Αντίσταση στα Γιάννενα


Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Απειλές, τραμπουκισμοί, αντι-συγκεντρώσεις… Γήπεδο της ΑΕΚ ή επιχειρηματικό τσιφλίκι της ΠΑΕ στη Ν.Φιλαδέλφεια;

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές και αγαπημένο παιχνίδι στον πλανήτη. Εκατοντάδες εκατομμύρια απλών ανθρώπων του μόχθου κλωτσάνε την μπάλα, παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα, ενθαρρύνουν τους παίκτες της, γιουχάρουν τους αντιπάλους, τα βάζουν με τις αποφάσεις του διαιτητή που δε συμφωνούν. Πανηγυρίζουν για το γκολ, κλαίνε από χαρά για τη νίκη αλλά και από λύπη για την ήττα της ομάδας τους. Πρόκειται για μερικές ώρες δικές τους, με τη στρογγυλή «θεά» να τους κάνει να ξεχνιούνται λίγο από τα βάσανα της καθημερινότητας. Αυτή τη γοητεία του ποδοσφαίρου προσπάθησε από παλιά να εκμεταλλευτεί ο καπιταλισμός και το μεγάλο κεφάλαιο. Με τη συνταγή του σωτήρα, του πρόεδρου ματσό και αλάνι που θα ανεβάσει κι άλλο την ομάδα, φτιάχτηκαν ιδιωτικοί στρατοί οπαδών, επιχειρείται να ποδηγετήσουν τις συνειδήσεις των κατατρεγμένων, τα οικονόμησαν, μαφιόζικα έστησαν τον τζόγο και στήνουν και τα παιχνίδια, πήραν δύναμη για να εκβιάζουν και για τις άλλες τους μπίζνες. Και όταν πέφτουν έξω στέλνουν το λογαριασμό των χρεών τους στο κράτος, ζητούν δηλαδή να πληρώσει ο λαός και φτου από την αρχή επαναλαμβάνεται το έργο!
Από τον Μάρτη του 1979 που ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 879/79, που θεσμοθέτησε τη μετατροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος των σωματείων Α' Εθνικής σε ΠΑΕ, παραχωρήθηκε στην κυριολεξία το ποδόσφαιρο στους ιδιώτες και άνοιξε ο δρόμος να κάνουν κουμάντο κάθε είδους επιχειρηματίες σε βάρος του λαϊκότερου αθλήματος (κατάσταση που αργότερα επεκτάθηκε και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ).
Το αν η ιδιωτικοποίηση των ποδοσφαιρικών σωματείων συνοδεύτηκε και με αύξηση των αθλητικών υποδομών που μπορεί ο λαός να απολαύσει δωρεάν για την άθλησή του, είναι σχετικό. Γιατί υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτό που ευημερεί είναι το ξεπούλημα υποδομών στο κεφάλαιο για να κατασκευαστούν γήπεδα βιτρίνα με παράλληλες εμπορικές δραστηριότητες και τα ιδιωτικά γήπεδα τύπου 5 επί 5. Το γήπεδο «Καραΐσκάκη» πχ δεν είναι ελεύθερος χώρος άθλησης, έχουν εκδιωχθεί από εκεί ο Εθνικός και άλλα μικρότερα σωματεία του Πειραιά και τα κλειδιά τα έχει ο Μαρινάκης, που ανοίγει και κλείνει τις εγκαταστάσεις όποτε θέλει και με γνώμονα τα συμφέροντά του.
Στη γραμμή του Ολυμπιακού κινούνται ΠΑΟ και ΑΕΚ διεκδικώντας χώρους για την κατασκευή φαραωνικών έργων που περιλαμβάνουν γήπεδο και κατασκευές για ποικίλες εμπορευματικές δραστηριότητες. Κι ενώ η περίπτωση του ΠΑΟ έχει παραπεμφθεί για αργότερα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η περίπτωση της κατασκευής γηπέδου κ.ά. της ΠΑΕ-ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Είναι δικαίωμα των οπαδών της ΑΕΚ να θέλουν γήπεδο και μάλιστα στο χώρο που ήταν το παλιό. Δεν είναι δικαίωμα του Μελισσανίδη να αλώσει το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του για κέρδη και υπερκέρδη. Δεν είναι δικαίωμα κανενός να παρασύρεται από την αγάπη για την ομάδα του και σαν μεθυσμένος μισθοφόρος να λειτουργεί σα συμμορία φασιστοτραμπούκων που απειλεί ακόμα και τη ζωή όσων δεν αποδέχονται τις επιλογές του εν λόγω επιχειρηματία. Δεν είναι υποχρεωμένος ο λαός να παραχωρήσει 25 εκατομμύρια ευρώ, τσάμπα ζεστό χρήμα από την περιφέρεια για να κτιστεί ένα γήπεδο που τα κλειδιά θα έχει η ΠΑΕ-ΑΕΚ κατά τα πρότυπα του γηπέδου «Καραΐσκάκη». Ο λαός θέλει να ξέρει πώς θα χειριστεί το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχη του είναι και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Αριστείδης Βασιλόπουλος.
«Με Άρη Βασιλόπουλο δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου, ο κόσμος της ΑΕΚ θα αποκτήσει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια»: τη δέσμευση αυτή κατέθεσε η υποψήφια περιφερειάρχης στα εγκαίνια εκλογικού κέντρου του Άρη Βασιλόπουλου (εφ. Αυγή 19/6) για να συμπληρώσει ο νέος δήμαρχος για την κατασκευή της «Αγιά -Σοφιάς», το βράδυ που εκλέχτηκε δήμαρχος (νικώντας τον παλιό παίχτη της ΑΕΚ Λ. Γεωργαμλή), «Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω όλους τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι ανησυχούν, ότι ως Δύναμη Πολιτών, όπως σταθήκαμε κάποιοι εμπόδιο στην κατεδάφιση του γηπέδου το 2003, έτσι και τώρα θα βοηθήσουμε και δε θα σταθούμε εμπόδιο στην ανέγερση ενός νέου γηπέδου. Ενός νέου γηπέδου με σεβασμό στην πόλη που να μπορεί να δεθεί αρμονικά με την ζωή της και να την αναβαθμίσει».
Είναι καθήκον του δημάρχου να εξηγήσει τώρα πώς δένει αρμονικά με τη ζωή της πόλης το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής», το οποίο περιλαμβάνει άρθρα που τροποποιούν τη χρήση χώρων της Νέας Φιλαδέλφειας που παύει πλέον να θεωρείται αμιγής τόπος κατοικίας και που παραδίδουν προκλητικά το πανέμορφο Άλσος της στις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μελισσανίδη.
Από έρευνα που έκανε το Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών διαβάζουμε:
«Με τα άρθρα 8, 9 και 11 ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συμπεριλαμβάνεται στην Χωρική Υποενότητα Κεντρικής Αθήνας, όπου “προβλέπεται να αναπτυχθούν δραστηριότητες επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού” και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μας αντιμετωπίζονται ως ένας πληθυσμός που πρέπει να “συγκρατηθεί”, μιας και η γειτονιά μας θα χάσει τον χαρακτήρα της, ως περιοχή κυρίως κατοικίας.
Με τα άρθρα 18 και 19 του νομοσχεδίου το Άλσος μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας, η διαχείριση του οποίου στη συνέχεια θα περάσει από το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στο «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής». Το άλσος δε θα υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα του δήμου αλλά ενός φορέα που θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.
Με τα άρθρα 81 και 82 αποχαρακτηρίζεται -με κατάφωρα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις- ο δασικός χαρακτήρας του Άλσους, καθώς παραχωρούνται άμεσα 6 στρέμματα και στη συνέχεια άλλα 23 στρέμματα (5% της συνολικής έκτασης του Άλσους) “για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων”».
Και επειδή ο επιχειρηματικός κόσμος και σημαίνοντα στελέχη του, όπως ο Μελισσανίδης, έχουν τον τρόπο τους... « Η πρώτη απόπειρα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε στις 29 Μαΐου από πρωτοβουλία κατοίκων, ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ΡΣΑ, διαλύθηκε κακήν κακώς από αγριεμένο όχλο εμφανιζόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ που τραμπούκιζαν και απειλούσαν. Συλλογικότητες χαρακτήρισαν “ηθικό αυτουργό” των τραμπουκισμών τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδη, και τους τραμπούκους “μισθοφορικό στρατό”» (εφ. ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ).
Κάτοικος της περιοχής που αντιστέκεται στην άλωση του άλσους βρήκε στο αυτοκίνητό του απειλητικό σημείωμα σε ένα διπλωμένο χαρτί από κουπόνι του Στοιχήματος που περιείχε μια σφαίρα και τον απειλούσε για τη ζωή της κόρης του.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι σε εξέλιξη η αιφνίδια αντι-συγκέντρωση των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα και μια ώρα αργότερα με την έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη συγκέντρωση- ανοικτή συζήτηση του Συντονιστικού Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής.
Θα επανέλθουμε.
Πάντως, όσο και να αγαπάμε το ποδόσφαιρο, η καρδιά μας βρίσκεται στο δρόμο δίπλα σε αυτούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται έξω από τα γήπεδα της Βραζιλίας. Όσο και να αγαπούν οι οπαδοί της την ΑΕΚ, να σκεφτούν ότι σήμερα και αύριο τα παιδιά τους θα θέλουν να ζουν στη Νέα Φιλαδέλφεια των λαϊκών αγώνων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και όχι στο τσιφλίκι του επιχειρηματία πρόεδρου!