Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ACS» - 48ωρη απεργία

Ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις και αντεργατικές μεθοδεύσεις
Απεργία έχουν ξεκινήσει από προχτες βράδυ οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ταχυμεταφορών «ACS», μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και ενώ η διοίκηση του σωματείου τους καλεί όλο τον κλάδο να στηρίξει τον αγώνα τους.
Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι:
Ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης του συναδέλφου τους.
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και γενικότερα τη διασφάλιση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην εταιρεία με πρόσθετη ρήτρα στην ισχύουσα ΕΣΣΕ.
Επέκταση της ισχύος των όρων της υπάρχουσας ΕΣΣΕ έως και τη λήξη του 2014.

Η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη 21 Ιούνη, μέχρι τις 11 το βράδυ.
Αφορμή για την απεργία στάθηκε η απόλυση συναδέλφου τους ο οποίος αρνήθηκε να του μετατρέψουν το 8ωρο σε 4ωρο με ανάλογη μείωση αποδοχών, από τα 1.000 στα 500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή εκφράζεται προφανώς και η προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει τη μερική απασχόληση, καθώς σήμερα το σύνολο των εργαζομένων είναι πλήρους απασχόλησης.
Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου, Αντ. Παπακώστας, η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους. Ομως φροντίζει να μοιράζει τον όγκο της εργασίας της μέσω φρανσάιζ (franchise) σε μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες στην Αττική απασχολούν επιπλέον 400 εργαζόμενους, ίσως και παραπάνω. Ετσι, αφενός μπαίνουν εμπόδια στην ενιαία αγωνιστική δράση των εργαζομένων, αφετέρου είναι πιο εύκολο για τον καθένα εργοδότη να προχωρήσει σε απολύσεις ή στην επιβολή αντεργατικών σχεδίων.
Και όλα αυτά ενώ η εταιρεία παρουσιάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, 1,6 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη το 2010 και 2,7 εκατομμύρια ευρώ το 2011..!
Το Σωματείο Επιχειρήσεων Ταχυμεταφορών Αττικής (Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.) είχει κηρύξει 24ωρη απεργία για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου στην Αττική από τις 9 το βράδυ της Τρίτης έως χθες στις 9 το βράδυ, με αιχμή το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.