Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ο εφιάλτης απλώνεται: Γενίκευση των απολύσεων - ξερίζωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς Ταξικό πογκρόμ ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές

Η κρίση βαθαίνει και λυσσομανά ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός όλων εναντίον όλων. Η περιοχή και η χώρα κυκλώνονται ολοένα και περισσότερο από τις πιο άγριες απαιτήσεις και επιθέσεις των διεθνών αρπακτικών. Τα αδιέξοδα του εξαρτημένου καπιταλισμού βαθαίνουν σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτές τις συνθήκες ο κοινός τόπος όλων των κυρίαρχων δυνάμεων, ξένων και ντόπιων, είναι η ιστορικού χαρακτήρα επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των μαζών. Είναι η επαναθεμελίωση της ιμπεριαλιστικής-καπιταλιστικής κυριαρχίας απαλλαγμένη από κάθε ιστορική κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Το «καλοκαίρι του τρόμου» που ζούμε οι εκπαιδευτικοί καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα με μια νέα κυβερνητική ανακοίνωση παραγωγής «υπεραρίθμων»-διαθέσιμων για απόλυση, μαζί με τα εφιαλτικά για τη μεγάλη μαθητική πλειοψηφία «νέα σχέδια» για το Γυμνάσιο και τα Λύκεια της «νέας Ελλάδας» της βαρβαρότητας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορικής παλινόρθωσης της σύγχρονης εργασιακής και κοινωνικής δουλείας.

  1. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση-υπηρέτης των τροϊκανών αφεντικών και της ντόπιας πλουτοκρατίας έχει ήδη ανακοινώσει, διακηρύξει, προγραμματίσει: Γενίκευση των «διαθεσιμοτήτων»-απολύσεων για τις οποίες καθημερινά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι για να «παράγονται» και να «δικαιολογούνται». Απολύσεις χωρίς κανένα «αριθμητικό όριο». χωρίς «εξαιρέσεις» και «ευαισθησίες». Έφτασαν να διακηρύσσουν με πάθος τη φασιστική τους αντίληψη για τον Καιάδα στον οποίο «πρέπει» να ριχτούν οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας!
  2.  Ρεβάνς ενάντια στην επετηρίδα που έκφραζε την κατάκτηση μας για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, και την υποχρέωση του κράτους να την παρέχει. Η «τιμωρία των 5 μορίων» δεν είναι νομική ανακολουθία του κράτους, είναι η βασική πολιτική κατεύθυνση του συστήματος. Γι αυτό συνοδεύεται με την πλήρη απαξίωση του πτυχίου και τις απαιτήσεις για διδακτορικά και… διευθυντική προϋπηρεσία! Μας λένε κατάμουτρα πως η δουλειά θα είναι για όλους προσωρινή, πως θα είναι στο χέρι τους κάθε στιγμή να προσθέτουν νέους ΑΣΕΠ και κάθε είδους προϋποθέσεις για να την καταργήσουν. Μας λένε πως ο εφιάλτης μόλις άρχισε και θα είναι για όλους παντοτινός!
  3.  Γενικό Λύκειο τεσσάρων (ναι τεσσάρων!) πανελλαδικών εξετάσεων από την προαγωγή της Α΄ Λυκείου ως την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Για να διωχτούν μαζικά οι μαθητές από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη από το Γυμνάσιο της απομόρφωσης που κατασκευάζουν και να οδηγηθούν στις επί πληρωμή καταρτίσεις των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ. Ή να πάνε στο «νέο» Τεχνολογικό Λύκειο που σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του θα λειτουργεί βασικά ως γραφείο δουλεμπορίας για να στέλνει τους 16χρόνους για απλήρωτη «κατάρτιση» στο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Πως αλλιώς θα μάθουν έγκαιρα τα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού το αλφαβητάρι της νέας εποχής;

Η δύναμη μας βρίσκεται στη μαζική αναμέτρηση
Ο Σεπτέμβρης έρχεται, και φέρνει με τον πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη της μαζικής αναμέτρησης. Αυτής που δεν έγινε το Μάη-Ιούνη. Αυτής που έλειψε τα τρία τελευταία χρόνια της ραγδαίας λεηλασίας των δικαιωμάτων μας. Αυτής που έλειψε τα πολλά τελευταία χρόνια γιατί περίσσεψε η γραμμή του συμβιβασμού, της «συνεννόησης-συνδιοίκησης» με τον αντίπαλο που τάχα ήταν ο «συνεργάτης» που χρειαζόταν προτάσεις για το τι σχολείο και τι ζωή θέλουμε.
Ο Σεπτέμβρης έρχεται και δεν χωράει ούτε «εναλλακτική» υποταγή και απάτες εκλογικών διαφυγών, ούτε υποταγή με βαριές ταξικές κορώνες και διαφυγές σε ένα άλλο μέλλον. Οι απολυμένοι, οι υπό απόλυση, τα διαλυμένα σχολεία, οι διωκόμενοι μαθητές, είναι, είμαστε όλοι εδώ! Σε αυτό το παρόν χρειαζόμαστε να οργανώσουμε μαζικό παρατεταμένο απεργιακό αγώνα με όλα τα σχολεία κλειστά.
Για να ανατραπεί το πολυνομοσχέδιο.
Για να γυρίσουν στα σχολεία όλοι οι συνάδελφοι μας, μόνιμοι και αναπληρωτές.
Για να υπερασπίσουμε τη δουλειά μας και το δικαίωμα στη δουλειά.
Για να μην διωχτεί κανένας μαθητής και να μην περάσουν τα σχέδια για σχολεία-προθάλαμοι των ειδικών οικονομικών ζωνών.
Για να ανοίξουμε το δρόμο του κινήματος και της μαζικής πάλης που είναι ο μόνος δρόμος απάντησης στην κρίση και στη βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία!

deltioake.blogspot.com                                                                                                                  5/8/2013

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών