Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Απόφαση για δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους ή αλλιώς όταν ο εμπαιγμός δεν έχει όρια!

Με κοινή υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δίνει το δικαίωμα στους ανασφάλιστους να περιθάλπονται δωρεάν και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στα νοσοκομεία της χώρας, «ακριβώς όπως και οι ασφαλισμένοι». Απαραίτητη προϋπόθεση (κάτι που δεν ισχύει ακόμη τουλάχιστον για τους ασφαλισμένους) είναι το παραπεμπτικό από το γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΕΔΥ).
Εμπόδιο πρώτο οι τεράστιες ελλείψεις ως και ανυπαρξία γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο ΠΕΔΥ που κάνει από δύσκολη ως αδύνατη σ’ ορισμένες περιπτώσεις την απόκτηση του συγκεκριμένου παραπεμπτικού απ’ τον ανασφάλιστο. Μ’ αυτό το παραπεμπτικό στη συνέχεια ο ανασφάλιστος θα περνά από τριμελή επιτροπή που θα υπάρχει σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και θ’ αποτελείται από το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και δύο γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας η οποία θα πιστοποιεί ότι όντως ο ανασφάλιστος χρειάζεται νοσηλεία (κάτι που επίσης δεν απαιτείται προς το παρόν για τους ασφαλισμένους ασθενείς).
Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με τη κυβέρνηση η διαδικασία για την κάλυψη και της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων μετά την έξοδο απ’ το νοσοκομείο. Προωθείται νέα ΚΥΑ που θα ισχύσει μαζί με την προηγούμενη από 1/7/14. Το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων (περίπου 3.000.000 άτομα) θα καταγράφεται απ’ τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και «θα καλύπτεται, αν χρειαστεί, απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό»(δηλώσεις υπουργού Υγείας). Το ετήσιο κόστος , σύμφωνα με εκτιμήσεις διοικητών υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων, θα ανέλθει σε 400 εκ. ευρώ (250 εκ. για νοσηλεία και 150 εκ. για φάρμακα).
Μ’ όλες αυτές τις κινήσεις δε θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει την ευαισθησία, που δεν έχει, απέναντι σ’ όσους η ίδια και το σύστημα που υπηρετεί έχουν εσκεμμένα αποκλείσει από το σύστημα περίθαλψης, αλλά μέσω αυτών να κατοχυρώσει στην πράξη το παραπεμπτικό απ’ την πρωτοβάθμια περίθαλψη για την εισαγωγή στη δευτεροβάθμια. Δεν είναι τυχαίο ότι για την κυβέρνηση περίπου το 40% των νοσηλευόμενων ασθενών δεν θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία αλλά να είχαν «αντιμετωπισθεί» εκτός νοσοκομείου. Οι γιατροί του ΠΕΔΥ καθώς και οι επιτροπές των νοσοκομείων είναι σίγουρο ότι για πολλούς λόγους (κυρίως όχι ιατρικούς) θα εμποδίζουν την εισαγωγή των ανασφαλίστων στα νοσοκομεία αντί να τη διευκολύνουν.
Επόμενο βήμα η επέκταση του «μέτρου» και στους ασφαλισμένους ασθενείς, με άμεσες συνέπειες τη δημιουργία «κενών κλινών» που δεν χρειάζονται στα νοσοκομεία και προσωπικού που «πλεονάζει».
Πρόκειται για έναν νέο εμπαιγμό στους ανέργους, τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες που επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν για την πρόβα λειτουργίας του ΠΕΔΥ ως κυματοθραύστη των υγειονομικών αναγκών του λαού. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου σίγουρα θα αποδειχθεί ακόμη πιο αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης και των αφεντικών της.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Προλεταριακή Σημαία