Αντίσταση στα Γιάννενα


Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ: ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ… Ή ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;

 
Με βάση το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, την Τρίτη στις 22 Δεκεμβρίου και ψηφίστηκε χθες Πέμπτη 28/1, αλλά και τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τα αρμόδια στελέχη Π. Καμμένο (υπουργός Εθνικής Άμυνας) και Ν. Τόσκα (αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Πολίτη) η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Αλλαγές που αφορούν τόσο την ίδια την καθημερινότητα της θητείας όσο και «νέες» τομές που θέλουν να πειθαρχήσουν και να διοχετεύσουν αλλού την οργή ενός νέου ανθρώπου.
«Τα συζητάμε όλα». Με αυτήν τη φράση ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Καμμένου για το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών. Σύμφωνα με τις ως τώρα τοποθετήσεις, «οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας θα υπηρετούν υποχρεωτικά», ενώ σχεδιάζουν «6μηνη προαιρετική θητεία για τις υπόλοιπες». Φυσικά αυτά στο όνομα της «ισότητας» και της «ανάγκης κάλυψης των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό». Βέβαια, αν δούμε και τις υπόλοιπες σκέψεις του υπουργού Άμυνας, καταλαβαίνουμε αμέσως πού το πάει: στη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων που θα «εκπαιδεύουν» τους νέους και θα τους πριμοδοτούν με μόρια για τις στρατιωτικές σχολές. Μιλάμε λοιπόν για «σχολεία κατήχησης», που θα παίρνουν από τα 15 χρόνια του ένα νέο παιδί και θα του μαθαίνουν τις πιο ακροδεξιές και εθνικιστικές «αξίες» αυτού του συστήματος. Από το αντιδραστικό «ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», στην υπεράσπιση, μέχρι τέλους, του αστικού κράτους, στην εναντίωση στον «εχθρό»-Τούρκο/μετανάστη (και όχι φυσικά τον φίλο/σύμμαχο Δυτικό) και γιατί όχι μέχρι και στον ίδιο τον εχθρό-λαό που μπορεί να εξεγερθεί.
Θα θελήσουν να διαμορφώσουν μια μερίδα νέων που από πολύ μικρούς δεν θα τους αφήνουν τη δυνατότητα ούτε καν να σκέφτονται και να προβληματίζονται, αφού θα είναι πλήρως στρατιωτικοποιημένοι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι συνεχίζει να είναι στην ατζέντα του συστήματος (άσχετα αν προσωρινά το έχει αποσύρει) το μέτρο για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Έτσι, για να σιγουρευτούμε από νωρίς ότι δεν θα «ξεφύγει» κανείς. Όλα αυτά γιατί είμαστε σε μια περίοδο που από τη μια οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και τα πολεμικά μέτωπα πληθαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι και οι απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών προς την ελληνική αστική τάξη θα αυξάνονται (παραχώρηση και επέκταση των βάσεων, ενσωμάτωση της χώρας στα στρατιωτικά σχέδια των Αμερικάνων). Από την άλλη, η ζωή της νεολαίας χειροτερεύει καθημερινά και μέσα στα αδιέξοδα που υψώνει το σύστημα ψάχνει τρόπο για να βρει προοπτική. Σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση βρίσκει άλλον έναν τρόπο για να εκτονώσει αυτήν την οργή. Γιατί, προβάλλοντας τα στρατιωτικά σχολεία και τις σχολές όπως και τις αστυνομικές σχολές (ιδιαίτερα πριν από το 2008) σαν μια εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο με αποκατάσταση και καλό μισθό, δίνει άλλη μια δυνατότητα στο σύστημα να ποτίζει τους νέους με το εθνικιστικό του δηλητήριο.
