια καθηγητών, με ομόφωνη απόφασή της, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τη μέρα διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και καλεί ξανά το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με πανελλαδική 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στα γραφεία της ΟΕΦΕ στην Αθήνα, να επιβάλουμε, με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Ο μόνος δρόμος για μας είναι ο μαζικός, οργανωμένος, αδιαμεσολάβητος, ανυποχώρητος αγώνα
Ο ΣΕΦΚ όλη την προηγούμενη περίοδο πολέμησε σκληρά για να υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο, όπου κάτω από αφόρητες πιέσεις από κράτος και αφεντικά, κατόρθωνε κάθε φορά να υπογράφονται ΣΣΕ και να κηρύσσονται υποχρεωτικές για όλα τα φροντιστήρια της Αττικής, με τους καλύτερους δυνατούς όρους που επέτρεπαν η πολιτική συγκυρία και οι γενικότεροι συσχετισμοί της ταξικής πάλης είτε στην διαιτησία του ΟΜΕΔ είτε για πρώτη φορά για την τελευταία ΣΣΕ το καλοκαίρι του 2010, στο επίπεδο της μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, όπου οι εργοδότες αναγκάζονταν από την αγωνιστική στάση του σωματείου να τη συνυπογράψουν.
Κυρίως όμως έδινε την πιο δύσκολη μάχη της εφαρμογής της είτε με την καθημερινή στάση και τη νικηφόρα σύγκρουση των εργαζομένων με τα αφεντικά είτε με τις εξορμήσεις όπου έδινε αγώνα για να πείσει τους εργαζομένους να μη συναινούν στην παράβασή της, να μη διστάζουν να καταγγείλουν οποιασδήποτε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία, να τους πείσει ότι η υπεράσπιση της ΣΣΕ είναι δική τους υπόθεση.
Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης ήταν η τήρηση της ΣΣΕ σε όσα φροντιστήρια έχει δύναμη το σωματείο αλλά και οι νικηφόρες διεκδικήσεις, σε όσα φροντιστήρια οι εργαζόμενοι αποφάσιζαν να καταγγείλουν την εργοδοτική ασυδοσία και να σηκώσουν κεφάλι είτε με την αποτελεσματική παρέμβαση του ΣΕΦΚ είτε μέσω δεκάδων τριμερών συναντήσεων (εργαζόμενοι-ΣΕΦΚ-εργοδοσία) σε επιθεωρήσεις εργασίας.
Η κατάσταση σήμερα, μέσα στην κόλαση της ακραίας αντεργατικής επίθεσης, είναι διαφορετική.
Οι εργοδότες, με τη στήριξη του μαύρου μνημονιακού μετώπου του καθεστώτος, θεωρούν ότι μπορούν επιτέλους να τελειώνουν με την ενοχλητική ΣΣΕ. Θεωρούν ότι έχουν βρει διέξοδο, για να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς μας σε ’’εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης’’.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Η απόφαση της προηγούμενης ΓΣ του ΣΕΦΚ, για συγκρότηση συνελεύσεων εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση πρέπει να γίνει πραγματικότητα παντού, σε όλα τα φροντιστήρια. Ήδη την 1 Απρίλη συνεδρίασε για πρώτη φορά η Συνέλευση εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια στα Νότια Προάστια και Πειραιά, όπου ήδη λειτουργούν Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων, οι οποίες έχουν παρέμβει στους εργοδότες τους και έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα ανεχτούν καμιά βλαπτική μεταβολή και θα υπερασπιστούν τη ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος να μη δεχτεί μείωση του ωρομισθίου του και οποιαδήποτε άλλη βλαπτική μεταβολή. Να έλθει αμέσως σε επαφή με τους συναδέλφους του και τον ΣΕΦΚ. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΣΕΦΚ θα ισχύσει, επειδή θα το επιβάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι Γενικές τους Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή της Αττικής. Προετοιμάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα τις συνελεύσεις στα Δυτικά και Βόρεια προάστια και στο κέντρο. Οι μεγάλοι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στα φροντιστήρια ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ το αμέσως προηγούμενο διάστημα δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ο ΣΕΦΚ χρειάζεται να συμβάλει στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Σε αυτήν τη συνθήκη δεν χρειαζόμαστε τη δημιουργία άλλων σωματείων. Η Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση ή και τον αναπροσανατολισμό των ήδη υπαρχόντων σωματείων, απαντώντας στην ανάγκη των καιρών για συντονισμένη δράση των εργαζομένων, για ταξική ενότητα, αλλά και για να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων και των ανέργων, κόντρα στη διαμεσολάβηση και τη χειραγώγηση του καθεστωτικού συνδικαλισμού.
Σε αυτόν τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Παλεύουμε μαζί με τους άλλους εργαζομένους από όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και τα ακηδεμόνευτα ταξικά σωματεία. Μαζί με τον λαό που ξεσηκώνεται, δημιουργεί δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, αμφισβητεί τους ψεύτικους και εκβιαστικούς «μονόδρομους» που κυβερνήσεις και τρόικα θέλουν να επιβάλουν. Οι δεκάδες πανεργατικές απεργίες και διαδηλώσεις τα δύο τελευταία χρόνια, τα ποτάμια της λαϊκής οργής που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες και πολιόρκησαν τη βουλή, τα κινήματα ανυπακοής και απειθαρχίας στα χαράτσια και τις υποδείξεις της κυβέρνησης των υπαλλήλων της τρόικας, δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πανεργατική εξέγερση, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης ΔΝΤ–ΕΕ-ΕΚΤ, που υπηρετεί την εξουσία ενός χρεοκοπημένου καπιταλισμού.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στα φροντιστήρια καθηγητών, με ομόφωνη απόφασή της, εξουσιοδοτεί το ΔΣ να προκηρύξει 24ωρη απεργία την ημέρα διαπραγμάτευσης στην Αθήνα με την εργοδοτική ένωση ΟΕΦΕ. Με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, παλεύουμε κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων. Απαιτούμε την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή, αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)
e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr


Κανείς στη δουλειά
Όλοι στον αγώνα