Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!
 
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μην προτείνει τίποτε στον κλάδο στις επόμενες ΓΣ!! (δείτε το δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ της 29/8/2013 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ).
Ακόμη κι αυτή η κακόφημη 48ωρη, που μεθοδευόταν στις προηγούμενες μαραθώνιες συνεδριάσεις –από ό,τι φαίνεται-, δεν ήταν αρκετή για ορισμένες παρατάξεις, για να ολοκληρωθεί η αυτοεκπληρούμενη προφητεία του «δεν τραβά ο κλάδος». Κρίθηκε απαραίτητη η επιλογή της πλήρους σύγχυσης, του «δεν τα βρίσκουν πουθενά», «δεν θα αποφασιστεί τίποτε τελικά», για να περάσει το μήνυμα του διαλυτισμού και της παραίτησης στους συναδέλφους.  Στην ουσία η μόνη και βασική επιδίωξη τους είναι να μην υλοποιηθεί η απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας με το άνοιγμα των σχολείων. Πρόκειται για ένα νέο πραξικόπημα σε εξέλιξη!
Κι αυτό την στιγμή που ο κλάδος είναι ενωμένος, οργισμένος κι αποφασισμένος να αντιδράσει στην μεθοδευμένη επίθεση που δέχεται όλο το καλοκαίρι πρώτα με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στα ΕΠΑΛ, μετά με την αλλαγή του ωραρίου σε Γυμνάσιο Λύκειο και πρόσφατα με τις μετατάξεις. Αυτό δείχνουν οι ΓΣ του Μαΐου και οι κινητοποιήσεις–συγκεντρώσεις-συνελεύσεις του καλοκαιριού σε όλη την επικράτεια.
   Μετά και τις τελευταίες μεθοδεύσεις προκύπτουν εύλογα ορισμένα ερωτήματα:
  1. από πού προκύπτει ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου μπορούν να αγνοούνται από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να μην τίθενται καν προς ψήφιση στις ΓΣ του κλάδου;
  2. που πήγανε οι κραυγές ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, του Μάη και του Ιούλη για «αιτία πολέμου» αν υπάρξουν απολύσεις;
  3. το ροκάνισμα του χρόνου, με την χρονική μετατόπιση της απεργιακής απάντησης προς τα τέλη Σεπτέμβρη, δεν παγιώνει αρνητικά δεδομένα για μαθητές και εκπαιδευτικούς υπό απόλυση;;
  4. για ποιο λόγο η συνέλευση των προέδρων ορίστηκε για τις 9/9, όταν οι ΓΣ θα γίνουν το διήμερο 4/9 και 5/9 ;
Τέλος επειδή πρέπει να υπάρξει απάντηση από την μεριά του κλάδου μας ΑΜΕΣΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ, χρειάζεται η κάθε παράταξη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να πει ξεκάθαρα και να δεσμευτεί, τι θα προτείνει ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ στις επόμενες ΓΣ. Χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς «όρους και προϋποθέσεις». Χωρίς να καλύπτονται πίσω από τοπικές διαφοροποιήσεις ή την πολυσυλλεκτικότητα επιμέρους σχημάτων.
Σε ότι μας αφορά, εκτιμούμε ότι σαν κλάδος έχουμε αργήσει. Η απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας από την έναρξη της χρονιάς (είχε παρθεί ΠΡΙΝ τις απολύσεις των μόνιμων συναδέλφων μας) θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε απεργία από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ή έστω  πριν την έναρξη των μαθημάτων, εκτιμώντας ότι κάθε μέρα που περνάει ενισχύει την ψυχολογία του τετελεσμένου…
Παρόλα αυτά, με βάση τα νέα δεδομένα και τις προτάσεις που υπάρχουν και για να μην υπάρξει πολυδιάσπαση προτάσεων, υποστηρίζουμε την πρόταση για:
1.      Απεργία διαρκείας με τη μορφή 5μερων επαναλαμβανόμενων με έναρξη τη 16η Σεπτέμβρη, νέες γενικές συνελεύσεις 19 Σεπτέμβρη και συνέλευση προέδρων 21 Σεπτέμβρη. Επιπρόσθετα:
2.      Να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένες με στόχο να φτάσουν στο επίπεδο του σχολείου. Οι απεργιακές επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απεργιακής φρουράς, δημιουργίας πανό και παρεμβάσεων στην κοινωνία, δημιουργίας απεργιακών ταμείων, οργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και συναυλιών πολιτικής και οικονομικής στήριξης της απεργίας
3.      Οι ΕΛΜΕ που θα αποφασίσουν στις συνελεύσεις τους ότι κινούνται στην κατεύθυνση της απεργίας διαρκείας, να είναι σε συνεννόηση και να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την κατεύθυνση αυτή σε απευθείας συντονισμό μεταξύ τους ως πρωτοβάθμια σωματεία, σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ «τα στρίψει».
·         Ανατροπή των απολύσεων – ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι πίσω στις θέσεις τους  - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Ξήλωμα όλου του νομοθετικού πλαισίου αύξησης ωραρίου – διαθεσιμοτήτων – μετατάξεων – «κινητικότητας»- πλεονασμάτων – κλεισιμάτων τομέων.
·         Ενάντια στους ταξικούς φραγμούς – Δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
Ξήλωμα του νομοθετικού πλαισίου για το Λύκειο, την Τεχνική και την κατάρτιση. Οχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μέσω της «μαθητείας».
·         Δουλειά – δωρεάν Παιδεία – δωρεάν Υγεία για όλο το λαό
Όχι στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων
·         Καμία εμπλοκή – καμία διευκόλυνση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία.
Να κλείσουν οι βάσεις και να διακοπεί κάθε διευκόλυνση.
Παλεύουμε για τη ζωή μας
deltioake.blogspot.com                                                                                                                          1/9/2013


 


Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών