Αντίσταση στα Γιάννενα


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΑΣΠΡΟΦΟΣ"!

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ!


Με τις απολύσεις 6 εργαζομένων αποφάσισε η διοίκηση της ΑΣΠΡΟΦΟΣ να εγκαινιάσει την ανάληψη του βασικού σχεδιασμού του αγωγού ΤΑΡ. Δυο μόλις μέρες μετά το "πανηγυρικό" σχετικό δελτίο τύπου, η μεγαλύτερη εταιρία μελετών στην Ελλάδα, που είναι θυγατρική του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε την Πέμπτη 11/7/2013 σε 6 εργαζόμενους ότι από τον επόμενο μήνα τους πετάει στην ανεργία!
Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που τάζουν! Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού, ο Σαμαράς έταξε 12.000 θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΣΠΡΟΦΟΣ, που τον έχει αναλάβει προς το παρόν, ξεκινάει απολύοντας εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν μάλιστα δουλέψει στο συγκεκριμένο έργο. Το σίγουρο είναι ότι η κατασκευή του αγωγού, όταν υλοποιηθεί, θα γίνει με την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που για το κεφάλαιο δεν είναι παρά αναλώσιμοι "πόροι".
Οι απολύσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν την υλοποίηση της δηλωμένης πρόθεσης των ΕΛΠΕ για "μείωση του εργατικού κόστους" που περνάει μέσα από μειώσεις στις συλλογικές συμβάσεις (ΑΣΠΡΟΦΟΣ, Ελληνικά Καύσιμα-BP, ΕΚΟ), "εθελούσιες" -ή όχι και τόσο εθελούσιες- αποχωρήσεις προσωπικού, κλείσιμο μονάδων και αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων. Αυτή η κατεύθυνση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνολικής αναδιάρθρωσης του κλάδου της ενέργειας, με το ξένο κεφάλαιο να εμπλέκεται πλέον ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο άμεσα στη ληστεία των πρώτων υλών (υδρογονάνθρακες, λιγνίτης κ.ά.), των υποδομών και της εργατικής δύναμης των εργαζομένων της χώρας.
Οι απολύσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η εργοδοσία επέλεξε εργαζόμενους με "μπλοκάκι" για να εκμεταλλευτεί όλη την αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία που επιτρέπει ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης που δυσκόλευαν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Επιπλέον, θεώρησε ότι με τη συγκεκριμένη τακτική θα μετριάσει τις αντιδράσεις των συναδέλφων τους. Έκανε όμως λάθος! Οι εργαζόμενοι της ΑΣΠΡΟΦΟΣ συσπειρωμένοι δίνουν ήδη την απάντησή τους με απεργία, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων.
Η αντίσταση στην επίθεση του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους πρέπει να είναι μαζική και ανυποχώρητη. Η πολιτική των απολύσεων, της ανεργίας, των μειώσεων και της εξαθλίωσης δεν θα σταματήσει, αν δεν τη σταματήσουμε! Οι οξυμμένοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και η κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος απαιτούν τη θυσία όλων των εργαζόμενων. Κανένας δεν μπορεί να θεωρεί σίγουρη τη δουλειά του, όταν οι απολύσεις γίνονται κατά χιλιάδες ακόμα και στο Δημόσιο. Να αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή και με αξιοπρεπείς όρους δουλειά. Να παλέψουμε για συλλογικές συμβάσεις, κόντρα στη διάλυση και την ανασφάλεια.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο και κάθε συλλογικότητα να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομέ-νων στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ. Καλούμε σε συσπείρωση και συντονισμό για την ανάπτυξη του κοινού αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την εξαθλίωση, που είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ 6 ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΣΠΡΟΦΟΣ»!
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ!
Δευτέρα, 15 Ιούλη 2013
Ταξική Πορεία