Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Παρόλο που έχουν περάσει 4 μήνες από την ανακοίνωση που είχαμε κυκλοφορήσει σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμής στους εργαζόμενους της Οικολογικής, της εταιρείας που έχει αναλάβει την καθαριότητα στους σταθμούς του Μετρό, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο επίμαχο ζήτημα διότι πλέον η καθυστέρηση πληρωμής δεδουλευμένων αποτελεί παγιωμένη κατάσταση.
Η διοίκηση της Οικολογικής δεν έχει καταβάλει μέχρι αυτή την στιγμή το δώρο Χριστουγέννων του 2011 ενώ επίσης δεν έχει πληρώσει μισθούς τριών μηνών. Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια μείωσης του εργατικού κόστους γενικότερα, η διοίκηση έχει προβεί σε απολύσεις παλαιότερων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνει τις καθαρίστριες να επωμιστούν τον καθαρισμό δυο σταθμών ανά βάρδια. Είναι γεγονός ότι η διοίκηση της Οικολογικής έχει καταφέρει να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων με πολλούς τρόπους, είτε με απολύσεις όσων διαμαρτύρονται ή προσπάθησαν να κάνουν σωματείο, είτε με την συνεχή υποτίμηση και απαξίωση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Η συνθήκη υποτίμησης της ζωής όσων εργαζόμενων είχαν την «τύχη» να εργαστούν στην Οικολογική αποτελεί ένα διαρκές φαινόμενο. Ποτέ άλλοτε όμως δεν έφτασαν στο σημείο οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με έξωση από τα σπίτια τους, να μην τρέφονται σωστά και όταν διαμαρτύρονται να γίνονται και αντικείμενο χλευασμού από κάθε λογής «προϊστάμενους».
Πέρα από τη στάση των αφεντικών πιο σημαντικό είναι τι κάνουμε εμείς. Οι εργαζόμενοι, οι εκμεταλλευόμενοι, οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου. Δυστυχώς η έλλειψη ταξικής συνείδησης σε ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης δεν μας επιτρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στα αφεντικά. Έτσι και στο Μετρό, ενώ από τη μία βλέπουμε συναδέλφους να στέκονται ταξικά στο πλευρό των καθαριστριών, από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που αδιαφορούν θεωρώντας προφανώς ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποτελούν ανθρώπους κατώτερου επίπεδου. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν τους συναδέλφους στον καθαρισμό είτε ψυχολογικά είτε υλικά, που αντιλαμβανόμενοι τις άθλιες συνθήκες εργασίας προσπαθούν να τους προστατεύσουν από τις παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που πιέζουν, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, για την καταβολή των δεδουλευμένων. Αντίθετα υπάρχει μια μερίδα «συναδέλφων» οι οποίοι προφανώς ικανοποιούν κάποιο ψυχολογικό κενό αναλαμβάνοντας τον ρόλο του λακέ του κάθε αφεντικού. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων είναι κοινά, ότι οφείλουμε να έχουμε μια κοινή ταξική συνείδηση απέναντι σε ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται την εργασία μας, την ίδια μας τη ζωή.
Αυτή η ιδιότυπη παύση πληρωμών, που δυστυχώς δεν συμβαίνει μόνο στην Οικολογική, ενδεχομένως να αποσκοπεί σε ένα μελλοντικό συμβιβασμό διοίκησης και εργαζομένων, με ωφελημένη την εταιρία καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα αποπληρώσει όλο το ποσό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες (εργολαβίες, επισφαλής και ανασφάλιστη εργασία) ευνοούν τέτοιου είδους «τζόγο» από κάθε λογής αφεντικό, καθώς με μεγάλη ευκολία μπορούν να χρησιμοποιηθούν δικαιολογίες του στυλ «το Μετρό δεν πληρώνει την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ» ή απειλές «άμα δε σ’ αρέσει σήκω φύγε» κλπ.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία μιας ευρύτερης εικόνας. Αυτό το οποίο παρακολουθούμε να συμβαίνει είναι ένας παγκόσμιος ταξικός πόλεμος. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο συνεχώς επαναλαμβάνουν σαν κόστος εργασίας είναι οι ζωές μας. Να προστατεύσουμε λοιπόν τις ζωές μας και την αξιοπρέπεια μας, σπάζοντας πρώτα από όλα τον φόβο και την τρομοκρατία των αφεντικών. Ας οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήσουμε πίσω τους γραφειοκράτες εργατοπατέρες και τους κάθε λογής ειδικούς. Να βγούμε μπροστά, διεκδικώντας το δίκιο μας και να είμαστε βέβαιοι πως η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων θα γίνει το όπλο μας. Ας έχουν οι δομές της οργάνωσης μας την ελπίδα μιας άλλης κοινωνίας.

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΧΩΡΟΥΣ του ΜΕΤΡΟ

«ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»
http://taxikometopo.wordpress.com
taxikometopo@gmail.com