Αντίσταση στα Γιάννενα


Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ο δάκτυλος επί τον τύπον των καρκινογόνων ήλων και η σηκωμένη γροθιά

Προφανώς το μαζικό κίνημα ποτέ δεν έθετε σαν πρωταρχική και αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης και δράσης του την ύπαρξη και αξιοποίηση στατιστικών δεδομένων τα οποία θα στοιχειοθετούσαν ακράδαντα το μέγεθος και την προέλευση των όποιων προβλημάτων του λαού. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα τους σαν ένα επικουρικό βοήθημα και εργαλείο κατάδειξης και πιστοποίησης των αιτιών και συνεπειών κάποιου παράγοντα ή κατάστασης που προκαλεί απέραντα δεινά και συμφορές στον κόσμο του μόχθου και της βιοπάλης. Φερ’ ειπείν στις αρχές της επέλασης των μνημονίων ακόμη και από εμάς παρουσιάστηκαν προηγούμενες μελέτες που καταδείκνυαν τα τραγικά επακόλουθα της παρέμβασης του ΔΝΤ και των αδελφών ευαγών οργανισμών (εκείνων όπου οι υπασπιστές της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών Αλεξογιωργάκηδες κάποτε δαιμονολογούσαν και μετέπειτα εκθείαζαν) σε διάφορες χώρες. Δηλαδή τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών, την απογείωση της κατάθλιψης, την έξαρση νοσημάτων συνοδών της εξαθλίωσης, τη μεγέθυνση της υπογεννητικότητας (αυτή η έμμεση, ήπια και εκλεπτυσμένη μορφή γενοκτονίας), τη διόγκωση της εγκληματικότητας, τη «δολοφονία» των κάθε λογής μαγκαλιών. Για να μην αναφερθούμε στην πιο ηχηρή και γενικευμένη κατεδάφιση κάθε εργατολαϊκής κατάκτησης με πιο επίκαιρη τη σαρωτική επίθεση που ξεδιπλώνεται στο δικαίωμα της ασφάλισης- σύνταξης. Τώρα βέβαια οι Έλληνες ήδη από μόνοι τους αποτελούν πια ένα πειστικό στατιστικό δείγμα της έμπρακτης καταβασάνισης κάθε λαού από τους αντιδραστικούς αυτούς θεσμούς.
Βασικές προεκτάσεις των βάσεων
Παρόμοια και στο νησί της Κρήτης και κυρίως στην περιοχή εγγύς των βάσεων του θανάτου (για τους περίοικους αλλά και για τους γείτονες είναι πολυπρόσωπη η εξόντωση) είναι πασίδηλη η θραύση των κρουσμάτων καρκίνου ένεκα της παρουσίας τους. Επίσης είναι κατανοητό και για τους πλέον αδαείς επί των ιατρικών θεμάτων πως ο ενισχυμένος επιπολασμός αυτής της νόσου επ’ ουδενί δεν δικαιολογείται από γεωλογικές, διατροφικές (τουναντίον μάλιστα), γονιδιακές, συμπεριφορικές, λοιπές περιβαλλοντικές ή βιομηχανικές παραμέτρους. Αλλά παραπέμπει οφθαλμοφανέστατα παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες στο σύγχρονο ετούτο κάστρο των αμερικάνων κατακτητών. Φυσικά η επιστημονική απόδειξη της συσχέτισης του φαινόμενου όπου θερίζει ο καρκίνος στην περιοχή με την λειτουργία των αμερικανονατοϊκών εγκαταστάσεων θα συνέβαλλε σαν ένα πιο αναβαθμισμένο μέσο στο ήδη πλούσιο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων του αντιβασικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Εξυπακούεται πως οι σπουδαιότεροι λόγοι εναντίωσης στις βάσεις σχετίζονται πρώτιστα με το γεγονός ότι συνιστούν την επιτομή της στρατιωτικοπολιτικής εξάρτησης της πατρίδας μας και της υπόθαλψης των ντόπιων εκμεταλλευτών, διαπλέκονται με τον οικονομικό καταποντισμό της και τη φτωχοποίηση, ταυτίζονται με ένα ιδιαίτερα χρηστικό εφαλτήριο των φονικών επιδρομών (που προξενούν τα προσφυγικά καραβάνια) στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετατρέπουν τον στρατηγικής σημασίας τόπο μας σε μαγνήτη του πυρηνικού εφιάλτη. Δίχως να επεκταθούμε στα δευτερεύοντα παρελκόμενα, που είναι η απαξίωση της περιοχής, η υποπολιτιστική επίδραση, η τρουμποποίηση, τα περιστατικά βιαιοπραγιών του στρατιωτικού προσωπικού των και η ρίψη των χημικών της Συρίας στη θάλασσα δυτικά του νησιού.

