Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Άμεση απελευθέρωση του Muzaffer Acunbay!

Ο Μ. Acunbay είναι πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, έχει ζήσει στην Ελβετία 10 χρόνια από όπου και πήρε και τον χαρακτηρισμό του πολιτικού πρόσφυγα με βάση την συνθήκη της Γενεύης του 1951, μια συνθήκη που δεσμεύει και την Ελλάδα ως προς τη μη δυνατότητα έκδοσής του σε χώρα στην οποία έχει υποστεί πολιτικούς διωγμούς.
Πιο συγκεκριμένα, είχε προφυλακιστεί στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990, ενώ κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από την αστυνομία. Στη δίκη που ακολούθησε από τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας και έπειτα από πολιτικές πιέσεις, λόγω της δράσης του και της ιδιότητας του ως αριστερού αγωνιστή τού επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας φυλάκισης, ποινή που κρίθηκε παράνομη ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ύστερα από χρόνια στη φυλακή, εξαιτίας της απεργίας πείνας που είχε κάνει και σε συνδυασμό με την πολύ κακή μεταχείριση στις φυλακές, η άσχημη κατάσταση της υγείας του επέβαλε την αποφυλάκισή του.
Στις 20 Ιουλίου 2014 συνελήφθη στην Ελλάδα με την αιτιολογία ότι καταζητείται από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να υπάρχει καν ένταλμα από την Interpol, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους αποφασίστηκε η έκδοσή του στην Τουρκία. Στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε το πρώτο δικαστήριο.
Την περασμένη Παρασκευή (13/2) εκδικάστηκε η υπόθεσή του στον Άρειο Πάγο. Το δικαστήριο ζήτησε περισσότερες πληροφορίες / στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι Μουζαφέρ Acunbay αναγνωρίζεται στην Ελβετία ως πολιτικός πρόσφυγας και απαιτεί περισσότερα έγγραφα. Μετά από περίπου 7 μήνες στη φυλακή  ο Μουζαφέρ εξακολουθεί να μην είναι ελεύθερος! (Η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 20/2.)
Ο κίνδυνος της έκδοσής του λοιπόν δεν έχει απομακρυνθεί καθόλου.
Προφανώς μια απόφαση έκδοσης του Acunbay έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία, όμως το ελληνικό κράτος μάς έχει συνηθίσει σε παρόμοιες παρανομίες (να θυμίσουμε πως σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εκδοθούν σε μία χώρα όπου το μόνο σίγουρο είναι πως θα φυλακιστούν σε άθλιες συνθήκες για το υπόλοιπο της ζωής τους).
Διεκδικούμε να αποφυλακιστεί άμεσα ο Muzaffer Acunbay. Καμία σκέψη για έκδοση του ίδιου ή άλλων πολιτικών προσφύγων στην Τουρκία.
Κινητοποιήσεις για την απελευθέρωσή του έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και αλλού.