Αντίσταση στα Γιάννενα


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

μέρα μνήμης από τις μεγάλες καπνεργατικές απεργίες του 36 στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή και τη χθεσινή μέρα μνήμης από τις μεγάλες καπνεργατικές απεργίες του 36 στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, Βόλο,  Δράμα.
Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που χτίσανε την πόλη της Ξάνθης και αυτοί ήταν οι άνθρωποι που...κάποτε τους είχαν ονομάσει και ΤΑΞΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Άνθρωποι που πατούσαν στη γη ξέρανε ποιοι είναι και πως να διεκδικούν το έχει τους που πάει να πει τη ζωή τους!!!! Και όταν οι κηφήνες της πόλης τους διέταζαν να σκύψουν το κεφάλι...... αυτοί υψώναν το ανάστημά τους!

 Ξάνθη 2005. Ένας ηλικιωμένος άντρας γύρω στα 80, παλιός δεγκτζής (καπνεργάτης) στο επάγγελμα, περιπλανιέται μέσα στους χώρους ενός παροπλισμένου καπνομάγαζου το οποίο σύντομα θα αλλάξει μορφή και λειτουργία. Αναζητώντας τις μνήμες τις δικές του, αναζητά και εικόνες της πόλης που χάθηκαν, μέσα από το «βίο» του βιομηχανικού μνημείου. Τις μνήμες του αυτές θα τις αποτυπώσει σʼ ένα γράμμα. Παραλήπτης, ο γιος του, αρχιτέκτονας σε γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών το οποίο έχει αναλάβει τη «μετάλλαξη» του βιομηχανικού μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποτυπώσει τη χρονική «διαδρομή» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος καπναποθηκών στην Ξάνθη, δίνοντας παράλληλα τη σκιαγράφηση των σημαντικότερων χρονικών στιγμών στην πορεία της πόλης από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.
Πέρα από την περιγραφή των γεγονότων του παρελθόντος, στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να θέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η «μνήμη» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος εντάσσεται και φιλτράρεται στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας που το περιβάλλει, καθώς επίσης και τους τρόπους και το βαθμό που αυτή η κοινωνία επιλέγει να επέμβει και να διαχειριστεί τα βιομηχανικά μνημεία, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη σχέση της με αυτά.
Μεγάλο τμήμα του σεναρίου της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Στέφανου Ιωαννίδη «Οι Δεγκτζήδες και άλλα διηγήματα».

Κλίκ εδώ να δείτε σχετικό βίντεο