Αντίσταση στα Γιάννενα


Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΝΙΚΗΤΕΣ!

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ!

Κοινό αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα!

Εκατόν είκοσι έξι μέρες απεργίας! 126 μέρες σκληρής ταξικής αναμέτρησης με την επιθετική πολιτική του κεφάλαιου, των κυβερνήσεών του και τα τσιράκια τους, όλους αυτούς που με νύχια και με δόντια θέλουν να θάψουν κάθε αγώνα της εργατικής τάξης, κάθε εστία αντίστασης στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Ο αγώνας των χαλυβουργών του Ασπροπύργου δεν είναι μια από τα ίδια. Το αγωνιστικό φρόνημα και το πείσμα των χαλυβουργών δεν μοιάζει με τίποτε απ’ όσα έχουμε ζήσει σε χώρους δουλειάς τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πρωτόγνωρη, αποφασιστική και με διάρκεια σύγκρουση είναι εικόνα από το παρόν και το μέλλον των αγώνων που καλείται να δώσει η εργατική τάξη της χώρας μας στις συνθήκες της ανελέητης, ολομέτωπης επίθεσης του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου, στις συνθήκες της υποδούλωσης του λαού και της χώρας στα συμφέροντα και τις εντολές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΔΝΤ και της ΕΕ. Και κάθε αγώνας που θα δίνεται από εδώ και στο εξής, εάν θέλει να «σέβεται τον εαυτό του» και να έχει ελπίδες να νικήσει, πρέπει να δίνεται με τέτοια χαρακτηριστικά. Η υποχωρητικότητα, οι αυταπάτες και η μεμψιμοιρία δεν έχουν καμία θέση όταν ο ταξικός αντίπαλος επιτίθεται σφοδρά και συντονισμένα.

Στις 126 μέρες αυτού του αγώνα οι χαλυβουργοί δίδαξαν και διδάχτηκαν πολλά. Αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και των εργαζομένων. Για όλους αυτούς που δίνουν ή θέλουν να δώσουν τη δική τους μάχη. Και στηρίχτηκαν ανεπιφύλακτα από αυτούς. Το τεράστιο κύμα ταξικής αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς, οι δεκάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, οι ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες από κόσμο που θέλει να ακούσει και να συζητήσει με τους απεργούς, αλλά και οι χιλιάδες κόσμου που πέρασαν και περνούν από την πύλη του εργοστασίου αγωνιώντας για την έκβαση αυτού του αγώνα αποδεικνύουν την ανάγκη της εργατικής τάξης να συγκροτήσει ξανά το κίνημά της, να το ξαναζωντανέψει, να το κάνει πραγματικό εργαλείο στα χέρια της, κόντρα σε όλους αυτούς που δεκαετίες τώρα το υπονόμευσαν, το αποσυγκρότησαν και το ευνούχισαν ιδεολογικά και πολιτικά.

Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι κομμάτι και συνέχεια των συγκλονιστικών αγώνων που εδώ και δύο χρόνια δίνουν λαός και εργαζόμενοι ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της καταστολής. Είναι κομμάτι του νέου αγωνιστικού τοπίου που διαμορφώνεται στις γραμμές του λαού και των εργαζομένων. Από τις 5 Μάη του 2010 έως τις 12 Φλεβάρη του 2012, από τις πλατείες μέχρι τις διαδηλώσεις της 28ης Οκτώβρη, από την Κερατέα μέχρι τον αγώνα ενάντια στα χαράτσια, λαός και εργαζόμενοι, όλο και πιο μαζικά, όλο και πιο αποφασιστικά, επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης!

Ο αγώνας των χαλυβουργών πρέπει να στηριχτεί ακόμη πιο αποφασιστικά! Γιατί κάθε μέρα που περνάει η εργοδοσία θα γίνεται ακόμη πιο προκλητική. Ήδη οι απολύσεις έχουν φτάσει τις 80, με ανακοινωμένο στόχο τις προθέσεις της εργοδοσίας να τις φτάσει στις 180. Θεωρώντας ότι έχει το χρόνο με το μέρος της και -κυρίως- γνωρίζοντας ότι έχει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης και όλου του αστικού πολιτικού μπλοκ εξουσίας, πιέζει συνεχώς, θέλοντας να σπάσει το ηθικό και την αντίσταση των χαλυβουργών. Την ίδια ώρα που εντείνονται οι προβοκάτσιες, τα τρομοκρατικά διλήμματα, ακόμα και οι διώξεις ενάντια στο σωματείο.

Να μην το επιτρέψουμε! Να δυναμώσουμε την πολιτική, υλική και ηθική στήριξη του αγώνα αυτού. Σωματεία, συλλογικότητες, φορείς, απλοί εργαζόμενοι να εκφράσουν ακόμη πιο έντονα την αλληλεγγύη τους. Και οι χαλυβουργοί, τώρα περισσότερο από ποτέ, μπορούν και πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες κοινού αγωνιστικού μετώπου με όλους τους χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Από την Ελευθεροτυπία και το Άλτερ, μέχρι τον ΟΕΕ και τον ΟΕΚ, στους χιλιάδες εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση της δουλειάς και των κατακτήσεών τους. Για να συντονιστούν οι εργατικές αντιστάσεις. Χωρίς περιχαρακώσεις. Για να γίνει πράξη η ανάγκη του ενιαίου αγωνιστικού μετώπου όλων των εργαζομένων. Για να νιώσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του. Για να φάει τα μούτρα του ο Μάνεσης και ο κάθε Μάνεσης.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ!
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

Ταξική Πορεία