Αντίσταση στα Γιάννενα


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η πρώτη μέρα της αγροτικής κινητοποίησης στην Αθήνα (βίντεο και φωτογραφίες)

Μετά από πολλές περιπέτειες κατάφεραν οι αγρότες τελικά να μπουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν. Η κυβέρνηση αποφασισμένη να τους εμποδίσει γέμισε τις εθνικές οδούς με αστυνομικά μπλόκα στα οποία γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος στα οχήματα των αγροτών. Στους αγρότες της Κρήτης, που έφτασαν από νωρίς το πρωί με τα πλοία της γραμμής, επιφυλάχθηκε ιδιαίτερη μεταχείριση όταν αυτοί θέλησαν να διαδηλώσουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δίνοντας εντολή στα ΜΑΤ μετέτρεψε τη περιοχή της πλατείας Βάθης σε πεδίο μάχης. Προχώρησε σε προσαγωγές αγροτών, τέσσερις από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις, και έπειτα τους εμπόδιζε να φύγουν για να μην κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
Στο Χαϊδάρι (εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου) υπήρχαν πολλαπλά μπλόκα της αστυνομίας. Σταμάτησαν τη κυκλοφορία και δεν τους επέτρεπαν να περάσουν παρά μόνο με ΙΧ και πούλμαν, και αυτό μέχρι ενός σημείου. Δεν μπορούσαν να περάσουν ούτε καν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Γίνανε επιθέσεις εναντίον των αγροτών ακόμη και όταν αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να προχωρήσουν με τα πόδια. Οι αγρότες δεν δεχόντουσαν να αφήσουν τα αγροτικά τους στην άκρη του δρόμου, όπως τους προτάθηκε, και να συνεχίσουν γιατί δικαίως δεν είχαν καμιά εμπιστοσύνη στη φύλαξή τους από τα ΜΑΤ! Υπόγεια διέσπειραν ότι οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο αλλά όταν οδηγοί και επιβάτες έφταναν μπροστά για να δουν τι γίνεται αγανακτούσαν και κατήγγειλαν την αστυνομία εκφράζοντας την οργή τους αλλά και την αλληλεγγύη τους προς τους αγρότες!
Οι αγρότες των Μεσογείων, από τη πλευρά του Μαρκόπουλου, θέλησαν να μπουν και αυτοί με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους στην Αθήνα. Συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, σπάσανε το πρώτο μπλόκο, ακολούθησε ένα "κυνηγητό" με αλλεπάληλα αστυνομικά μπλόκα και τελικά οι αγρότες αποφάσισαν να μπουν χωρίς αυτά.
Από τη πλευρά του βορρά το κομβόι των αγροτικών αυτοκινήτων, των τρακτέρ και των πούλμαν έφτασε κατά τις 4 το απόγευμα στα διόδια των Αφιδνών. Εκεί δεν υπήρχε αστυνομικό μπλόκο. Μετά από μια ολιγόλεπτη στάση προχώρησαν προς το κέντρο συνοδευόμενοι από αστυνομικούς τηρώντας τη γνωστή συμφωνία. Μετά από αυτό άνοιξε και ο δρόμος από τη πλευρά του Χαϊδαρίου αλλά και στη Βάθη.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίξανε ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος των αγροτών. Η κυβέρνηση πιστή στη μέθοδο της συκοφαντίας, εκμεταλλευόμενη πραγματικά προβλήματα, χαρακτήριζε τους αγρότες που αντιδρούσαν στις απαγορεύσεις ως φασίστες και όργανα της Χρυσής Αυγής, δίνοντάς της συνειδητά πόντους, πιστή στη επιλογή φασιστικοποίησης του συστήματος που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και την ανάδειξη των ναζιστών σε σοβαρή πολιτική δύναμη! Ο δε πρώην προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. Πλακιωτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών ως μια μεγάλη προβοκάτσια που έστησαν κάποιοι, ποιοι όμως δεν είπε, για να καλυφθεί και να μη βγει στην επιφάνεια η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο!!!
