Αντίσταση στα Γιάννενα


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών: «παράθυρο ευκαιρίας» για το λαό ή για το κεφάλαιο;

Σε… άλλες εποχές «θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες», εάν κάποιος υπουργός οικονομικών τολμούσε να φέρει ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σαν αυτή που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στις 18/2 οι αναπληρωτές υπουργοί Βαλαβάνη, Μάρδας και Στρατούλης. Με «κυβέρνηση της αριστεράς» όμως, οι προκλητικές διευκολύνσεις και οι χαριστικές ρυθμίσεις από τις οποίες ωφελείται πρωτίστως και σκανδαλωδώς το μεγάλο κεφάλαιο, βαφτίζονται «ιδιαίτερα ελκυστικές» και «μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας». Η Αυγή μάλιστα της 19/2, πλέοντας σε πελάγη κυβερνητικού οίστρου, ομολογεί ότι «είναι από τις συμφερότερες που έχουν ισχύσει τις τελευταίες δεκαετίες για τους Έλληνες φορολογούμενους»(!). Και εν μέρει έχει δίκιο: Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τέτοια χαριστική ρύθμιση. Μόνο που η ρύθμιση αυτή δεν αφορά γενικά τους «Έλληνες φορολογούμενους» όπως ισχυρίζεται η Αυγή, αλλά κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και τους κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες. Μια ρύθμιση τόσο άδικη και προκλητική που ακόμα και οι «θεσμοί» («αριστερή» μεταβάπτιση της τρόικα) έχουν σοβαρές αντιρρήσεις και ενδέχεται να την μπλοκάρουν, κυρίως γιατί χαρίζονται δισεκατομμύρια σε μεγαλοοφειλέτες χωρίς από την άλλη να μπαίνουν εισοδηματικά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια.
Με τη ρύθμιση Βαλαβάνη καταργούνται διάφορες εξαιρέσεις και περιορισμοί και αλλάζει επί το ευνοϊκότερο η προηγούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (ν.4305/14). Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, πλέον παρέχεται η δυνατότητα να μπουν στη νέα ρύθμιση και οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, καταργείται το προηγούμενο όριο και πλέον μπορούν να πληρώσουν με 100 δόσεις και όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ, αυξάνεται από 5.000 σε 50.000 ευρώ το όριο προσωποκράτησης, καταργούνται πρόστιμα, μειώνονται προσαυξήσεις κλπ.
Σημείο-κλειδί: Για πρώτη φορά έχουμε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων με κούρεμα κεφαλαίου! Δηλ. όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση (φυσικά πρόσωπα ή και επιχειρήσεις) μπορούν να γλιτώσουν όχι μόνο τις προσαυξήσεις αλλά και ένα μέρος από το κεφάλαιο που οφείλουν. Αυτό το «κούρεμα» προσαυξήσεων αλλά και κεφαλαίου αφορά χρέη από φόρο εισοδήματος και χαράτσια ακινήτων (εξαιρούνται ΦΠΑ, ΦΑΠ κλπ) τα οποία οφείλονταν έως 31.12.2013. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, εάν στις 31.12.2013 κάποιος χρωστούσε από φόρους π.χ. 5.000 ευρώ (3.000 ευρώ το κεφάλαιο και 2.000 ευρώ οι προσαυξήσεις), μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του πληρώνοντας μόνο τα 2.500 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ θα του χαριστούν. Σε μια περίοδο φτωχοποίησης του λαού, σε μια περίοδο που η φορομπηχτική πολιτική γονατίζει τη λαϊκή οικογένεια, σε μια περίοδο που φόροι και χαράτσια αφαιμάσσουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα, μια τέτοια – έστω μερική – «σεισάχθεια» θα μπορούσε υπό κάποιες προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί και φιλολαϊκό μέτρο. Μόνο που «τα φαινόμενα απατούν». Η «σεισάχθεια» αυτής της ρύθμισης είναι γενναιόδωρη κυρίως προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και σήμερα (Φλεβάρης του 2015) οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους έφτασαν τα 76 δισ. ευρώ που τα χρωστούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις. Από αυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι (τα 60,4 δισ. ευρώ) το χρωστάνε μόνο 2.500 φυσικά πρόσωπα και 4.000 επιχειρήσεις (πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας!) ενώ η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία (οι 9 στους 10 ή 3.346.000 φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα και 371.000 επιχειρήσεις) χρωστάνε «μικροποσά» μέχρι 5.000 ευρώ ή 2,3 δισ. ευρώ συνολικά. Είναι φανερό ότι η διαγραφή του 50% των χρεών (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) που προβλέπει η νέα ρύθμιση ευνοεί προκλητικά τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 1 εκατ.ευρώ ο καθένας, δηλ. τα 2.500 φυσικά πρόσωπα και τις 4.000 επιχειρήσεις που εάν ενταχθούν στη ρύθμιση θα τους χαριστούν μονοκοντυλιά κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Αντίθετα, για τους μικροοφειλέτες έως 5.000 ευρώ, δηλ. για τα 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους και τις 371.000 μικροεπιχειρήσεις, το συνολικό όφελος από τη «φιλολαϊκή» αυτή ρύθμιση θα είναι το πολύ 1,1 δισ. ευρώ!
Για να εισπράξει λοιπόν φόρους (έστω και… «ρόγες»), για να εισπράξει τα μνημονιακά χαράτσια (που θα… καταργούνταν) και για να γεμίσει όπως-όπως τα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση δεν διστάζει να χαρίσει-διαγράψει χρέη δισεκατομμυρίων από μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλοεισοδηματίες (οι κατά Βαρουφάκη «ολιγάρχες» που η κυβέρνηση της αριστεράς «θα τους τσακίσει»…). Επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι τόσο η φορολογική ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως υποκριτικά δηλώνει, αλλά κυρίως να αυξήσει τα δημόσια έσοδα ώστε να γίνει αρεστή στους «θεσμούς» επιτυγχάνοντας τους μνημονιακούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα κλπ.
Δεν ξέρουμε αν αυτή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα φτάσει τελικά στη Βουλή και μάλιστα ως έχει. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ρύθμιση άδικη, με χαριστικές διατάξεις-«λάστιχο», που τσουβαλιάζει «έχοντες» και «μη έχοντες», χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων, που ευνοεί προκλητικά τους μεγαλοοφειλέτες, ανακουφίζει ελάχιστα τους μικροοφειλέτες, αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους και δεν έχει καμιά σχέση με το «σταθερό, δίκαιο και φιλολαϊκό» φορολογικό σύστημα που προεκλογικά επαγγελόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά, ερώτημα παραμένει τι σχέση μπορεί να έχει με την αριστερά.

Προλεταριακή Σημαία