Η ανατομία του εγκλήματος
Σε παλιότερες δε περιόδους σχετικής ακμής του αντιβασικού ρεύματος ήταν κάπως συχνή η σκέψη για διεξαγωγή ανάλογης μελέτης, ώστε να βεβαιωθεί πιο επίσημα αυτή η κραυγαλέα αλήθεια και προοδευτικές φωνές στον ιατρικό σύλλογο Χανίων αναμόχλευαν ενίοτε αυτό το θέμα. Αρκεί μονάχα να αναφερθεί ενδεικτικά σαν μία από τις άφθονες αμαρτωλές πτυχές του σφόδρα ανθυγιεινού ρόλου των βάσεων σε βάρος των ιθαγενών το σχεδόν επτασφράγιστο μυστικό των αμέτρητων βολών από το ειδικό πεδίο δοκιμών στο Ακρωτήρι (ενός από τα δύο τότε μόνο υφιστάμενα σε ολόκληρο πλανήτη!!!) των αποσυρμένων πλέον πυραύλων τύπου Lance. Οι οποίοι περιείχαν 200 λίτρα της εξαιρετικά τοξικής και ενοχοποιημένης για πρόκληση νεοπλασιών ουσίας UDMH. Επιπρόσθετα ανά τακτά διαστήματα φιλοξενούνται και ελλιμενίζονται τα διόλου αθώα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο και για αυτονόητα τρίτες σκοπιμότητες δηλώθηκε στο τοπικό τύπο και στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη πως επίκειται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας εργασίας από έναν φορέα (Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου που ιδρύθηκε στα τέλη του 2013 κατόπιν συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και της Πανεπιστημιακής Ιατρικής σχολής Ηρακλείου) και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χρ. Λιονή. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η λεπτομερής αποτύπωση κάθε περιστατικού καρκίνου με προσδιορισμό της μορφής του, των χαρακτηριστικών του και της γεωγραφικής εντόπισης του κατά την περίοδο 1993-2014. Ώστε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουν στην άρτια ανάλυση και διερμήνευση των συγκεντρωτικών στοιχείων.

Ποιοι και γιατί φοβούνται την έρευνα
Αξιοσημείωτες και καθόλου αξιοπερίεργες είναι δύο πλευρές της όλης ιστορίας. Ο πρωτεργάτης αυτής της διαδικασίας καθηγητής Βλαχονικολής από το 1992 κιόλας, αν και είχε καταλήξει σε ενδιαφέροντα και εγείροντα βαθύτερο προβληματισμό συμπεράσματα τα οποία μαρτυρούσαν μια σημαντική έξαρση των καρκινοπαθειών στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά στα Χανιά συγκριτικά με τους άλλους νομούς του νησιού, στην εξέλιξη υποσκάφτηκε αυτή του η ανολοκλήρωτη προσπάθεια. Και ακολούθως αποσιωπήθηκαν επί εικοσαετία τα ευρήματα του, γεννώντας ερωτηματικά (για εμάς τουλάχιστον είναι ευεξήγητα) σε ορισμένους για τα κίνητρα όσων εσκεμμένα επιδίωξαν κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανάλαβε το εν λόγω κέντρο για να συναντήσει ξανά την υπονόμευση του έργου του μέσω της αρχικά πενιχρής επιχορήγησης και στο τέλος της πλήρους χρηματοδοτικής παύσης (ενώ πχ σε αντιδιαστολή με αυτή την επιλογή της απόκρυψης είναι κάπως νωπό το σκάνδαλο της αλόγιστης ροής και κατασπατάλησης πακτωλού εκατομμυρίων σε ΜΚΟ φαντάσματα και σφραγίδες). Παρόλη ετούτη τη στέρηση οικονομικών πόρων το δύσκολο εγχείρημα (προσεκτικός έλεγχος διπλογραφιών, συγκέντρωση δεδομένων είτε από ηλεκτρονικές πηγές ή από έγγραφα μέσα στον γραφειοκρατικό κυκεώνα των υγειονομικών υπηρεσιών) με αποκλειστικά εθελοντική πλέον προσφορά των ειδικών επιστημόνων τείνει να ολοκληρωθεί και αναμένονται οι συνολικές εκτιμήσεις.

