Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Λάρισα: Αγρότες: με τη γραμμή του αγώνα ενάντια στα παζάρια των αγροτοπατέρων


Συγκέντρωση με τη συμμετοχή φορέων της Θεσσαλίας που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 24/1 στο μπλόκο της Νίκαιας. Μεταξύ άλλων την συμπαράστασή τους δήλωσαν και το ΚΚΕ(μ-λ), η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. και οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και Εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με πολυμελείς αντιπροσωπείες. Επίσης στο χώρο της συγκέντρωσης μοιράστηκε προκήρυξη από τις οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ).
Καταχείμωνο, με χιόνι και με πολλούς βαθμούς υπό του μηδενός, καταμεσής του πουθενά, εκτεθειμένοι στο κρύο, στην υγρασία και στο ξεροβόρι του Θεσσαλικού κάμπου, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, οι Καρδιτσιώτες αγρότες ξημεροβραδιάζονται δίπλα σε φωτιές ή σε ξυλόσομπες που έφεραν από τα χωριά τους μέσα στα πρόχειρα κιόσκια από λινάτσες και νάιλον που έστησαν οι αγροτικοί σύλλογοι.
Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, το μπλόκο της Νίκαιας παραμένει το μεγαλύτερο πανελλαδικά αγροτικό μπλόκο ενώ καθημερινά ενισχύεται και με νέα τρακτέρ που καταφτάνουν. Ο κύριος όγκος προέρχεται κυρίως από τα χωριά της Καρδίτσας, λίγοι οι Λαρισαίοι και ελάχιστοι οι Τρικαλινοί. Τα τρακτέρ βέβαια δεν φτάνουν τα 2.500 – όπως καθ’ υπερβολή λέγεται σε πολλά κανάλια – αλλά σίγουρα είναι το μεγαλύτερο μπλόκο που έγινε μετά το 1996, μετά δηλ. τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και τις τότε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Το μέγεθος της κινητοποίησης, όχι μόνο στη Νίκαια αλλά και πανελλαδικά με τα δεκάδες μπλόκα που στήθηκαν,ανησυχεί την κυβέρνηση. Από τη μια στέλνει τα ΜΑΤ στη Κομοτηνή ή προσπαθεί να προβοκάρει τις κινητοποιήσεις μιλώντας για ακροδεξιούς, για «γαλάζιο μέτωπο», για μπλόκα υποκινούμενα από τη ΝΔ κλπ και από την άλλη Κατρούγκαλος-Αποστόλου υπόσχονται βελτιώσεις στο ασφαλιστικό ενώ ο Τσίπρας καλεί τους αγρότες στο Μαξίμου στο διάλογο. Και μαστίγιο και καρότο. 
Για την Τρίτη 26/1 έχουν προγραμματιστεί δύο πανελλαδικές συσκέψεις. Η μία στη Θεσσαλονίκη που καλεί το μπλόκο των Τεμπών και άλλα μπλόκα που ελέγχονται κυρίως από αγροτοσυνδικαλιστές της δεξιάς. Η δεύτερη στη Νίκαια που καλεί το Μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μικρά μπλόκα που ελέγχονται κυρίως από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ. Οι πρώτοι καλούν την Πέμπτη 28/1 σε παναγροτική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της Agrotika, Νίκαια και ΠΑΣΥ δηλώνουν αντίθετοι και δεν θα συμμετέχουν. 
Μπροστά στους αγρότες μπαίνουν κρίσιμα ζητήματα. Μετά το πρώτο ξέσπασμα ήδη άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια οι διαφορετικές γραμμές. Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ βιάζονται για «διάλογο». Βιάζονται να κατοχυρωθούν σαν οι «επίσημοι» συνομιλητές του Μαξίμου και κυρίως με τις προτάσεις τους θέλουν να προσφέρουν οδούς διαφυγής στη κυβέρνηση για να κλείσουν γρήγορα-γρήγορα τα μπλόκα, πριν την απεργία της 4 Φλεβάρη, πριν αυτά πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις και πριν βάλουν πραγματικό πρόβλημα στη πολιτική των μνημονίων αλλά και στα κόμματά τους που συμφωνούν και στηρίζουν αυτή τη μνημονιακή πολιτική. Και βέβαια, απάντηση στον υπονομευτικό ρόλο των μνημονιακών αγροτοσυνδικαλιστών δεν μπορεί να είναι ο «αγωνιστικός» σεχταρισμός της ΠΑΣΥ, που διασπά και στενεύει το μέτωπο αντίστασης των αγροτών. Το δυνάμωμα της γραμμής του αγώνα ενάντια στα παζάρια και το «διάλογο» με την κυβέρνηση είναι η καλύτερη απάντηση στους διάφορους αγροτοπατέρες. 

http://aristerastikarditsa.blogspot.gr/