Αντίσταση στα Γιάννενα


Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Εκτακτο δελτίου τύπου από το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Δυστυχώς έφτασε η ώρα πού φοβόμασταν. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τα ταμεία του είναι άδεια και οι εφημερίες του χωρίς γιατρούς.

Την Δευτέρα δεν έχει εφημερεύοντα καρδιολόγο. Δεν θα έχει καρδιολόγο άλλες 3 ημέρες αυτό το μήνα, ούτε ορθοπεδικό για 5 ημέρες, δεν θα έχει ΩΡΛ για 10 ημέρες. Δεν θα διαθέτει τους γιατρούς πού χρειάζεται ο νομός, για να αναλαμβάνουν με συνέπεια την νοσηλεία των ασθενών του.
Αντιλαμβάνεσθε πως θα είναι να νοσηλεύεστε και να μην εφημερεύει γιατρός στην κλινική; Να πρέπει να πάτε τον παππού με το κάταγμα σε διπλανή πόλη να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί;

Το μνημόνιο κατέστρεψε τις ζωές μας και συνεχίζει καταστρέφοντας κάθε δημόσια δομή υγείας και πρόνοιας, αφήνοντας τη χωρίς χρηματοδότηση.
Οι εκπρόσωποι του τοπικά και κεντρικά έφτασαν σε αδιέξοδο. Αναλώθηκαν να εξυπηρετούν χρέη και δάνεια, αφήνοντας τον άρρωστο χωρίς περίθαλψη, χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατρούς.
Διαχειριστές με κοινωνική ευαισθησία και συλλογική συνείδηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ψάχνουν τώρα να παραδώσουν την καυτή πατάτα, νίπτοντας για άλλη μια φορά τα βρώμικα χέρια τους. Τα χέρια πού υπέγραψαν την καταδίκη μας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο κοινωνικό κράτος και στην υγεία, σε μια κοινωνία σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, τραγικό περιορισμό εισοδήματος, αύξηση λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων.
Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία καταδίκασε αυτή την πολιτική και απαιτεί κράτος πρόνοιας και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Απευθυνόμαστε στον άρρωστο και στον υγιή κάτοικο και επισκέπτη του Ρεθύμνου
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΔΣ του νοσοκομείου μας, ενέκρινε ένα πρόγραμμα εφημεριών προσαρμοσμένο στο διαθέσιμο ποσό, δηλώνοντας συγχρόνως ότι το κονδύλι δεν επαρκεί για καθημερινή και φυσικά ούτε για ασφαλή λειτουργία.
Ζητά συμπληρωματικό κονδύλι από την 7η ΥΠΕ, στην οποία έχει στείλει κατεπείγον έγγραφο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφήνει αρκετές ακάλυπτες εφημερίες και μάλιστα σε κρίσιμα τμήματα. Τα Κέντρα Υγείας έχουν υποστεί τραγικό περιορισμό λειτουργίας κατά τις ώρες εφημερίας, σε βαθμό πού ακυρώνει την ύπαρξη τους.
ΤΕΠ, καρδιολογικό, γαστρεντερολογικό, νευρολογικό, ψυχιατρικό, πνευμονολογικό, ορθοπαιδικό, ουρολογικό, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό, ακτινολογικό, μένουν αρκετές μέρες χωρίς εφημερεύοντα. Δεν γνωρίζει κανείς πως θα καλυφθούν αυτές οι ημέρες και αν θα καλυφθούν.
Η ιστορία των εφημεριών εξελίσσεται σε κατάσταση τραγική και αδιέξοδη για το νοσοκομείο, τους ασθενείς και τους γιατρούς του. Τα διλήμματα είναι παραπάνω από σοβαρά. Είναι ηθικά και θα γίνουν και νομικά.

Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την εισαγωγή ασθενών, χωρίς να μπορούμε να εγγυηθούμε την παρουσία μας σε καθημερινή βάση;
Είναι πλέον αντιληπτό ότι τα ζητήματα μας ξεπερνούν, εφόσον αφορούν την πλειοψηφία των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων. Απαιτείται μια απόφαση σοβαρή σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο από τους θεσμικούς φορείς, το σημαντικότερο όμως είναι να ακουστεί από όλο το Ρέθυμνο μια φωνή μοναχά.
Θέλουμε νοσοκομείο και θέλουμε δημόσια υγεία με ασφάλεια. Έχουμε δικαίωμα στην ασφάλεια, στην ποιότητα, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή.
Το νοσοκομείο είναι δική μας υπόθεση και θα συνεχίσει να λειτουργεί, σε πείσμα των διακηρύξεων για κλείσιμο νοσοκομείων.


Την Δευτέρα 14 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, σας περιμένουμε στην αυλή του νοσοκομείου να έρθετε με ένα κουτί γάζας στο χέρι να διεκδικήσουμε ξανά μαζί πλήρη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των ΚΥ και χρηματοδότηση πού να επιτρέπει την συνέχιση της ύπαρξης του.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
09.05.2012