Αντίσταση στα Γιάννενα


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τις λύσεις του λαού θα τις δώσει μόνο ο αγώνας του

Τα ΜΜΕ, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ο Τύπος, που ανήκουν στην αστική τάξη, είναι χωρίς αμφιβολία φυσιολογικό να υπηρετούν την τάξη αυτή και γενικότερα να είναι στην υπηρεσία του αστικού πολιτικού συστήματος. Είναι μέσα στα καθήκοντά τους και στις επιδιώξεις τους να συκοφαντούν και να δυσφημίζουν τους αγώνες και κυρίως τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων. Όταν ο λαός αγωνίζεται, όταν οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν την πάλη τους με απεργιακές κινητοποιήσεις, τότε έρχονται τα ΜΜΕ και οι πληρωμένοι και υποτελείς κονδυλοφόροι να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Δεν είναι επίσης καθόλου περίεργο, σε αυτή τη βρώμικη δουλειά να πρωτοστατούν τα λεγόμενα δημοκρατικά ΜΜΕ, όπως παράδειγμα το συγκρότημα Λαμπρακη και Μπόμπολα. Σαν κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές, έχουν περισσότερους λόγους να υπερασπίζονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα να εναντιώνονται σε όσους τις αντιπαλεύουν.
Εδώ και ένα διάστημα, έχει γίνει ολοφάνερο αυτό που έχει αρχίσει να ονομάζεται ως στρατηγική της έντασης. Βέβαια, οι δυνάμεις του συστήματος και ο αστικός Τύπος κάνουν ό, τι τους είναι δυνατόν να αποκρύψουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της έντασης και των στρατηγικών της επιδιώξεων. Όσο τους είναι δυνατόν, επιχειρουν να συσκοτίσουν και να αποπροσανατολίσουν τον εργαζόμενο λαό, ώστε να μη μπορεί να αντιληφθεί τους πραγματικούς εχθρούς του.
Στο σημείο αυτό, ας κάνουμε μια σύντομη και αναγκαία παρένθεση: Στις περασμένες εκλογές, τόσο τον Μάη όσο και τον Ιούνη, καταγράφηκε η πολιτική χρεοκοπία των κυρίαρχων αστικών πολιτικών κομμάτων. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 γενικές απεργίες, με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κάθε φορά, σε όλη τη χώρα ενώ οι κλαδικές απεργίες, καθώς και οι επιχειρησιακές, ανερχονται σε εκατοντάδες. Αυτές προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αποσάθρωση αυτού του φορέα και αυτές οδήγησαν σε ανάλογη σχεδόν πτώση, κάτω απο 20%, το κόμμα της ΝΔ. Όλοι θυμούνται αυτό που έγινε σε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου του Ιούνη: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση, με εργαλεία τα ΜΜΕ, για ένα μήνα σχεδόν ,εκβίαζαν, απειλούσαν και τρομοκρατούσαν το λαό της χώρας, λέγοντάς του πως, αν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα χρεοκοπήσει, ο λαός θα ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης για χρόνια, θα μας βγάλουν από την ΕΕ και θα καταστραφεί η χώρα. Άφηναν, επίσης, υπονοούμενα, εάν δεν ψηφιστούν οι δυνάμεις του συστήματος, της υποτέλειας και της εξάρτησης, για ενδεχόμενες λύσεις μη πολιτικές, σαν αποτέλεσμα αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος. Με δυο λόγια, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και με την πλήρη στήριξη της ΕΕ, επένδυσαν, για να κερδίσουν τις εκλογές, στη στρατηγική της έντασης, που έχει ως στόχο την τρομοκράτηση του λαού, ώστε να υποκύψει στις πιέσεις. Αυτό ακριβώς κάνουν και σήμερα και βασικά με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας 16 Σεπτέμβρη, σε στήλη που εκφράζει τη γραμμή του συγκροτήματος, αναφέρει: «Εδώ και κάποιες ημέρες, είναι εμφανής, από αρκετές πλευρές, η επιλογή της “στρατηγικής της έντασης”, από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικούς λόγους, συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν προγραμματίσει πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ κομματικές ηγεσίες εμφανίζονται να επενδύουν σε αυτές, αν όχι να τις “υποκινούν”.» Να λοιπόν, κατά την αποψη του συγκροτήματος, ό ένας εχθρός που δημιουργεί την ένταση βρέθηκε! «Παράλληλα, αναφέρει το δημοσίευμα, οι συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις από την Χρυσή Αυγή, σε συνδυασμό με την άνοδό της στις δημοσκοπήσεις, στοχεύουν στη δημιουργία ενός οιονεί εμφυλιοπολιτικού κλίματος. Όλα αυτά συμβαίνουν παραμονές μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, στην πορεία για την έξοδο από την κρίση». Και συνεχίζει, «Τα όσα διακυβεύονται είναι σημαντικά για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας που καθιστούν τη “στρατηγική της έντασης” εγκληματική». Να, λοιπόν, οι σιχαμένοι κονδυλοφόροι των Νέων ταυτίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπερασπιζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά, με την εγκληματική δράση της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Επίσης, ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις υπονομεύουν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας κ.λπ.
Ας δούμε και τον έτερο κρατικοδίαιτο Μπόμπολα, που, στο Εθνος και σε στήλη που εκφράζει τη γραμμή του συγκροτήματος, στο φύλλο του Σαββάτου 14 Σεπτέμβρη, αναφέρει: «Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν τη βελτίωση των αποδοχών τους και την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Άλλωστε, και το Σύνταγμα προβλέπει και προστατεύει το απεργιακό δικαίωμα. Ωστόσο, τίποτε στη ζωή δεν είναι απόλυτο και η αρχή αυτή ισχύει ακόμη και για τα συνταγματικά προβλεπόμενα δικαιώματά μας». Να, λοιπόν, πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία των εκπαιδευτικών, ξεκίνησε η αμφισβήτηση του δικαιώματος της απεργίας τους από τον κονδυλοφόρο του Μπόμπολα.
Και συνεχίζει, «Στις δημοκρατικά οργανωμένες κοινωνίες, τα δικαιώματα του καθενός μας σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιωματα του άλλου». Ας δούμε εδώ την απόφαση που έβγαλε για την απεργία των καθηγητών ο νομοθέτης της εφημερίδας Έθνος: «Οι δρομολογούμενες για την προσεχή εβδομάδα κινητοποιήσεις υπερβαίνουν τα όρια του συνταγατικά προστατευόμενου δικαιώματος της απεργίας, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή απειλούν να ακυρώσουν ή έστω να υπονομεύσουν τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικης εξυγίανσης, με πρωτοφανείς θυσίες της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού και δεύτερον, επειδή απροκάλυπτα ομολογείται, ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις υποκινούνται ή στηρίζονται από πολιτικές δυνάμεις που αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.»
Τα ανθρωποειδή των Νέων και του Έθνους έχουν ξεπερασει κάθε όριο ταξικού μίσους ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και κάθε όριο υποτέλειας στα αφεντικά τους.
Καταλήγουν, μάλιστα, στο Έθνος της Τρίτης 17 Σεπτέμβρη και στην ίδια στήλη: «Θύματα (...) δεν είναι άλλοι από τους μαθητές και τις οικογένειές τους και ειδικότερα εκείνοι που προέρχονται από κατώτερα οικονομικά στρώματα». Και στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να επέμβει, «η κυβέρνηση (...) οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να τον αποτρέψει. Και ο τρόπος, για να το επιτύχει, δεν είναι να περιμένει τον σταδιακό εκφυλισμό της απεργιακής δραστηριότητας».
Να, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί που σιγοντάρουν τη στρατηγική της έντασης, να ξεσηκωθούν οι μαθητές, οι γονείς τους και η κυβέρνηση ενάντια στην απεργία των εκπαιδευτικών. Οι ίδιοι σιγόνταραν και πριν λίγους μήνες το ρατσιστικό μίσος ενάντια στους μετανάστες, κατά των οποίων πρωτοστάτησαν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα τάγματα της φασιστικής Χρυσής Αυγής και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Από κοινού επέβαλλαν άλλωστε την τρομοκρατική και φασιστική βία ενάντια στους μετανάστες, τις διώξεις, συλλήψεις, απελάσεις και το κλείσιμο αρκετών χιλιάδων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η πρόσφατη δολοφονία του νεολαίου στο Κερατσίνι από τη φασιστική συμμορία της ΧΑ είναι έργο και της βαναυσης αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, του κλίματος που καλλιεργεί ο ίδιος ο Α. Σαμαράς ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία και ενάντια στην Αριστερά. Η ένταση των εργατικών και λαϊκών αγώνων και οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις ανοίγουν το δρομο του λαού.

πηγή: Προλεταριακή Σημαία