Δεν τους φτάνει λοιπόν η όλη χολιγουντιανή-αμερικάνικη κουλτούρα των video games και των ταινιών που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά μας. Που το μόνο που θέλουν είναι να αποβλακώσουν τη νεολαία, να τη συνηθίσουν στο αίμα και στους βασανισμούς (για να μην ευαισθητοποιείται από το πραγματικό αίμα και βασανισμούς που σκορπά καθημερινά το σύστημα), που δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι οι λαοί των ανατολικών χωρών (ενίοτε και των Βαλκανίων, ανάλογα με το τι τους συμφέρει) και φυσικά και πάνω από όλα οι κομμουνιστές. Δεν τους φτάνουν λοιπόν μονό αυτά, αλλά θέλουν με κάθε τρόπο να μολύνουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων με τις αντιδραστικές ιδέες τους. Να μας έχουν από μικρούς πειθαρχημένους και πάντα έτοιμους και πρόθυμους να δώσουμε και τη ζωή μας για τα συμφέροντά τους. Σε αυτό το πλαίσιο πειθάρχησης εντάσσονται και οι σκέψεις για την (μέχρι στιγμής) προαιρετική θητεία των γυναικών. Μιλάμε για τεράστιες «προοδευτικές τομές» από την κυβέρνηση της δεύτερης φοράς –ακόμα πιο αντιλαϊκής- αριστεράς. Σε τέτοιο επίπεδο που οι απόψεις του Καμμένου να ταυτίζονται με της Χρυσής Αυγής!
Σε αυτό το κλίμα της παραπέρα στρατιωτικοποίησης γίνονται αλλαγές και στο ίδιο το πλαίσιο της θητείας. Από τη θέσπιση «5μηνης υποχρεωτικής θητείας για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης» στα σύνορα μέχρι και τη νομιμοποίηση της «εισαγωγής της αρνητικής μοριοδότησης για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα» φαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να σκληρύνει τους όρους θητείας των φαντάρων στην κατεύθυνση της «μεγαλύτερης και αποτελεσματικότερης πειθαρχίας». Μάλιστα, όσον αφορά τους «αρνητές στράτευσης», το σχέδιο νόμου διατηρεί την ώς τώρα διάταξη για την «εναλλακτική υπηρεσία» που έχει 15μηνη διάρκεια και απασχόληση σε μια θέση ΟΤΑ σε δήμο με 223,53 (!) ευρώ μηνιαίως (χωρίς παροχή σίτισης, στέγασης, μετακίνησης). Όσον αφορά τους γιατρούς, θα κάνουν στα πλαίσια της θητείας τους το -υποχρεωτικό πλέον- αγροτικό τους. Οι ανακοινώσεις μέχρι τώρα λένε ότι οι γιατροί αυτοί θα πληρώνονται κανονικά από το υπ. Υγείας. Βέβαια αυτό δεν το διασφαλίζει τίποτα, καθώς είναι σαφώς πιο δύσκολο να αντιδράσει ένας φαντάρος στη μείωση μισθού, σε σχέση με έναν εργαζόμενο, αν λάβουμε υπόψη μας τις ίδιες τις προθέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για «τη δωρεάν εργασία των φαντάρων, που θα καλύπτει επιπλέον θέσεις εργασίας». Αλλά και το γεγονός ότι μέσω του «στρατιωτικού αγροτικού» θα υπάρχει παρουσία στρατού στο κάθε μικρό χωριό της χώρας είναι δεδομένο παραπέρα φασιστικοποίησης.
Η στρατιωτική θητεία ήταν πάντα (άσχετα από τη «χαλαρότητα» που μπορεί να υπάρχει κατά περιόδους) ένα μέσο της αστικής τάξης και του κράτους για να περνάει αποτελεσματικά την προπαγάνδα του στη νεολαία, να της διαμορφώνει συνείδηση και να ισοπεδώνει χαρακτήρες. Δεν είναι τυχαία τα περιστατικά αυτοκτονιών που παρουσιάζονται κατά καιρούς αλλά και πολλές φορές η ίδια η συμπεριφορά μερικών φαντάρων μεταξύ τους, που αναπαράγουν την αξία του συστήματος (είμαι δυνατός και πατάω τον αδύναμο). Οι σκέψεις και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση (με μπροστάρη τον Καμμένο) έρχονται να φασιστικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινή ζωή, να πειθαρχήσουν τη νεολαία αλλά και να μας «προετοιμάσουν» για τα πολεμικά σχέδια που έχουν οι ιμπεριαλιστές. Η νεολαία θα πρέπει να μην αποδεχτεί την αντιδραστικοποίηση αυτή, να γυρίσει την πλάτη στον εθνικισμό που προβάλλεται για να μη δούμε τον πραγματικό εχθρό που έχουμε απέναντί μας, να εναντιωθεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Να παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους αλλά και τους λαούς της περιοχής για ειρήνη, για δουλειά, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δ.Χ.

Προλεταριακή Σημαία