Ο αντιβασικός αγώνας
Οπωσδήποτε δεν μας κατατρύχει ιδιαίτερα η αγωνία της κόμισης γλαύκας εν Αθήναις. Αν έρθουν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, καλοδεχούμενα και σαφέστατα θα εμπλουτίσουμε την πάλη μας με το νέο υλικό επανερχόμενοι σε αυτό το ζήτημα. Όμως άσχετα με τη δημοσιοποίηση των όποιων συμπερασμάτων (που δύσκολο φυσικά να οδηγήσουν στην καρδιά της υπόθεσης) ούτως ή άλλως παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην πορεία μας παρά το κλίμα της και εξ «αριστερών» υποτίμησης της επιτακτικής αναγκαιότητας μαζικής και μαχητικής αναπτέρωσης του αντιβασικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αντλώντας επιχειρήματα και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες από τον καταιγισμό των ολοφάνερων πληροφοριών για το σφαιρικό ποιόν των βάσεων. Από την ελέω αμερικανών (και ευρωπαίων) ιμπεριαλιστών και ιδιοκτητών των βάσεων στο προτεκτοράτο αβάστακτη μνημονιακή καθημερινότητα. Από τον σφαγιασμό της σύνταξης του μεροκαματιάρη και του υπάλληλου που συγχέεται με τις βάσεις. Από τις βόμβες κατά των Σύριων που και εδώ αποθηκεύονται. Για τον κίνδυνο του πυρηνικού ολοκαυτώματος μιας και πρώτους εμάς τους Χανιώτες πρέπει να νοιάζει. Η πάλη λοιπόν για την περιφρούρηση της βαλμένης μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των μεγαλοαστών και των δυναστών της ανθρωπότητας κατάκτησης της σύνταξης, η διεθνιστική αλληλεγγύη, η διαφύλαξη της υγείας και η προάσπιση εν τέλει της ίδιας της ειρήνης και της ζωής, η διεκδίκηση της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης και της προόδου υποχρεωτικά διασταυρώνονται και παντρεύονται σαν άλυτος δεσμός με κάθε δράση κατά της παραμονής των βάσεων. Έτσι συνάμα τιμούμε τη μνήμη και δικαιώνουμε τα κοινά οράματα και αγώνες του πρόωρα αδικοχαμένου συντρόφου Γιώργου Λιονάκη που χτυπήθηκε από την ίδια αρρώστια ζώντας διακόσια μέτρα μακριά από τις βάσεις και καταντώντας για αυτούς μια τιποτένια μονάδα παραπάνω στον μακρύ μαύρο κατάλογο της οποιασδήποτε στατιστικής εργασίας και για μας λειτουργώντας σαν ένας σπουδαίος ακόμη λόγος να μην υποστείλουμε ποτέ τη σημαία της αντίστασης μέχρι την οριστική δικαίωση.

Οι αρνητικοί και θετικοί αριθμοί
Δυστυχώς τα νούμερα δεν αρκούν αφ’ εαυτού τους για να τρομάξουν στο παραμικρό, να στρέψουν σε αναδίπλωση και υποχώρηση ή πιότερο και να γκρεμίσουν τη σατανική μήτρα που τα γεννοβολά όσο συνταρακτικά, αποκαλυπτικά και εξοργιστικά και αν είναι, αν δεν πλαισιώνουν μια μάχιμη, ουσιαστική διαδρομή. Ευτελίζονται σε νεκρό γράμμα ή επιτείνουν κιόλας το αίσθημα της απογοήτευσης και του μαρασμού της κοινωνικής πλειοψηφίας και των κατατρεγμένων. Η δημοσιοποίηση των ψηλών ποσοστών ανεργίας, των άστεγων, των ανασφάλιστων, των πεινασμένων, των πνιγμένων στα νερά του Αιγαίου, των αθώων θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επιδρομών και των καρκινοπαθών μετασχηματίζεται σε εκρηκτική ύλη σαν μονάχα γίνει φωνή διαμαρτυρίας εκατοντάδων, χιλιάδων και δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, απεργών και καταληψιών καθοδηγούμενοι από γνήσια αριστερές δυνάμεις που διαπνέονται από την αντίληψη της σύγκρουσης και της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό. Τα επιζητούμε αυτά τα νούμερα της δυστυχίας όχι για να θεριέψουμε τους δείκτες του αποπροσανατολισμού, της παθητικοποίησης και της απελπισίας μέσω της εκλογικής αποχαύνωσης και της ανάθεσης σε ελεεινούς κοινοβουλευτικούς σωτήρες και εκφυλισμένους διαχειριστές της αστικής εξουσίας, μα για να ενεργοποιήσουμε και μεγιστοποιήσουμε τους αριθμούς των αγωνιζόμενων στους δρόμους, στις σχολές, στα εργοστάσια. Αυτή η επιδίωξη αποτελεί τη δική μας έρευνα και σε αυτήν καταθέτουμε όλη μας την ικμάδα.

μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στα Χανιά