Η γνωστή θεωρία των υποκινούμενων ένθεν και ένθεν, από αυτούς που ξεπουλάνε τη χώρα και το λαό της στους ιμπεριαλιστές, που εξαθλιώνουν το λαό, που πλέον αμφισβητούν ακόμη και αυτό το δικαίωμα της ύπαρξής του! Οι θεωρίες της προβοκάτσιας έδιναν και έπαιρναν και από τα ΜΜΕ που κατά τα άλλα πρόβαλαν ιδιαίτερα τη σημερινή κινητοποίηση υποστηρίζοντας δήθεν τους αγρότες.
Στο κέντρο από τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Σωματεία του ΠΑΜΕ είχαν συγκέντρωση στη πλατεία Κάνιγγος. Κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα από τη Πανεπιστημίου, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία των αγροτών.
Στη Σταδίου συγκεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο οργανώσεις και σχήματα της Αριστεράς. Εκεί καλούσε και η ΑΔΕΔΥ τιμώντας το κάλεσμά της με τη συνήθη (μη) παρουσία της. Συμμετείχε και ο Συντονισμός Σωματείων και φοιτητικοί σύλλογοι. Από οργανώσεις και σχήματα ήταν η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ., η ΛΑ.Ε., το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, το ΣΕΚ με τα σχήματά του, και αν ξεχνάμε κάποιους συγχωρέστε μας!
Όταν ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα στο ύψος της Ομήρου εμφανίστηκαν οι αγρότες από την Κρήτη. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και τα συνθήματα αλληλεγγύης και κοινού αγώνα έδιναν και έπαιρναν!
Ο κύριος όγκος των αγροτών, με τα τρακτέρ μπροστά, διαδήλωσε από την Πανεπιστημίου. Παρά τη κούραση και την ταλαιπωρία από το πολύωρο ταξίδι και τις επιθέσεις των ΜΑΤ η αποφασιστικότητα των αγροτών ήταν διάχυτη.
Η Λαϊκή Αντίσταση -  Α.Α.Σ. περίμενε τους αγρότες στο ύψος της Κοραή (απέναντι από τα Προπύλαια) και καθώς περνούσαν φώναζε μαζί τους τα συνθήματα αγώνα και αντίστασης, τα συνθήματα αλληλεγγύης εργατών και αγροτών, τα συνθήματα που καλούσαν στην ένταση του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών πατρώνων της. Τους ακολούθησε μέχρι τη πλατεία Συντάγματος περίπου και μετά από τη Βουκουρεστίου, τη Σταδίου και την Όθωνος κατευθύνθηκε προς το πάνω μέρος της πλατείας.
Εκεί είχαν ανάψει οι αγρότες μια μεγάλη φωτιά, περνούσαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μπλοκ και η ατμόσφαιρα δονούνταν από τα συνθήματα.
Η σημερινή συγκέντρωση ήταν κατά κύριο λόγο των αγροτών. Τα τρακτέρ στάθμευσαν λίγο μετά την Όθωνος. Ακολούθησαν ομιλίες και αναγγελίες συμμετοχής αγροτικών μπλόκων απ ' όλη την Ελλάδα. Σχετικά σύντομα όμως άρχισε να αποχωρεί αρκετός κόσμος και από κάποια στιγμή και μετά εκτός από τους αγρότες παρέμειναν οργανώσεις της Αριστεράς και ένα μικρό κομμάτι του ΠΑΜΕ μπροστά από τη Μεγάλη Βρετάνια. Των ομιλιών ακολούθησε συναυλία. Τα ΜΑΤ έζωναν τη Βουλή!
Η κινητοποίηση των αγροτών συνεχίζεται αύριο το πρωί. Εκεί χρειάζεται η παρουσία του εργαζόμενου λαού της Αθήνας να είναι ακόμη πιο έντονη, ακόμη πιο μαζική. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων κομματιών του λαού και η αποφασιστικότητα για να φτάσει ο αγώνας για ανατροπή των αντιασφαλιστικών σχεδίων μέχρι το τέλος. Μέχρι τη νίκη!
Η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ. καλεί στις 10:30 το πρωί στη πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί με πορεία προς τη πλατεία Συντάγματος.
 
https://www.youtube.com/watch?v=EQ2zjgV81Eg 
 
https://picasaweb.google.com/100594126223465482264/122016 
 
 http://antigeitonies.blogspot.gr/2016/02/blog-post_47.html