Αντίσταση στα Γιάννενα


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Έξω η λασπολογία και οι συκοφαντίες από το εργατικό κίνημα (για το συνδικάτο μετάλου του Βόλου)

Με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας»,  η ΔΑΣ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ έβγαλε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 22 Μάη στον τοπικό τύπο του Βόλου και στον «Ριζοσπάστη», στην οποία εξαπολύει επίθεση ενάντια σε αγωνιστές εργάτες και  ταξικά εργατικά σχήματα με την συκοφαντία ότι: «είναι αυτοί πού όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά περίσταση, ταυτίστηκαν μαζί με τους εργοδοτικούς και συμβιβασμένους συνδικαλιστές του ΕΚΒ, στην επίθεση ενάντια στο Συνδικάτο μας». (από την ανακοίνωση ΔΑΣ-ΠΑΜΕ)
Αφορμή, για την συκοφαντία τους αυτή, η απόσυρση, από τις εκλογές, του ψηφοδελτίου της Εργατικής Αριστερής Κίνησης που κατάγγειλε απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την μεριά της παράταξης ΔΑΣ-ΠΑΜΕ στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
Το εξοργιστικό είναι ότι ο ένας εργάτης από αυτόν τον συνδυασμό είναι ένας από τους τρεις αγωνιστές εργάτες που απολύθηκαν από την ΜΕΤΚΑ και επαναπροσλήφθηκαν μετά το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε. Ενώ ο άλλος πρωτοστατούσε μέχρι πριν από λίγες μέρες στην απεργία διαρκείας στην ΜΕΚ-ΒΕΚ που κράτησε πάνω από πενήντα μέρες και ανάγκασε την εργοδοσία σε υποχώρηση. Μάλιστα αυτός ο εργάτης στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί στο Δ.Σ. του Σωματείου με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ –ΠΑΜΕ (!)
Η  ηγεσία του ΠΑΜΕ δεν άφησε έξω από την λασπολογία και τις συκοφαντίες  το σχήμα και τους αγωνιστές εργάτες της Εργατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης με «κουβέντες» σε συναδέλφους μέσα στους χώρους δουλειάς ότι «αυτοί είναι εργοδοτικοί». Κατά τα άλλα πανηγυρίζουν για την πρωτιά και την απόλυτη πλειοψηφία που πέτυχαν στο Σωματείο (10 έδρες η ΔΑΣ, 1 η Εργατική Αγωνιστική Συσπείρωση) με αυτές τις μεθόδους της συκοφαντίας, της λάσπης και τις απαράδεκτες ενέργειες στην εκλογική διαδικασία.
Αυτοί (η ηγεσία του ΠΑΜΕ) που σηκώνουν τείχη διάσπασης ανάμεσα στους εργάτες και τους εμποδίζουν να κινηθούν ενιαία απέναντι στον ταξικό εχθρό (εργοδοσία, αστικές κυβερνήσεις, ΕΕ-ΔΝΤ) διακηρύσσουν ότι έτσι χτίζουν «ταξικό κίνημα». Αυτό όμως που πραγματικά κάνουν είναι να φτιάχνουν σωματεία παραταξιακά παραρτήματα και να αφοπλίζουν τους εργάτες από τα μοναδικά όπλα που έχουν στην σύγκρουσή τους με το σύστημα την οργάνωση, την συμμετοχή και την αλληλεγγύη.
Αυτό που έχουμε να πούμε στους συντάκτες αυτής της ανακοίνωσης είναι πρώτα από όλα να την πάρουν πίσω και να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για αυτή τους την απαράδεκτη ενέργεια  της συκοφαντίας και της λάσπης σε αγωνιστές εργάτες και εργατικά σχήματα.
Οι εργάτες στο μέταλλο και όχι μόνο αυτοί, πρέπει να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και να περιφρουρήσουν την εργατική δημοκρατία και τον εργατικό πολιτισμό μέσα στο κίνημα και τα σωματεία.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των εργατικών αγώνων στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα στον ΚΑΝΑΚΗ, την ΜΕΤΚΑ, τον ΚΙΟΛΕΪΔΗ,  την ΚΟΝΤΙ, στην ΒΜΤ, στην ΜΕΚ-ΒΕΚ. Αγώνες για δουλειά, για μεροκάματο που να καλύπτει το κόστος της ζωής, ενάντια στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την μη καταβολή των δεδουλευμένων. Σήμερα είναι ζωτική ανάγκη οι αγώνες όλης της εργατική τάξης και του λαού να κλιμακωθούν απέναντι στην βάρβαρη επίθεση της εργοδοσίας, των κομμάτων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, ενάντια στα δεσμά της εξάρτησης ΕΕ-ΔΝΤ. Γιατί η νίκη και η σωτηρία του εργαζόμενου λαού από την εξαθλίωση θα κριθεί από τις δικές του δυνάμεις και την δική του πάλη με όπλα το ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, την ΟΡΓΑΝΩΣΗ  την ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ και τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ. Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν όλες οι δυνάμεις που θέλουν να έχουν αναφορά στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και όχι στις «πρωτιές» στις κάλπες και τον «πρωταθλητισμό» στην λάσπη και την συκοφαντία.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων και Ανέργων Μαγνησίας
 
 
Ακολουθεί η καταγγελία της ΕΑΚ για τους λόγους αποχώρησής της από την εκλογική διαδικασία:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Εκλογική παρωδία είναι ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Μάιου σχετικά με την ανάδειξη νέας διοίκησης στο συνδικάτο μέταλλου “Μήτσος Παπαρήγας”
Η Εργατική Αριστερή κίνηση κατέβηκε με δικό της ψηφοδέλτιο πιστεύοντας ότι μέσα από τις μέρες της βαρβαρότητας και της ανήλεης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη με σκοπό να απολέσει τα δικαιώματα και τα κεκτημένα που με τόσους αγώνες κατέκτησε, κάποιοι θα είχαν κατανοήσει και θα είχαν πάρει τα μηνύματα των καιρών κάνοντας το βήμα που απαιτείται και αφήνοντας πίσω τα μικροκομματικά οφέλη θα έκαναν τα βήματα αυτά που απαιτούνται στη κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των συλλογικών εργατικών οργάνων..
Μια ανασυγκρότηση ώστε οι αηδιασμένοι από την ξεπουλημένη γραφειοκρατία (Γ.Σ.Ε.Ε-Ε.Κ.Β) εργαζόμενοι ή οι απογοητευμένοι από την ηγεμονική στάση του μεγαλοεργολάβου και αποκλειστικού αντιπρόσωπου της ταξικής πάλης (Π.Α.Μ.Ε), αγκαλιάσουν πάλι τα συνδικάτα-σωματεία ώστε να πορευτούν μέσα από αυτά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των απαιτήσεων τους.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν διέψευσαν τις προσδοκίες μας αυτές και έδειξαν για μια φόρα ακόμη ποσό αδίστακτοι είναι κάποιοι προκειμένου να κερδίσουν μερικά εκατοστά εξουσίας. Για να γίνουμε ακριβέστεροι παραθέτουμε τα παρακάτω γεγονότα.
Οι εκλογές αποφασίστηκαν στην γενική συνέλευση που έλαβε χώρα στο χώρο του Ε.Κ.Β. τη 10/5/2012 με ημερομηνίες διεξαγωγής 16/5-19/5 (τέσσερις μέρες), επίσης αποφασίστηκε να γίνει περιφορά της κάλπης κατά τη πρώτη μέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Από το σημείο αυτό ξεκινάει η φαρσοκωμωδία που εξελίσσεται ακόμη, μια ανακοίνωση που αναγράφονται τα ωράρια ψηφοδοσίας με την σφραγίδα του συνδικάτου μπαίνει επιλεκτικά σε κάποιους εργασιακούς χώρους. Στην ανακοίνωση αυτή επίσης αναγράφονται οι ώρες περιφοράς της κάλπης (αναφέρεται γενικά ότι θα είναι μεταξύ 10.00-14.30 στην Α’-Β’ Β.Ι.Π.Ε), η εν λόγω ανακοίνωση ποτέ δεν έρχεται σε γνώση του συνδυασμού μας παρά μόνο όταν έχει φτάσει η 12.00 π.μ. και η διαδικασία εξελίσσεται, επίσης το μυστικό δρομολόγιο μένει κρυφό ακόμη και από μέλη του απερχόμενου Δ.Σ.
Έτσι κατά την περιφορά του "επιταφίου" στην νεκρώσιμη ακολουθία βρίσκονται μόνο μέλη του “ταξικού” ψηφοδελτίου στηριζόμενο από το Π.Α.ΜΕ.
Τα ευτράπελα όμως συνεχίζονται μιας και από τα τρία μέλη της εφορευτικής στην διαδικασία βρίσκεται μόνο ένας, έτσι στο εργοστάσιο “ΣΤΕΦΑΝΟΥ” αναλαμβάνει χρέη γραμματειακής υποστήριξης της εφορευτικής ένας υποψήφιος του συνδυασμού με την ανοχή του δικαστικού εκπροσώπου και η αδιάβλητη διαδικασία ολοκληρώνεται στο Ε.Κ.Β. όταν για να πραγματοποιηθεί η απογευματινή διαδικασία, η κάλπη εμφανίζεται χωρίς την παρουσία δικαστικού εκπρόσωπου στα χέρια πάλι υποψηφίου του ιδίου συνδυασμού.
Μέτα από όλα αυτά η Εργατική Αριστερή Κίνηση αποφασίζει να αποσύρει τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού, καταγγέλλει και ζητάει να ακυρωθεί η διαδικασία ώστε να πραγματοποιηθούν εκ νέου με τους όρους της ισονομίας των υποψηφίων συνδυασμών επαναληπτικές εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Υ.Γ.
Τα μέλη της Ε.Α.Κ έχοντας πραγματική εργατική συνείδηση δεν θα προσφύγουν στην αστική δικαιοσύνη για ότι καταγγέλλουν ώστε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, αφού πιστεύουν ότι οι εργατικές διαφορές δεν λύνονται στα αστικά δικαστήρια, καλούν όμως έστω και την ύστατη στιγμή το συνδικάτο να σεβαστεί το εαυτό του και ότι εκπροσωπεί, να ακυρώσει την διαδικασία και να προχωρήσει σε νέα.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν συγχαίρει εκ των προτέρων το στηριζόμενο από το Π.Α.Μ.Ε. συνδυασμό για την μεγάλη “ταξική” του νίκη και αφήνει στη κρίση των εργαζομένων να δουν πως αντιλαμβάνονται κάποιοι τα πράγματα και ποιους θεωρούν αντιπάλους μέσα στο κίνημα.
ΟΥΤΕ Γ.Σ.Ε.Ε – ΟΥΤΕ ΚΑΙ Π.Α.ΜΕ. ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ.